Laddar

Bostadsmarknaden: ”Mycket psykologi”

Halmstads mäklare känner inte igen sig i krisrapporteringarna. "Inte samma känslighet".

delningar

I svenska medier har det talats om kris och prisras inom bostadsmarknaden.

Pugh Rengensjö, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Halmstad tycker dock inte att han känner igen sig i mediers uppmålning.

– Det är en mer normaliserad marknad nu, det håller på och planar ut. Det är inte samma känslighet här som i Stockholm. Men det finns inget fundamentalt som säger att priserna ska gå ner. Det är fortfarande bostadsbrist, säger Pugh Rengensjö.

Istället tror Pugh Rengensjö att det kan vara medier som påverkar marknaden till viss del.

– Skrivs det mycket att priserna går ner så tänker folk sig för. Det är mycket psykologi.

Att det är lugnare på bostadsmarknaden just nu menar Pugh Rengensjö även kan bero på säsongen.

– Det kan bero på att det är november. November och december brukar vara lugnare och det kan vi inte veta förrän vi drar igång nästa år.

Tidigare i veckan föreslog Finansinspektionen ett skärpt amorteringskrav, som du kan läsa mer om här.

Förslaget har varit väldigt omdebatterat i svenska medier och Pugh Rengensjö tror att det kan finnas en risk om förslaget går igenom.

– Jag tror att det kommer dröja. Då kommer marknaden att ha stabiliserats här och då kommer det vara för sent att reglera. De tidigare amorteringskraven var nödvändiga men detta hade jag helst sett att de avvaktat med, säger Pugh Rengensjö.

Har du några tips för dem som funderar på att sälja sin bostad? – Ta tid på dig. Det är det absolut bästa. Det är aldrig fel att ha gott om tid på sig. Ge inte upp om du inte får det du vill ha. Att förbereda inför försäljning är också jätteviktigt. Dels att göra bostaden attraktiv men också att göra en förbesiktning är att rekommendera, säger Pugh Rengensjö.

Enligt Svensk Mäklartatistik har bostadsrättspriserna den senaste månaden sjunkit med -1 procent samtidigt som villapriserna stått stilla. Årstakten för både bostadsrätter och villor i riket fortsätter sjunka och ligger nu på +4 procent resp +7 procent. På tre månader finns en mindre uppgång för bostadsrätter på +1 procent samtidigt som villapriserna varit oförändrade.

Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Relaterade artiklar