Daniel håller "kiosklagat" vid liv

Krögaren Daniel Jörnstrand vill få snurr på gatuköket i Trönninge. - Foto: Wilhelm Nilsson

Kulturarvet är nästintill dött – men matfantasten gör allt han kan för att det ska leva kvar.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Max, McDonald's och KFC. Listan kan göras lång över snabbmatskedjor som etablerar sig längs de svenska vägarna. Men vad hände egentligen med de traditionella gatuköken som en gång fanns vid var, varannan, vägkrok?

Doften av nyfriterad pommes är sällsynt på landsbygden i dag. Men i Trönninge sticker doften till i näsan. Daniel Jörnstrand driver det pittoreska gatuköket Rolles gatukök med anor från 70-talet. Varför Daniel beslöt sig för att ta över i "grillen" i höstas beror endast på en sak – att behålla kulturarvet.

– Gatukök för mig är när det är hemlagad mat. Inte halvfabrikat. I dag finns det kanske bara ett 30-tal gatukök kvar i Sverige och de allra flesta i norrut. Vi pratar om ett kulturarv som håller på att dö ut, säger Daniel och fortsätter:

– Att driva ett gatukök har alltid varit en dröm hos mig. När jag i fjol kom över annonsen om att "Rolles" var till salu, fanns det aldrig någon tvekan. Det var detta jag skulle satsa på.

Krögaren har enligt Metro serverat "Malmös bästa burgare", i sitt tidigare hak Bronx Burgerbar i Malmö. Somrarna spenderar han ännu på Skrea strand i hans egna streetfoodkoncept, Jennifers Joint. Ändå valde han att styra skutan ut på landsbygden för att steka korv och burgare. Men allt handlar inte om viljan av att behålla kulturarvet. Det är mer än så.

– Mötet med kunden är på ett helt annat sätt i ett gatukök. Här ges tid för att hinna byta ett par ord med kunden och kanske flabba ihop. Sådant hinns inte med på Jennifers joint. Och det är det här som jag älskar – det sociala, förklarar han.

Invånarantalet i Trönninge ligger på omkring 2 000. Här bor mestadels barnfamiljer och pensionärer. Lägg därtill arbetarna i Kistinge och kundkretsen är intakt. Daniel menar att många i närområdet gett upp "Rolles" och knappast känner till att gatuköket fått ny ägare. Han syftar på de ägare som misskött det renommé som gatuköket ändå hade. Ett anseende som sträckte sig långa vägar och in till stadsborna i Halmstad. Detta rykte jobbar nu Daniel Jörnstrand febrilt med att få tillbaka och det på ett ärligt vis.

– Här lagas maten helt från grunden. Mosen gör vi själva, liksom rörorna och schnitzeln. Det ska vara kiosklagat, om inte, så kan man lika bra lägga ner det. Det är precis det här vad kunderna vill ha när de vet att det tillagas med kärlek, berättar matfantasten.

Daniel Jörnstrand får gåshud under tiden vi diskuterar hans kärleksfulla matlagning i gatuköket. Varje dag steker han grönsaker, hackar gurka och rör ner allt till en gurkmajonnäs. Några gånger i veckan pressar han potatis, rör ihop det med kryddor, grädde och mjölk innan det blir till mos. Och då och då står han och bankar schnitzlar. Det finns alltså varken pulvermos eller färdigköpta dressingar.

– Om det är värt all tid det tar att förbereda allt? Självklart. Det är detta ja brinner för, avslutar Daniel Jörnstrand.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar