Då blir det Klädbytardag i Halmstad: "Stort intresse"

Rekordmånga platser arrangerar Klädbytardagar i landet.

delningar

Naturskyddsföreningen arrangerar Klädbytardagen på flera platser i landet på lördag den 6 april. Arrangemanget hålls för tionde året i rad och totalt medverkar ungefär 150 platser runt om i Sverige. I år blir det bland annat Klädbytardag i Falkenberg och i Halmstad.

- Det handlar om hållbarhet och minskad konsumtion, att man ska återanvända saker istället för att köpa nytt, säger Jerry PetterssonStudiefrämjandet i Halmstad.

- Syftet är egentligen att öka medvetenheten hos allmänheten om att man inte nödvändigtvis behöver köpa nytt, säger Tommy Nilsson, hjälpreda för Naturskyddsföreningens styrelse i Falkenberg.

Klädbytardagen har arrangerats i Falkenberg och i Halmstad tidigare. I Halmstad har det blivit ett årligt event med stort intresse, medan arrangemanget skett mer sporadiskt i Falkenberg. Tommy Nilsson berättar att det till exempel inte var någon Klädbytardag i Falkenberg i fjol.

- Det är svårt att säga hur intresset är i Falkenberg. Det har spridits via Facebook och genom folk som pratar med varandra, så det har varit ett visst intresse. Eftersom vi inte hade någon Klädbytardag förra året blir det nog lite mindre folk än vad det hade varit annars.

För att få byta ut sina begagnade kläder mot andra plagg krävs ingen föranmälan. Plaggen som blir över från Klädbytardagen skänks vidare till välgörenhet.

- De kör på att man kommer på förmiddagen och lämnar in sina plagg. Sedan får man en biljett som man kan byta ut mot andra plagg, förklarar Jerry.

Enligt Naturskyddsföreningen hade 60 procent av de kläder som varje svensk slänger kunnat användas igen. Totalt motsvarar det närmare fem kilo textil per person och år.

- Förra året fick 44 000 plagg nya ägare på Klädbytardagen. Det innebär miljöbesparingar för planeten med 30 ton kemikalier, 300 ton koldioxid och 40 000 kubikmeter vatten, säger Tommy.

FAKTA

Klädbytardagen i Halland

Studiefrämjandet i Falkenberg, 6 april klockan 12.00-17.00

Kungsbacka Stadshuset, 6 april klockan 11.00-14.00

Halmstad Högskolehallen, 6 april 11.00-16.00

Åsa Löftadalens Folkhögskola, 30 mars klockan 10.30-14.00

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.