Carlsberg satsar på alkoholfritt: "Enorm potential"

Bryggeriet utvecklar sitt alkoholfria sortiment.

delningar

Marknaden för den alkoholfria ölen växer med 30-35 procent per år. Carlsberg följer marknadstrenden och utvecklar sitt alkoholfria sortiment på bryggeriet i Falkenberg - med en ny alkoholfri öl, alkoholfri öl på fat och ny alkoholfri cider.

- Vi ser att fler och fler konsumenter vill ha smaken men inte alkoholen, säger Jörgen Welter, kommunikatör på Carlsberg.

Under förra året såldes cirka 15 miljoner liter alkoholfri öl. Det är en ökning med ungefär 4,5 miljoner liter jämfört med året innan. Startskottet blev "Carlsberg Non Alcoholic" som lanserades i Sverige år 2006 och idag står Carlsberg för femtio procent av den svenska alkoholfria marknaden i landet.

- Den såldes väldigt dåligt på den tiden, men den har naturligtvis byggt en del av den här marknaden så småningom, säger Jörgen. 

Skillnaden på "Carlsberg Non Alcoholic" och tidigare alkoholfria ölsorter, är bland annat att ölen innehåller 0,5 procent alkohol, som är avgörande för smaken. I tillverkningen av den alkoholfria ölen utgår bryggeriet från vanlig öl, som destilleras under vakuum för att få ut alkoholen. Därefter fylls ölen med en liten mängd alkoholhaltig öl, för att få fram 0,5 procent alkohol.

- Vi införde en för oss ny teknik att göra ölen på, som gjorde att smakupplevelsen blev ganska mycket bättre än vad man fått uppleva tidigare, förklarar Jörgen.

Carlsberg har i dagsläget nio alkoholfria ölsorter, den senaste sorten "Brooklyn Special Effects" släpptes nyligen i dagligvaruhandeln. Dessutom lanserar Carlsberg fyra nya alkoholfria cider från Somersby, som är helt fria från alkohol.

- Det är två söta, klassiska cider och två torrare. De motsvarar sina alkoholhaltiga syskon kan man säga, men som är alkoholfria och som ändå ska ge smakupplevelsen.

En nyhet i restaurangbranschen blir alkoholfri öl på fat. Ölen kommer i 20-liters PET-fat som är kopplad till en teknologi som Carlsberg själva utvecklat och tagit patent på. Kolsyran brukar vanligtvis tillsättas vid tappning från fatet, men den alkoholfria fatölen får en tillsatt kolsyra i PET-fatet med en hållbarhet på trettio dagar.

- Vi tror att det är ett område som har en enorm potential. För många som tycker om öl är fatupplevelsen något alldeles extra. Då kan det vara ett bra sätt att få ut den alkoholfria produkten på restaurang genom att det blir tappat på fat.

Carlsberg har börjat testköra den alkoholfria fatölen på antal restauranger runt om i Sverige för att följa upp hur det fungerar.

- Än så länge ser det fantastiskt bra ut, så vi tror enormt mycket på den möjligheten.

Här tillverkas den alkoholfria ölen.

Carlberg lanserar fyra nya alkoholfria cider.

PET-fat för den alkoholfria ölen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar