Laddar

”Den stora biten är gemenskapen”

Här är löpargruppen med fokus på det sociala.

delningar

I tre år har Marita Fredman och sonen Tim varit ledare för Runacademys löpargrupp i Halmstad. Löpargruppen, som är Halmstads största, har ungefär 60 personer anmälda per termin, men bara 35 till 45 personer som närvarar vid varje tillfälle.

– Man märker att det oftare faller bort en del personer under vårterminen än under höstterminen. Särskilt runt vår avslutning som brukar sammanfalla med skolavslutningen, säger Marita.

Ledarduon är egentligen en ledarkvartett då de även har sällskap av Maritas dotter Tina, samt en tidigare deltagare i löpgruppen, Peter Danielsson.

Löpningen har alltid funnits nära för familjen Fredman. Marita hade tidigt ett löpningsintresse och trots de begränsade möjligheter som fanns när hon växte upp i Eldsberga, så tävlade hon på hög nivå som yngre. Sedan dess har hon även varit tränare för IFK Halmstad och ledare för olika motionsgymnastikgrupper.

– Sen har jag väl mer eller mindre tvingar Tim och hans syskon att också hålla på med löpningen, säger Marita med ett skratt.

Tim i sin tur hade till en början svårt att kombinera sitt uppdrag som ledare för löpargruppen då det krockade med hans militärtjänst, vilket ledde till att han fick ta hjälp av sin mamma. Nu har när det är över har han dock tid att även driva ett eget företag, som också inriktar sig på träning och hälsa.

Träning i allmänhet, och löpning i synnerhet, sitter med andra ord i ryggmärgen. De båda bidrar med mycket kunskap till sina deltagare, men insisterar att det inte är det som man lägger fokus på.

– Den stora biten är gemenskapen. Visst har vi mycket kunskap, men egentligen tillför vi inte så mycket kunskapsmässigt, utan mer med vår personlighet. Runacademys centralorganisation tar ju själva fram programmen som vi genomför, med vår personliga touch kan man säga, säger Tim.

De är också noga med att poängtera att alla som vill kan vara med i gruppen, som delas in i undergrupper efter ambitionsnivå. Även de pass där de går igenom löpteknik kan den som vill fokusera mer på grunderna, eller likaväl köra ett lite tuffare pass.

– Det handlar om att göra det tillsammans helt enkelt, man får ut mer av träningen om man gör det i grupp än om man tränar på egen hand, säger Marita.

Det är dock inte enbart för att hålla sig i form som folk söker sig till löpargruppen, utan också för att knyta och bevara sociala kontakter.

– Vi människor behöver den sociala biten lika mycket som motionen egentligen. Många hittar nya vänner i löpargruppen och det är ju perfekt för nyinflyttade till exempel. Sen har vi alltid en avslutning för varje termin också där gruppen kanske går ut och äter. Där skulle man tro att man kanske bara pratar om träning och löpning men faktum är att man oftast bara pratar om helt andra saker, säger Tim.

Än så länge har man hållit på i sex terminer, men ser ingen anledning att lämna över stafettpinnen till andra ledare ännu.

– Vi fortsätter leda gruppen så länge intresset finns och vi känner att vi kan bidra med något. Jag lär mig dessutom lika mycket av deltagarna som de lär sig av mig, säger Tim.

Marita håller med.

– Nöjer man sig och tycker att man kan allt, både om löpning och ledarskap, så utvecklas man inte.

Relaterade artiklar