Laddar

Då avgörs gångbrons öde

Här är mardrömsscenariot ut:

delningar

För 10 dagar sedan brann gångbron över Nissan. Något 24Halmstad skrivit om tidigare. Från början talades det om att bron skulle kunna vara åter i bruk lagom till sommaren. Snart kommer klarare besked.

– På tisdag i nästa vecka så kommer vi börja genomföra den avgörande undersökningen av bron. När undersökningen är klar och analyserad så kommer vi att veta mer exakt när bron kan vara tillbaka i bruk, säger Anders Thorén, chef på teknik- och fritidsförvaltningen till 24Halmstad.

– Just nu vet vi att bron drabbats av omfattande skador, främst på den del som ligger mot biblioteket. Där har bron höjt sig med 15 centimeter, och med all sannolikhet var det där som branden började. De omfattande skadorna sträcker sig väl ungefär fram till första fundamentet, säger Thorén.

När den avgörande undersökningen är klar. Vad är det bästa man kan hoppas på? – Då kommer vi att veta om vi kan ersätta den del som är mest skadad. Att vi kanske kan skära av en tredjedel av bron och sätta dit en ny del. Det är det bästa scenariot vi kan hoppas på. Blir det så borde bron kunna vara klar till midsommar.

Vad är mardömsscenariot? – Det sämsta scenariot är att vi får byta hela bron, att ingenting går att rädda. Då blir inget firande på bron nästa nyår i så fall.

Vad som däremot är helt klart, oavsett scenario, är att den slitagebana som man går och cyklar på måste bytas ut.

– Där har vi ännu inte bestämt vilket material vi ska använda, säger Anders Thorén.