Laddar

Experten: Så får du en lugn och fröjdefull jul

Psykologen ger sina bästa tips:

delningar

Julen ska vara en tid för glädje och ledighet. Men det är inte så lätt att få ihop allting med förberedelser, presenter, mat och alla släktingar som man ska hinna träffa. Så många upplever istället stress och obehag.

24Halmstad har träffat den legitimerade psykologen Ella Olofsson som ger sina bästa tips på hur man ska tänka för att julen ska bli så bra som möjligt.

– Det jag framförallt tänker på är att dra ner kraven på sig själv. Att det inte behöver vara perfekt. Som ett exempel på det så kanske man inte behöver laga all mat själv, eller jag den perfekta presenten, säger Ella Olofsson.

– Det är ju inte allt det kommersiella som är det viktiga utan det är att få lite lugn och ro, och umgås med folk. Så dra ner på kraven är det första jag tänker på.

Och det finns fler bra råd.

– Ett annat bra tips är att sänka förväntningarna på julen. Det byggs ju upp under en sådan lång tid. Redan i november kan man börja med julskyltning och plockar fram julsaker. Det är en väldig hype, och sedan är julen bara ett par tre dagar. Det blir så upptrissat innan, så det är bra att inte ha för höga förväntningar. Till exempel jag som norrländska. Om jag räknar med en vit jul varje år så blir jag ju våldsamt besviken. Men om jag istället ställer in mig på att såhär är det här, då blir jag inte så besviken. Så dra ned på förväntningarna.

Hur hanterar man situationen där man kanske inte firar med till exempel sina föräldrar på julafton för att man ska vara med sambo och svärföräldrar det året? – Där måste man hitta ett personligt knep. Kanske att man firar vartannat år eller att man firar själv med sin familj om man har en familj. Det gäller att hitta en modell som passar en själv för man kan inte räkna med att göra alla omkring sig nöjda. Det viktiga är att hitta något som fungerar för en själv.

– Sedan är det också en jobbig helg för väldigt många, för dem som kanske inte har familj, eller för de med jobbiga relationer inom familjen.

Om man ska på ett större släktkalas. Då kanske det finns någon som man går lite sämre ihop med. Hur ska man hantera det på bästa sätt? – Är det väldigt många på kalaset så kanske man kan undvika den man inte har så bra relation med. Det handlar också lite grann om att mentalt ställa in sig. Om man vet att ”farbror Kalle” brukar ta upp det här och det gillar inte jag. Att man då ställer in sig på att detta gillar inte jag, men det här ska jag klara av. Att man är mentalt förberedd.

Finns det några bra mentala knep för att slappna av även i en stressad situation under julen? – Framförallt att man ger sig själv någon liten paus. Reser man bort och träffar släkt, så kanske man kan ta någon promenad för sig själv, eller gå på bio om man är borta i flera dagar. Så att man får någon tid där man får vara i fred. Att läsa en bok skulle också kunna fungera, men allra bäst är kanske att lämna stället och ge sig någon liten paus.

Relaterade artiklar