De anordnar LAN med retro-känsla: "Det var bättre förr"

Foto: Privat

Dags att damma av tjockskärmen och kulmusen och åka tillbaka i tiden.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Från fredag till söndag, 18–20 januari, kommer det unika Retro-LAN:et Brain Drain återigen att gå av stapeln i Halmstad.

På LAN:et vill man vill skapa den autentiska känslan från hur det var på LAN under 90-talet, därför har man begränsningar på vilka specifikationer datorn får besitta, till exempel får man inte använda sig av ett grafikkort från senare än december 1999. Det blir tjockskärmar, kulmöss och gamla operativsystemet Windows 98. Till och med musiken kommer att vara sådan som spelades under 90-talet, för att få till rätt stämning.

En av fem som är med och arrangerar LAN:et är Marcus Skenberg, 37, från Halmstad som till vardags arbetar som elektriker.

– Jag är lite av en datornörd. Jag har växt upp med tv-spel och började gå på lan under 90-talet.

Bakgrunden till namnet Brain Drain kommer från ett gammalt LAN som anordnades i Galejan i stan runt 98–99, som en spelförening arrangerade tre gånger om året, berättar Marcus. Där dök cirka 150 personer upp, vilket var mycket på den tiden.

Det är ju ett unikt koncept, hur fick ni idén till det här?

– Jag tycker inte om de moderna datorspelen. De har blivit förstörda med allt från att man måste göra konton till att man måste vara uppkopplad hela tiden. Det var bättre förr. När man köpte spel förr i tiden så var det färdigt. Man saknar det.

Stämningen på de tidigare LAN:en har varit mycket bra berättar Marcus. Men det svåraste är att hitta människor som vill komma dit. Därför hyr de även ut äldre datorer för att underlätta för besökare.

– Det svåra är egentligen att hitta folk. De flesta som vill komma hit är i min ålder. Det kan vara klurigt att hitta programvara och allting, det är inte så lätt. Men vi hyr också ut datorer, förklarar Marcus och berättar vidare:

– Jag började med att bygga ihop några stycken för att hyra ut på LAN:et, det slutade med att jag helt plötsligt hade 15 datorer. Sen så mötte jag Timmy från Göteborg som hade samma idé och plötsligt hade vi 30 datorer.

Kommer det blir fler sådana här LAN i framtiden?

– Det kommer det bli, avslutar Marcus.

Mer information om LAN:et går att hitta på deras Facebookevenemang eller på deras retro-kodade hemsida.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar