Laddar

De anordnar manifestation – För uppmärksammade kampanjen

Den uppmärksammade kampanjen #MeToo har fått stor spridning på sociala medier. Nu vill fyra ungdomar från Halmstad ta vara på situationen för att skapa engagemang och få till en förändring.

delningar

I samband med den uppmärksammade kampanjen ”#MeToo” har tusentals svenskar trätt fram och berättat om de sexuella övergrepp eller trakasserier som de råkat. Kampanjen har kastat nytt ljus på genusdebatten i Sverige, något som fyra ungdomar från Halmstad vill ta vara på.

Det är Mirella Arnell, 17 år, Jenny Sjöstedt, 21 år, Moa Johansson, 16 år, och Vidar Santesson, 16 år, som med hjälp av Mathea Santesson och Linnea Ljungberg tillsammans arrangerar en manifestation för #MeToo. Manifestationen kommer att hållas den 18 november, framför Rådhuset i centrala Halmstad.

– Vi gör det här för att det är viktigt att ta vara på den ilska som finns just nu, så att det skapas ett engagemang kring detta och att folk börjar prata om problemen på ett annat sätt, säger Vidar Santesson.

Av de personer som pekats ut i Sverige har flera varit prominenta och folkkära medieprofiler. Något som gänget tror kan ha fått upp ögonen hos det svenska folket.

– Jag tror att många tidigare har haft en föreställning att den här typen av övergrepp bara är något som andra gör, men nu när man ser vilka som pekats ut så får man tänka om och inser att det handlar om gemene man så att säga. Det kan vara vem som helst, det är inte bara något som ”andra” gör, säger Jenny Sjöstedt.

– Jag tror också det blir lättare för många att träda fram med sin berättelse nu när det är så uppmärksammat. När det bara är en enstaka person kanske man inte vågar, men när det är flera på samma gång blir det lättare, säger Mirella Arnell.

Det är heller inte någon slump att flera av de uppmärksammade fallen har skett i mediebranschen, menar de. De utsatta kvinnorna har ofta haft otrygga anställningsförhållanden som gjort att de inte vågat säga ifrån, och det är först när de själva är på säker mark som de hittar modet.

Dock är det inte bara fallet i media utan liknande fall kan även hittas i privata relationer. I många fall är kvinnor ekonomiskt beroende av mannen, eftersom de ofta jobbar mindre för att kunna ta hand om barnen. På samma sätt som  kvinnor inte vågar riskera sina anställningar i mediebranschen vågar de inte riskera att säga ifrån då de är ekonomiskt beroende av mannen, menar arrangörerna.

– Det viktiga att förstå är att det här är något som händer hela tiden, överallt. Inte bara på en fest eller på jobbet eller inom media utan överallt, även i skolan, säger Moa Johansson.

De fyra är aktiva i Ung Vänster och SSU och hymlar inte med att de gärna ser att manifestationen bidrar till att medlemstalet växer. Detta är dock inte det viktigaste.

– Det är klart att vi inte hycklar med det men det viktiga är att vi skapar engagemanget. Sen är det såklart så att det är väldigt svårt att få till en förändring på egen hand. Är man dock med i en förening är det lättare att påverka politiker och göra skillnad, säger Jenny Sjöstedt.

Vad är målsättningen med själva manisfestationen? – Det är just att skapa engagemanget och få folk att börja prata om det. Lyckas vi med det spelar det inte någon roll om det kommer tio personer eller om vi fyller torget. Kan vi bara få de tio som kommer att engagera sig och prata om det är det ett steg framåt, säger Jenny Sjöstedt.

Och långsiktigt? – Det är som sagt att ta vara på den ilska som finns så att det sker en förändring. Det värsta som kan hända är att detta rinner ut i sanden. Sen är såklart de slutgiltiga målet att få slut på sexuella trakasserier och att det kommer en samtyckeslag, säger Vidar Santesson.

Ett ytterligare steg är även på ett tidigt stadie få bort den machokultur och ändra genustänket i Sverige.

– Machokulturen är så djupt rotad i Sverige att man egentligen utsätts för den redan från det att man föds. Sen kan man titta på hur skolor arbetar med sex och samlevnad också. I många fall blir det något man bara gör någon gång om året som en del av biologilektionen, men det är verkligen något man måste jobba med hela tiden, säger Mirella Arnell.

Relaterade artiklar