De ska ge Halmstadborna en resa bakåt i tiden

Kungamöte utspelar sig på slottet i sommar.

delningar

Halmstad får ett celebert besök av kungarna Kristian IV och Gustav II Adolf i sommar. Men tro inte att kungarna har återuppstått. I stället handlar det om teaterföreställningen Kungamötet på slottet som skildrar kungamötet på Halmstad slott år 1619, då Sverige och Danmark gick till mötes för att befästa freden.

En av skådespelarna är Ronja Savela, som spelar flickan Lina. Föreställningen blir hennes första och hon ser verkligen fram emot att få åka bakåt i tiden under sin debut på scen.

– Det är inte speciellt nervöst, utan det ska bara bli kul. Naturligtvis ska det bli jätteroligt att kliva in här på slottsgården och få känslan av befinna sig mitt under 1600-talet. Jag tror att publiken kommer få samma känsla när de får se våra fantastiska kläder som vi kommer ha på oss, säger Ronja Savela.

Teaterföreställningen kommer få publiken att använda alla sina sinnen. Utöver synen, kommer doften av hö och häst kännas vid, maten som serveras under under showen är tänkt att ge en känsla från förr samtidigt musiken ska ge toner som får att "förstå" 1600-talets melodi. Det sistnämnda som kapellmästaren Axel Croné står för.

– Musiken blir ett försök till tidsenligheten. I viss mån jobbar vi med nyskriven musik, men i det stora hela med den traditionella. Bland instrumenten kommer man få höra trummor, trumpeter och en och annan luta, som vid den här tiden var vanliga inslag i musiken, berättar han.

Gustav II Adolf (Niklas Nilsson), Lina (Ronja Savela) och kapellmästare Axel Croné.

Kanske blir musiken som pampigast när huvudrollen Gustav II Adolf kliver in på scen. Rollen spelas av Halmstadprofilen Niklas Nilsson, känd ifrån bland annat Halmstadrevyn. En roll som Niklas besitter rutin i, då han tidigare spelat karaktären i en mer humoristisk ton. Nu blir det den något mer seriösa sidan av kungen som vi får se.

– Hur Gustav II Adolf är som person? Jag har lätt till skrattet men kan också bli fly förbannad utan förvarning. Dessutom är jag olyckligt kär i Ebba Brahe. Min mamma tycker inte hon är fin nog..., avslutar Niklas Nilsson.

Kungamötet på slottet spelas på Halmstad slott mellan den 28 juni och 7 juli, med undantag för den 4 juli.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar