Laddar

Chocken: Nord- och Sydkorea vägrade mötas – bildar gemensamt lag mitt under VM

(Uppdaterad 11.14): Halmstad–VM fick sin hittills största överraskning.

delningar

Under torsdagen skulle Nord– och Sydkoreas damer mötas i kvartsfinalen vid bordtennis–VM i Halmstad. Det var i alla fall tanken. Men så blev inte fallet. Allt tog istället en helt annan vändning.

När det var dags för match meddelade de båda lagen att de inte ville mötas, utan istället spela tillsammans i semifinalen. Något som också blir fallet efter att det internationella bordtennisförbundet gått med på ländernas önskan.

 

Foto: Mattias Olsson.

Beslutet är en trepartsöverenskommelse mellan Nord- och Sydkoreas lag och Internationella bordtennisförbundets (ITTF).

– När jag informerade ITTF:s Board of Directors om denna utveckling, fick det enade laget stående ovationer från delegaterna som visade sitt stöd för denna historiska händelse, säger ITTF:s president Thomas Weikert i ett pressmeddelande.

– Det är oerhört glädjande att denna historiska världshändelse inträffar just här i Halmstad. Ett stort evenemang handlar inte bara om idrotten, utan om att mötas och bygga relationer utanför arenan.Detta visar idrottens otroliga kraft att förena, säger, Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad.

Beslutet visar att man åtminstone inom sporten följer de nordkoreanska och sydkoreanska ledarnas löfte om ”varaktig fred” på den koreanska halvön.

– Att idrotten kan spela en stor samhällsroll vet vi sedan tidigare och inte minst genom bordtennisen och den sk ”pingpongdiplomatin” i början av 70-talet. Att Sverige och Halmstad nu nästan 40 år senare blir platsen för ETT koreanskt landslag är historiskt och något vi självklart är mycket glada över, säger Petra Sörling, förbundsordförande i Svenska bordtennisförbundet.

Det gemensamma koreanska lagets semifinal spelas på fredagen klockan 11:00. Senaste gången den koreanska lagen spelade som ett gemensamt lag var vid VM i Chiba 1991.

På herrsidan finns dock ingen möjlighet till någon sammanslagning då de Nordkoreanska herrarna slagit ut ur turneringen.