Cancerpatienter dog efter bristande rutiner

Foto: Arkiv

Hallands sjukhus gör nu en anmälan enligt lex Maria.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Det var i början av året som två patienter på Hallands sjukhus i Halmstad avled efter försenade cancerdiagnoser. En av patienterna sökte vård på grund av urinvägsbesvär och makroskopisk hematuri. Trots regelbunden kontakt med läkare upprepades besvären, och efter tre månader gavs misstanke om cancer efter en datortomografiundersökning. Först ett och ett halvt år senare ställdes diagnosen och då hade patienten en spridd cancer med metastaser i levern. Det sena agerandet blev förödande för patienten och dess anhöriga, då denne avled en månad senare.

Sjukhusets rutiner brast även när en patient klagade på buksmärta och makroskopisk hematuri. En utredning påbörjades, men eftersom det fanns oklarheter om vilken vårdenhet som bar huvudansvaret försenades en eventuell behandling. Under två månader klagade patienten på smärta och en månad senare fick personen diagnosen cancer i urinvägarna. Ytterligare två månader senare avled patienten.

Hallands sjukhus har nu gjort en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). I anmälan framgår det inte vilka rutiner som har åtgärdas.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar