Efter dödsskotten: Branschen manar till säljstopp

Branschorganisationen rekommenderar butiker att sluta sälja låtsasvapen.

delningar

Förra veckans dödskjutningen av en 20-årig man med Downs syndrom i Stockholm har fått branschorganisationen Lek- och babybranschen att agera. Under måndagen gick de ut till de större butikskedjorna med uppamningen att inte sälja vapen som kan förväxlas med riktiga.

Till TT uppger organisationens ordförande Alexandra Synnermark att försäljningen av leksaksvapen har minskat de senaste åren, men att det fortfarande finns produkter på marknaden som kan förväxlas med riktiga vapen.

Redan i början av året agerade landets största leksakskedja Lekia, som bland annat har en butik i Uppsala. Då fattade man ett beslut om att plocka bort verklighetstrogna vapen ur det centrala artikelregistret.

– Vi skickade ut en rekommendation till våra butiker att plocka bort produkterna från hyllorna, säger Richard Richardson, sortimentansvarig på Lekia, till Market.

Att Lekias butiker har privata ägare som själva styr vad som ska köpas in är dock inget som håller Richardson vaken om nätterna.

– Det är klart att efterfrågan från kunderna styr, men min känsla är att den här typen av vapen är på väg bort, säger han.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar