Efter rekordhöga elpriset – då spås det sjunka

Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia. Foto: Bixia.

"För att täcka behovet har vi importerat kraft från grannländerna", säger Matina Rosenberg på Bixia.

delningar

Enligt elbolaget Bixias sommarprognos som släpptes i maj förväntades elpriserna hamna på i snitt 42 öre per kWh.

På grund av det dominerande högtrycken utan regn och vind, hamnade snittet i juli istället mycket högre, på cirka 53 öre per kWh.

Senare i veckan förväntas priserna dock sjunka något då det blir mer lågtrycksbetonat väder.   

– Det torra och varma vädret har lett till en snabbt försämrad hydrologi och därmed minskad vattenkraftsproduktion. Dessutom har vindkraftsproduktionen varit låg. Kärnkraften har varit reducerad på grund av revision men också på grund av att kylvattnet nått för hög temperatur. För att täcka behovet har vi under sommaren importerat kraft från grannländerna, förklarar Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia. 

Den här veckan blir successivt svalare och blötare än förra veckan och dessutom kommer vindkraften att öka. Under nästa vecka räknar man med att elpriset har sjunkit till cirka 50 öre per kWh. 

– Det har också varit en händelserik sommar på bränslemarknaden. OPEC har beslutat att öka sin oljeproduktion, handelskriget mellan USA och Kina har nått nya nivåer och sanktionerna mot Iran har trätt i kraft. Samtidigt har högtrycket över Europa ökat behovet av koleldad kraft vilket håller upp prisbilden för såväl kol som utsläppsrätterna, säger Rosenberg. 

Samtidigt har den här sommaren varit unik.

Det långvariga högtrycket med torrt och mycket varmt väder har lett till en låg vattenkraftsproduktion då mängden vatten i magasinen minskat kraftigt. Utöver detta har det varit svaga vindar och lite vindkraftsproduktion. 

Den 31 juli satte dessutom SVK kärnkraftverket Karlshamn 3 i standby-läge för att skapa tillräcklig marginal. Orsaken var den extrema vädersituationen som lett till för varmt kylvatten i anslutning till kärnkraftverket Ringhals 2 som reducerade till 50 procent och senare stängdes ned helt. 

– Utöver det har bränderna orsakade av det torra vädret lett till begränsningar i överföringen, vilket också var en bidragande orsak till standby-läget, fortsätter Rosenberg. 

Den varma sommaren och semestertider leder till minskad elanvändning, men den har ökat något under de riktigt varma dagarna då användningen av komfortkyla ökar.

En annan faktor som håller uppe prisnivån under sommaren är ett betydligt högre pris på marginalkostnaden på kol. Stigande priser på kol men också utsläppsrätter är orsaken bakom det.

– Det är den ”sista” kilowattimmen som sätter priset på el. El som är producerat med kolkondens är fortsatt en del av den nordiska elmixen, eftersom Finland och Danmark har kolkondens som ett produktionsslag samt att vi är kopplade via ledningar mot övriga Europa där det sker ett ständigt utbyte, avslutar Matina Rosenberg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar