Laddar

Det ska du tänka på inför bilprovningen – ”många glömmer den detaljen”

Besiktningen av bilar är ett nödvändigt inslag för trafiksäkerheten, det många som glömmer en speciellt detalj inför.

delningar

Det är den tiden på året, du behöver återigen besiktiga din bil. Den sista siffran på registreringsskylten anger vilken månad bilen ska besiktigas och du har två månader före och efter ordinarie månaden att genomföra den.

Genomförs inte besiktningen under föreskriven tid får din bil automatiskt körförbud. Det finns ett par saker som går att kontrollera och åtgärda innan en besiktning för att underlätta inspektionen.

– Det finns funktioner och utrustning på bilen som du enkelt kan kontrollera och eventuellt åtgärda innan besiktningen. Några bra punkter att titta över är att vindrutetorkare och spolare fungerar. Se även till att tutan fungerar samt att samtliga säkerhetsbälten fungerar, om man har möjlighet får man gärna sätt fast bältena i baksätet, säger Bengt Andersson, Områdeschef, Bilprovningen Halmstad och fortsätter.

– Kolla så att det finns en varningstriangel i bilen. Kontrollera så att backspeglarna är hela och sitter fast, även att batteriet sitter fast ordentligt.

– Glöm inte att lägga den löstagbara dragkroken och att nycklar till den ligger i bilen, om du har en sådan. Däckens mönsterdjup måste även vara minst 1,6 millimeter. Se till att blinkers samt belysning fungerar, glöm inte lampan vid registreringsskylten.

Det vanligaste felet som bilbesiktningsmanen oftast anmärker på finns bland de saker som Bengt Andersson nyss nämnde.

– Positionsljus, det vill säga parkeringsljus och bakljus är de saker som får flest anmärkningar. Folk glömmer lätt bort dem, säger Bengt Andersson.

Under förra året genomfördes cirka 3,6 miljoner besiktningar av personbilar i landet, 2,1 av dem blev godkända.

– Vi gör cirka 14 000 stycken besiktningar på bilprovningen i Halmstad per år, säger Bengt Andersson.

Även om det genomförs 14 000 besiktningar per år på Bilprovningen i Halmstad per år är det lågsäsong i november, det är vanligare att man besiktigar bilen inför vår- och sommarsäsongen.

– Historiskt är maj månad den mest intensiva månaden på Bilprovningen i Halmstad, säger Bengt Andersson.

Det är också i maj som de nya besiktningsreglerna introduceras. 20 maj 2018 slopas de fasta besiktningsperioderna. Då ska en bil som nyligen tagit i bruk besiktigas senast 36 månader efter att den tagits i bruk. Sedan ska den senast kontrollbesiktigats 24 månader efter, reglerna är samma som idag.

Därefter ska bilen besiktigats senast var 14:e månad och bilägarna behöver inte anpassa sig efter den sista siffran på registreringsskylten. Veteranbilar undantas från besiktningsreglerna, vilket även gäller för dagens besiktningsregler.

– En konsekvens kan bli att de fordonsägare som har en personbil eller lätt lastbil med slutsiffra 3 eller4 som är besiktade januari – februari 2017 riskerar att få körförbud från och med den 20e maj 2018 om de inte har besiktats innan dess, säger Bengt Andersson men tillägger att det finns fördelar med de nya reglerna.

– Fördelen är att man kan besiktiga bilen när man vill, då kan man matcha exempelvis besiktningsdatumet av släp och bilen och besiktiga dem tillsammans. Man kan även besiktiga bilen innan man säjer den, vilket kan vara ett säljargument, avslutar Bengt Andersson.