Laddar

Dramatiskt värre i damernas VM–premiär

Sveriges damer överraskade när VM i Bordtennis inleddes i Halmstad.

delningar

Under söndagen inleddes lag–VM i bordtennis i Halmstad, och först ut var de svenska damerna som mötte Singapore.

Allra först ut var Linda Bergström som ställdes mot världsfyran Feng Tianwei i första matchen. Bergström inledde mycket inspirerat och spelade oväntat hem första setet med 12–10. Bergström startade även det andra setet piggt och var i ledningen även där, men det blev till slut förlust med 8–11 i det setet.

Efter den setvinsten tog Feng över spelet mer och mer. Bergströms defensiva spelstil gav inte längre samma effekt. Set tre och fyra slutade 8–11, 1–11, vilket gav Singapore ledningen i lagmatchen.

I den andra matchen ställdes Matilda Ekholm mot Yu Mengyu. Sveriges på papperet bästa chans att vinna en match mot Singapore. Matchen blev dock väldigt jämn och det krävdes ett femte och avgörande set för att få fram en vinnare. Ett set som blev mycket jämnt, men på sin tredje matchboll tog Matilda Ekholm chansen. Vann setet med 12–10 och kvitterade därmed lagmatchen till 1–1.

I den tredje matchen fick Jennifer Jonsson det tufft mot Lin Ye. Jonsson tog hem ett set men fick ge sig i de övriga och Sverige var nu i underläge i matchen.

För att hoppet om en seger skulle leva krävdes nu att Matilda Ekholm skulle besegra världsfyran Feng Tianwei. Något som skulle visa sig bli en väldigt tuff uppgift. Feng visade sig för stark i början och gick enkelt fram till 2–0 i set. Men med god hjälp av publiken så lyfte sig Ekholm och tog hem de två följande seten och tvingade därmed fram ett femte och avgörande set. I ett högdramatiskt set fullbordade Matilda Ekholm vändningen mot världsfyran Feng. Segern innebar att de svenska damerna tagit sig fram till en femte och avgörande match.

Där ställdes Linda Bergström mot Yu Mengyu. Bergström inledde också oerhört starkt och tog hem första set. Men den klart högre rankade Yu kom tillbaka och kunde ta de tre därpå följande seten och därmed också matchen. Vilket innebar att Singapore besegrade Sverige med 3–2 i matchen.

Insatsen i VM–premiären är med god marginal Sveriges bästa insats mot Singapore i ett VM under 2000–talet. Vid tidigare möten 2001 och 2012 har Sverige nämligen inte vunnit en enda match.

Matchfakta: Sverige – Singapore 2 – 3

Linda Bergström – Feng Tianwei 1 – 3

Matilda Ekholm – Yu Mengyu 3 – 2

Jennifer Jonsson – Lin Ye 1 – 3

Matilda Ekholm – Feng Tianwei 3 – 2

Linda Bergström – Yu Mengyu 1 – 3