DOMEN: Så hårt slog sommartorkan mot lantbruken

Kristin Ovik, Länsstyrelsen, Torka. Foto: Privat/ Mostphotos/Sean Nel

Nu har förslag tagits fram för att mildra konsekvenserna av torkan för de halländska lantbruken.

delningar

I förra veckan samlades runt 200 bönder från hela Hallands län till stormöte, eller vad de kallade för ett "bonnamöte" på Munkagårdsgymnasiet i Tvååker, för att diskutera vilka konsekvenser som sommarens torka får framöver. De ville också försöka hitta möjliga lösningar på de problem som uppstått.

– Det som är så fint mitt i allt elände är att alla verkligen har kommit på massa med idéer på vad man kan göra för att hjälpa till. Alla har ansträngt sig hårt, det är härligt att se, säger Kristin Ovik, lantbruksdirektör, Länsstyrelsen.

Bakom inbjudan stod LRF Halland och Länsstyrelsen. En rad aktörer från slakteri, mejeri, foder, bank och rådgivning medverkade, samt landshövding Lena Sommestad.

– Just nu är vi är lite räddade av regnet. Det finns bete nu. Men de långsiktiga konsekvenserna är fleråriga. Och det psykosociala arbetet är jätteviktigt, för att stå själv i det här är inte lätt. Det var också därför vi hade det här mötet. Och det anordnas även andra kvällar där man möts.

Just nu arbetas det med att samla in kunskap om torkan, om vattenhantering samt produktionsmetoder. Många jobbar för en långsiktig produktion.

– Som du har hört så måste de slakta ut. Man inseminerar exempelvis inte suggorna - man avvaktar för att man inte kan göda djuren. Och man ska verkligen försöka behålla den djurbesättningen man har för annars får vi köttbrist eller så tar det utländska köttet marknadsandelar, säger Kristin Ovik, och fortsätter;

– Ett stort fokus är att ordna foder. Nu växer det igen men skördarna är redan kassa. Det är kört. Det kommer bli kris med fodret i januari, februari. Och nu är det så mycket vatten som rinner iväg - man kanske kan sanera upp dräneringsvattnet från åkrar? Man måste stå i beredskap för det kan gå likadant igen till nästa sommar. Då finns det risk att många slutar helt enkelt. 

Det behövs även ekonomiskt stöd för likviditeten när fodret kostar mer och köttpriserna blir lägre ju mer det slaktas ut, vilket innebär mindre inkomster och större utgifter. Banker och lantmannaföreningar har varit behjälpliga.

– Och lantbrukarna är bra på att lösa problem, stängsla in ny mark, och de låter djuren går ute längre för att spara på foder.

Mitt i katastrofen med torkan har de kunnat se en positiv utveckling;

– Det vi har ensets om är att torkan riktar fokus mot svensk livsmedelsförsörjning. Det är positivt att fokus riktas mot det och att man börjat funderat på vad man köper? Vi ställer höga krav på svensk djurproduktion, men det inte alltid som det offentliga har varit så duktiga på att köpa svensk produktion, säger Kristin Ovik.

Från Länsstyrelsens håll arbetar de på att få ut EU-bidrag i tid. Dessutom önskar de från Länsstyrelsens håll ett uppföljande möte januari eller februari nästa år, just på grund av de långsiktiga konsekvenserna torkan har resulterat i.

– Då vi kommer se riktiga effekter, säger Kristin Ovik.

Vad händer om det blir en likadan sommar till?

– Det är ingen som ens vågar tänka på det, tror jag.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar