Buskörning om nätterna får Halmstadbor att ryta till

Buskörning och hög musik – det har nu fått flera boende i Snöstorp att lessna, sedan billister rört sig i området, kvälls- som nattetid.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Snöstorpsborna har fått nog. Buskörning och hög musik på sena kvällar och nätter omkring Hallarna och Stenalyckan, har inneburit "en natts sömn på hela sommaren", säger en boende i området. 

Det har nu skapat en irritation bland de boende i området kring Hallarna och Stenalyckan, som nu vill sätta ned foten kring beteendet.

– De som äger bilarna är verkligen jätteduktiga och har fina bilar. Klart att de ska få ha roligt, men att köra i alldeles för hög hastighet mellan oss, Hallarna och Stenalyckan skapar inte bara ett högt oljud – det är en trafikfara även för dem själva. 

Dessutom är bilarna utrustade med stora baslådor som de spelar så hög musik på så att husen skakar långt in på nätterna, vilket gör att det är svårt att sova, inte minst när man även väljer att sladda omkring så att däcken skriker, säger en Snöstorpsbo.

– Vi är inte ute efter att förstöra deras intresse. Det enda vi vill, är att ha lugn och ro på nätterna, men också värna om förarnas, passagerarnas och även vår hälsa. När som helst kan olyckan vara framme, men går vi ut i media eller på sociala medier och påpekar deras beteende – så kommer de hit och gasar på, ännu mer, förklarar en Snöstorpsbo.

En av de boende i området, har bott där i över 20 år. Problemet har funnits sedan tidigare, men det är först på senare år som det har "eskalerat". De misstänker att det beror på Mc Donalds-, Circle K:s- och Hallarnas etablering i området, som gjort att bilåkarna söker sig dit.

– Där finns det toaletter och mat. Sen vill de ha en parkering som de kan köra omkring på, vilket Hallarna har. Men vi vill understryka att vi inte vill pajkasta någon.

De tre personerna som vi pratar med, uppger att de varit i kontakt med både Circle K och Hallarna. Endast den senare har varit tillmötesgående med problemet, och också försökt åtgärda så att bilentusiasterna inte skulle kunna "hänga" där. Bland annat har köpcentrat satt upp skyltar med rökförbud om att parkering är förbjuden efter stängning, samtidigt som en väktare varit på plats titt som tätt. Åtgärderna gav effekt under en period. 

Men det är ingen polisiär fråga.

– Hallarnas parkering är privatägd. Nu känner jag inte till om att de har satt upp skyltar om parkering under vissa tider, men är det så, då är det markägaren som kan bötfälla – inte polisen, säger Kenneth Mattsson, kommunpolis i Halmstad.

Foto: Jonas Skytt

Problemet är tillbaka sedan i april, uppger de boende i Snöstorp. Åtskilliga samtal har de ringt till polisen, utan något gehör. De menar att polisen svarar att "de inte har resurser" eller "tid" för att åka dit, säger en anonym. När 24Halmstad ringer Kennet Mattson, kommissarie på polisen i Halmstad, berättar han kortfattat kring "problemet".

– Det var först i går som jag fick kännedom om problemet. Jag pratade nyss med min kollega, och han känner inte till det sedan tidigare. Det här är en ordningsfråga, och handlar inte om "liv och död". Därför finns det risk att det hamnar längre ned i prioriteringslistan hos oss, om det rings in en fredag eller lördag. Men skulle det bli ett större problem, kommer vi ta till åtgärder. Men sen får vi inte glömma bort att det är ett svårt fall, eftersom problemet kan bli återkommande – ifall vi skulle åka dit. Då kommer ju bilisterna tillbaka förr eller senare, berättar Kenneth Matsson.

När en boende i Snöstorp som uttalar sig i artikeln får höra polisens kommentar av läget, säger den så här:

-Detta problemet har varit känt sedan länge hos polisen. De rapporterade till och med tillbaka efter en trafikkontroll förra året för att visa att de tagit till åtgärder. Så att polisen inte vet om detta, då verkar de ha dålig kommunikation på polishuset, säger en av de boende.

De boende har också kontaktat Halmstads kommun, för att på annat vis försöka få bukt med "problemet". Kommunen anser inte att ärendet "ligger på deras bord", och har i sin tur skickat klagomålet vidare till miljöförvaltningen, som kommenterar läget:

– Ärendet berörs av en förhöjd hastighet, än vad som tillåts på vägen. Därför blir det direkt en trafikförseelse, som polisen får ta hand om. Det ligger på vårt bord, och på så vis kan vi inte göra något, säger Louise Rhodiner, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen.

När Snöstorpsborna som vi talat med, får höra om miljöförvaltningens svar blir de inte förvånade.

-Kommunen gör alldeles för lite. De hade kunnat göra mer än vad de gör, säger en av dem.

En annan fortsätter:

-Ett möte mellan polis, boende och fastighetsägare runt omkring hade varit välkommet. Så att vi kan sitta ner och försöka komma fram till en lösning gemensamt, önskar de boende som är drabbade – för att få bukt på problemet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar