Laddar

VMA når inte alla svenskar – detta bör du göra

Genrefoto: Matilda Larsson.

Nyligen gjordes en förbättring av systemet som ska hjälpa alla svenskar att ta del av information vid allvarliga händelser.

delningar

VMA står för "Viktigt meddelande till allmänheten" och är ett varningssystem som används vid bland annat olyckor och allvarliga händelser i Sverige.

Varningssystemet innebär att information sänds ut i radio och TV, samt i vissa fall ljudsystemet "Hesa Fredrik" som finns på drygt 4 500 platser i Sverige – i de flesta större tätorter i Sverige samt inom särskilda områden runt våra kärnkraftverk.

Det innebär att du som bor på landsbygden eller övriga platser där ljudet inte når fram till din aktuella position istället kan få informationen eller varningen via sms. Alternativt bör du ladda ner appen Krisinformation till din telefon där alla VMA publiceras.

Från och med den 1 juli 2017 kan den som begär VMA nämligen även begära att sms ska skickas till mobilen till alla som befinner sig i området vid tidpunkten, samt personer som har telefonen adressregistrerad inom området - oavsett operatör.

Även utländska telefoner som används i området och har avtal med svenska mobiloperatörer varnas, om roaming är påslaget.

Du måste dock tänka på att täckning på din mobil måste finnas för att du ska kunna få sms om VMA. Din telefon får inte heller vara i flygplansläge.

Sedan den sjunde februari 2019 repeteras pågående VMA till de personer som åker in ett område som omfattas av varningen, då får du också sms:et om du plötsligt återfår täckningen i det aktuella området.

Mer information om VMA kan du hitta på MSB.se.

Relaterade artiklar