Laddar

Då blir vi 100 000 i Halmstad: ”Ska märkas att vi firar”

Gigantisk stadsfest kommer ordnas.

delningar

Under 2018 kommer Halmstad kommun att bli 100 000 invånare. Nu står det klart att det kommer att inträffa under det första kvartalet 2018. Det står nu också klart när firandet av den historiska noteringen kommer att ske. Nämligen den 14 februari. På alla hjärtans dag.

– Det kommer att inträffa någon gång under februari – mars baserat på tidigare statistik. Det är jättesvårt att säga exakt när det blir, men troligen något efter den 14 februari, säger Max Wehlin, analytiker, Halmstads kommun.

Det officiella firandet kommer alltså att ske den 14 februari.

– Det blir ingen gigantisk stadsfest, men det ska märkas att vi firar. Just nu är dock mycket i planeringsfasen, eller hemligt, säger Lotta Edin, kommunikationschef på Halmstad kommun.

Redan idag startas en digital kampanj på sociala medier: #hundratusenhjärtan.

– Meningen med kampanjen är att sprida hjärtlighet och goda gärningar, säger Edin.

Även om mycket än så länge är hemligt kring själva firandet, så står det klart att en sak som kommer att finnas är möjligheten att gifta sig i rådhuset. Där kommer det att vara drop–in för de som är sugna på att gifta sig. Noterbart är att även eldsjälsgalan kommer att vara samma kväll.

– Mycket av firandet kommer att gå i kärlekens tecken, säger Rebecka Wik, projektkoordinator på Halmstad city, och den som ansvarar för firandet.

En anledning till att Halmstad snart når 100 000 invånare är att folk flyttar hit. Max Wehlin har tagit fram statistik på vilka de vanligaste inflyttarna är.

Statistiken visar att den vanligaste inflyttaren till Halmstads kommun flyttar inom landet och från ett annat län (54%). Även invandring är ganska vanligt (29%) medan 17% utgörs av hallänningar som flyttar in. Trots detta är Laholm den kommun som flest flyttar från till Halmstad.

De absolut vanligaste åldrarna bland de inflyttade är 25-44 (40%). De flesta som flyttar till Halmstad har arbete, men cirka 15 procent är studerande. Generellt sett är också inflyttarna något högre utbildade. Detta dras särskilt upp av gruppen som flyttar inom Sverige men utifrån länet.

 

Relaterade artiklar