Laddar

”Det finns fortfarande en generation som älskar Drott”

Drotts evige speaker manar till solidaritet.

delningar

Efter 17 år och runt 300 matcher så är det ingen överdrift att säga att Bosse Anderberg, även känd som karaktären Gustav, är en del av Drotts själ lika mycket som han är en profil i Halmstad. Från sin position som speaker har han bevittnat lagets fria fall från SM-Guld till division ett.

När nu klubben går tungt, både sportsligt och ekonomiskt, tycker han att det är dags att Halmstad ger tillbaka till laget för all glädje man spridit.

– Vi kan inte bara lägga ner föreningen. Vi har ett ansvar mot dem som startade föreningen en gång i tiden, att föreningen måste leva kvar.

Bosse tog över mikrofonen år 2000 när han nyligen flyttat tillbaka till Halmstad från Skåne. Då han gjort flera framträdanden som konferencier och och var ”van att prata” blev han tillfrågad om han inte ville ta över som speaker för Drott, vilket han gick med på.

– När jag kom till arenan första gången slog det mig att det var samma gamla gubbar på läktaren som när jag gick på Drott under 70-talet, det var samma tanter i kiosken och så vidare. Ingenting hade förändrats.

Just det faktum att inget hade förändrats menar Bosse är en av de anledningar till att klubben har hamnat i den sits man är i idag. Man har levt kvar på gamla meriter.

– Man har levt lite för länge på namnet Drott. Det finns gamla löpsedlar där det står att ”Handbollen i Sverige styrs ifrån Halmstad”, och så har det varit också, men man kan inte leva kvar på det längre. Vi måste rensa ut det gamla, lägga korten på bordet och blicka framåt. Det är vi skyldiga de som har lagt ner sin själ i föreningen.

Lösningen för Bosse finns i kollektivet snarare än att hoppas att hoppas att någon enskild individ går in med kapital.

– Det här kan bara lösas av att alla bidrar och drar sitt strå till stacken. Vi kan ju inte direkt gå till Gessle och be om pengar.

Även att be kommunen om hjälp med hyran skulle inte vara en bra lösning, om man ens skulle få det beviljat, med tanke på att klubbens nuvarande skulder hos just kommunen gör att man är utestängda från att använda Halmstad Arena.

– Man kan inte be kommunen att bara bjuda på hyran, för då tänker ju innebandyn, volleybollen och alla andra sporter att ” då vill vi också ha gratis hyra” och så vidare. Så det är lite känsligt det där.

Inte heller sponsorer är något som bör kunna erbjuda en lösning, inte minst för att flera gamla storsponsorer inte längre finns kvar i staden, som exempelvis Duni. Nej, Drott måste våga inspirera Halmstadborna att gå samman för att rädda klubben.

– Det är lite splittrat i staden idag, där du dels har dem som vill rädda klubben och tycker det är tråkigt om den försvann, och sedan de som tycker att det vore bättre om man bara gav upp och gick i konkurs. Det är väl främst de i min generation, som upplevt klubben under dess storhetsdagar som vill rädda kvar den. Men titta bara på hur folk gick man ur huse för att rädda Rajko, korvgubben. Hela Köpmansgatan var ju full. Varför kan man inte visa samma solidaritet med en förening som skänkt staden så mycket glädje?

Hur ser man på det själva inom klubben då? – Det är lite för mycket hysch hysch tycker jag, man vill inte prata för öppet om hur det står till. Men det fungerar inte om bara en liten skara ska försöka rädda det här utan det krävs att många hjälper till.

Trots det menar Bosse att den nuvarande styrelsen, och främst ordförande Roger Wohlin, är den största anledningen till att Drott fortfarande håller sig vid liv.

– Du skulle bara veta vad de gjort för klubben. Roger till exempel har ju gått in med egna pengar. Det var en gång som ett företag hade gått in och köpt en loge, men Drott kunde inte köpa in mat och dryck till logen för de fick ingen kredit i restaurangen i arenan. Då stack Roger till Systembolaget och betalade förfriskningar till logen, ur egen ficka. Jag bara hoppas att han orkar att stå ut med pressen så länge det går, för när han får nog och lämnar, då faller allt.

Problemen som klubben har tillkom inte över en natt utan har enligt Bosse uppstått på grund av en rad tvivelaktiga beslut och kontraktsskrivningar med både tränare och spelare.

– Det var ju ett luftslott redan när man tog SM-guld senast, med många skulder redan då. Och ju mer skit du börjar röja undan, desto mer kommer det fram. Nu handlar det bara om att lägga alla kort på bordet, släppa allt det som varit och bara gå ihop och ta sitt ansvar för klubben.

Relaterade artiklar