Laddar

Därför rullar tunga polisbussar i Halmstad

Har du sett bussarna?

delningar

Ett 80-tal poliser kommer under en tvåveckorsperiod att befinna sig i Halmstad för att fortbilda sig. Tanken är att de ska ingå i polisens förstärkningsorganisation för att sedermera bli en del av den så kallade ”särskilda polistaktiken”, det rapporterar HP.

Bussarna, som är förstärkta och kantiga varianter av förstärkningspolisens Mercedesbussar, fungerar som sköldar när polisen arbetar med större folksamlingar, som exempelvis demonstrationer, fotbollsmatcher. Andra exempel på insatser som genomförts har skett i Göteborg under EU-toppmötet och Nordiska motståndsrörelsens demonstration.

– Den kom till efter EU-toppmötet 2001 i Göteborg, när man insåg att polisens sätt att arbeta med folksamlingar inte var tillfyllest, berättar Ola Lindow, poliskommissarie och tillförordnad divisionschef.

Den 6 och 12 december kommer Halmstadborna ha stor chans att få syn på övningarna som är tänkta att ske under realistiska förhållanden.

I synnerhet slutövningen den 12 december kan bli ett intressant skådespel. Då ska polisen öva på att kontrollera en grupp på cirka 120 stökiga fotbollssupportrar.

– Arbetet med folksamlingar riktar sig främst mot allmänna sammankomster, som demonstrationer, och även offentliga tillställningar, som fotbollsmatcher. Det är den publika miljön med mycket människor, där vi använder det här konceptet.

Organisationen för polisens förstärkning återfinns i polisområde väst, syd och Stockholm. Tillsammans utgör de den enhet som alla polismyndigheter kan begära hjälp ifrån vid särskilda händelser.

Relaterade artiklar