Expert varnar för svinpesten: "Måste avliva smittade djur"

Foto: Doug Olsen + Pressbild.

Sjukdomen kan få allvarliga konsekvenser.

delningar

På rastplatser utmed E6 i Halland har det satts upp skyltar som varnar för att inte kasta matrester i naturen, rapporterar P4 Halland. Anledningen? För att inte sprida den afrikanska svinpesten. Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverket, varnar för vilka allvarliga konsekvenser svinpesten kan få.

– Det blir allvarligt på en gång vi får in det. Och det blir allvarligt var vi än får in det. Det blir restriktioner och det kan drabba Sverige som land. T.ex. genom exportrestriktioner, säger Maria till 24Halmstad.

Svinpesten är en sjukdom som drabbar grisdjur. Människor kan inte drabbas av den. Men ifall tamgrisarna smittas via vildsvinen får vi problem, berättar Maria.

– Det bli väldigt dyrt och besvärligt för grisbranschen, säger hon.

Djur som har smittats kan heller inte vaccineras mot sjukdomen.

– Det är en besvärligt sjukdom att komma åt. Man måste avliva smittade djur. Om det sprids vidare kan det bli en omständig period på flera år. Det blir svårt att bedriva verksamhet, säger hon.

Vad kan man själv göra förutom att inte slänga mat?

– Kasta matresterna i soptunna och inte i skogen. Om man skulle hitta ett dött vildsvin i skogen ska man ringa till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Vitsen med att rapportera döda vildsvin är att vi måste upptäcka afrikansk svinpest väldigt tidigt. Det vill säga om det dyker upp flera döda vildsvin än vanligt. Om man ser ett mönster så är det allvarligt, avslutar hon.

Självdöda vildsvin kan rapporteras till SVA via 018-67 40 00.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar