Experten: Detta måste du veta om du hyr ut din bostadsrätt

Foto: Mostphotos/Michael Erhardsson.

Undersökning visar samtidigt att majoriteten av pensionärerna är emot att man ska tillåta andrahandsuthyrning i landet.

delningar

Det rådande läget på bostadsmarknaden har lett till att andrahandsuthyrningarna har ökat.

Samtidigt ökar också frågorna kring vad som egentligen gäller när det kommer till att hyra ut i andra hand. SBCs juridiska expert reder ut hur en bostadsrättsförening bör agera för att allt ska gå rätt till.

För att hyra ut i andra hand krävs ett godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse eller hyresnämnden och ofta behöver bostadsrättsinnehavaren ange ett skäl till sin uthyrning.

Det är i dag allt färre föreningar som godkänner korttidsuthyrning då det kan tolkas som en kommersiell hotellverksamhet. Att hyra ut en lägenhet utan tillstånd kan innebära rättsliga konsekvenser och i värsta fall tvångsförsäljning.

– Valet att förbjuda andrahandsuthyrningar grundar sig ofta i att skydda föreningen och dess medlemmar från otrygghet, oreda samt att rutiner inte hålls. Korttidsuthyrningar kan leda till höjd risk för skadegörelse och kriminalitet, säger Stefan Lindberg, Affärsområdeschef juridik på SBC.

Enligt Sveriges Bostadsrättsrapport är svenska bostadsrättsägare rörande överens om att man ska få hyra ut i andra hand, det uppger nämligen hela 83 procent.

Det är främst de mellan 31 och 40 år som tycker att andrahandsuthyrning bör accepteras och endast 2 procent i åldersgruppen tycker att det aldrig ska vara tillåtet. Bland de mellan 65 år och uppåt är det bara 16 procent som tycker att det bör accepteras.

Fyra tips: Så bör en bostadsrättsförening agera vid en olovlig uthyrning

1. Tydliga stadgar med vad som gäller. Se till att de beslut som har tagits kring andrahandsuthyrningen överensstämmer med bostadsrättslagen och står inskrivna i föreningens stadgar. En förening kan också välja att ta ut en avgift för uthyrning och för att detta ska vara giltigt behöver det också stå i stadgarna.

2. Hör med grannarna. Enligt Sveriges Bostadsrättsrapport skulle 38 procent vända sig direkt till styrelsen medan 21 procent skulle avvakta om de misstänkte att en granne olovligt hyr ut sin bostad. Uppmana därför grannarna att prata med styrelsen om de misstänker att någon hyr ut olovligt i andra hand.

3. Snabba och skriftliga varningar. Gör en skriftlig rättelseanmaning till den som missbrukar reglerna. En styrelse som får veta att en lägenhet i föreningen hyrs ut olovligt har två månader på sig att skicka en rättelseanmaning. En olovlig uthyrning som inte uppmärksammas med en varning inom rätt tid kan uppfattas som att den är accepterad. För att en bostadsrätt ska kunna förverkas ska rättelseanmaningar ha skickats ut.

4. Vid skada. Om skador skett som en konsekvens av olovlig uthyrning kan föreningen kräva ersättning av bostadsrättshavaren som ansvarar för lägenheten även under uthyrningsperioden.

Källa: SBC.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar