Laddar

Drott vägrar ge upp: ”Vi har ett ansvar gentemot ungdomarna”

Mörka tider för klassiska klubben - men än är det inte över.

delningar

Några dagar har nu passerat sedan beskedet om att HK Drott begärts i konkurs av Skatteverket nådde klubben, via media. Än så länge är läget dock relativt oklart. 24Halmstad har träffat Claes Andersson, matchcoach för Drotts herrlag

– Det senaste som gäller är att vi har varit i kontakt med Tingsrätten som säger att ärendet inte är påbörjat. Mer än så vet vi inte just nu. Vi jagar Skatteverket för att få något slags besked men det har vi inte lyckats få ännu.

Andersson menar dock att den situation man nu befinner sig i är avsevärt bättre än den sits man var i i somras. Då fick klubben inte ens tillgång till Halmstad Arena, på grund av obetalda fakturor till kommunen. Dessa fakturor är nu reglerade tack vare generösa gåvor från runt om i Sverige.

– Beslutet som Skatteverket har tagit har skett utan att de har tagit del av det aktuella läget, och när de gjort det, så tror jag inte de kommer att vilja begära oss i konkurs länge, säger Claes Andersson.

Föreningen har sedan i somras skurit ner på utgifter rejält och såväl spelare, ledare samt övrig personal i klubben arbetar helt gratis. Man spelar till och med med förra årets bollar. Helt utan utgifter är man dock inte, tvärtom. En busshyra för damlagets bortamatcher kan kosta närmare 20 000 kronor. Och det är långt ifrån det enda som ska betalas.

– Lejonparten av de pengar vi faktiskt drar in går till att täcka kostnader som någon annan har dragit på oss. Läget är så att vi har en rätt rejäl ryggsäck med skulder med oss från tidigare år, som egentligen till stor del grundlades guldåret 2013.

Mitt i allt detta står spelarna, som själva inte har någon del i det ekonomiska trångmål klubben befinner sig i.

– Spelarna ska ha en så stor eloge för det sätt de hanterat detta på. Damerna har nyligen lyckats vända en lite negativ trend i och med segern mot Skånela. Herrarna i sin tur har spelat upp sig rejält och har tagit poäng i sju av de åtta senaste matcherna, trots spelarflytt och tunga skador.

Claes passar även på att hylla klubbens ordförande Roger Wohlin. Utan honom, menar Claes, hade uppdraget att rädda klubben varit helt omöjligt.

– Det måste bli någon form av tapperhetsmedalj till Roger. Han riskerar företag och mer därtill för att få det här att fungera. Han och Ola Bengtsson ska ha all heder. Jag kan tänka mig annars att det är många som tycker att det är lite Rogers fel att det blivit såhär, men man ska ha klart för sig att bara för att någon är ordförande så bestämmer man inte ensam för det. Majoritetsbeslut gäller.

Tillsammans försöker Wohlin och Bengtsson att rädda livet på den anrika föreningen. De är dessutom i stort sett allt som finns kvar av föreningens styrelse, och lämnas därför med hundgörat

– Jag tror att folk många gånger går med i styrelser för det ser lite fint ut att sitta i en styrelse, men man inser inte att man inte bara skall sitta. Man skall resa sig upp och jobba och bidra också. Sen är det tyvärr så i idrottsvärlden, att folk fattar beslut som de aldrig någonsin skulle få för sig att göra med sitt eget företag eller med sin privata ekonomi för den delen.

För andra gången på kort tid får Drott alltså vända sig till allmänheten för att få hjälp. Trots en stor välvilja från omvärlden förvånas ändå Claes av några av de reaktioner man fått.

– Vissa resonerar som att de säger att de kan hjälpa oss om vi klarar den här perioden, men det förstår jag inte riktigt. Det är som att säga att man kan tänka sig att kasta en livboj till någon i nöd som håller på att drunkna, men först vill man kolla om denna någon klarar att hålla sig flytande själv. Så funkar det inte, det är ju nu vi behöver hjälp.

Klubbens budskap till omvärlden står dock klart.

– Det som har hänt, det kan man aldrig ändra på. Det kunde bara Stålmannen i en film, när han räddade Lois Lane, men det kan inte vi tyvärr. Besluten som satt oss i situationen vi är i nu kan vi inte få ogjorda, däremot så kan vi förändra framtiden.

– Jag tycker att vi har ett ansvar gentemot ungdomarna i vårt Allsvenska damlag och i det kämpande herrlaget.  Och om vi får hjälp så kommer klubben att hushålla med resurserna på ett sätt som tidigare styrelser inte mäktat med. Intäkt före utgift är konceptet vi försöker jobba efter för att få det här att fungera, men historiska misstag är tunga att reparera. Avbetalningar blir en begränsande faktor.

– Alla de som vill vara med och hjälpa till under den här processen, hur lite det än är, kommer att vara Drotthjältar för alltid, avslutar Claes.

Relaterade artiklar