Laddar

De huserar i Halmstads nya företagscenter

Se bilder från invigningen!

delningar

Digit1 (uttal: Digit one) är invigt. Vad är det tänker ni? Det är Halmstads nya företagscenter. Ett företagscenter där småföretag på mellan en till fem anställda, ska kunna nå nya höjder. Det är det lokala bolaget HMS Industrial Networks, som står bakom hela projektet.

Hittills har endast ett företag Futufarm fått "smygparkera" i den lokal, som öppnar under hösten. Då kommer fler bolag hålla till i byggnaden.

Harrie Rademaekers och Anders Nilsson är grundarna bakom Futufarm. De trivs "mycket bra" i sina lokaler, där de tar fram smarta lösningar för bättre odling av grönsaker, sallad och örter. Deras lösning freight farms, är en så typ av pelare, där de små utskottet kan växa till sig på – för att sedan bli en grönsak exempelvis. En annan lösning är containrar, som fungerar på samma vis.

– Vi har en kund i Norge, som köpt på sig ett par containrar. Dessa står mitt ute på Ake brygge, där odlingarna funkar kanonfint, berättar Harrie Rademaekers.

Han fortsätter:

– En kock på Svalbard har hört av sig, och är nu också intresserad av våra produkter.

Men vad är det som är så fascinerande med dessa produkter som kan odla grönsaker? Jo, för det första är vattenanvändning uppemot 90 procent lägre vid den här typen av odling, än på det traditionella viset. För det andra kan alla typer av odlingar ske genom dessa föremål, i vilken temperatur som helst – till och med i minusgrader.

Odlingen som totalt tar sju veckor att genomföra, är dessutom väldigt smart. Du kan alltså under samtliga sju veckor dra iväg på semester, samtidigt som du sköter dina grönsaker via telefonen. Allt via en app, som skickar signaler till 13 sensorer som finns utplacerade i odlingsverktyget.

Futufarm hoppas nu på att deras etablering ska få ett genomslag i Norden, där deras största fokus ligger. På så vis hoppas de kunna sätta Halmstad även på kartan, när det kommer till framtidsodlingar.

– Vi är ju från Halmstad, jag och Anders. Så för oss är det givetvis väldigt kul att få laborera med detta på hemmaplan, berättar Harrie.

Digit 1. Foto: Wilhelm Nilsson

Digit 1. Foto: Wilhelm Nilsson

Digit 1. Foto: Wilhelm Nilsson

Digit 1. Foto: Wilhelm Nilsson

Digit 1. Foto: Wilhelm Nilsson

Digit 1. Foto: Wilhelm Nilsson

Relaterade artiklar