Laddar

Bordtennislegendaren: ”Hade varit magiskt”

Jörgen Persson om bordtennis–VM, sitt projekt i Kina och när han var som allra bäst.

delningar

Det är mindre än 100 dagar kvar till årets största idrottsevenemang i Halmstad, Lag–VM i bordtennis börjar, och känslan av att det snart är dags börjar infinna sig. 24Halmstad tog ett snack med Jörgen Persson, som är ambassadör för mästerskapet och fyrdubbel världsmästare i lag, om hur han tror att mästerskapet kommer att bli.

Fast vi börjar i en annan ände då Jörgen Persson mindre än 20 timmar innan 24Halmstad träffade honom kom hem från ett åtta dagar långt besök i Kina.

Vad gjorde du i Kina? – Jag har ett projekt i Kina där jag säljer mjölkpulver, så det var huvudmålet med resan. Jag var i Shanghai, Tianjin och så avslutade jag i Peking. Jag hade massa möten med olika människor. Mjölkpulvret är en egen idé jag fick då jag bodde i i Tianjin efter OS 2012. Då såg jag att det fanns ett stort mjölkbehov i Kina och att kineserna gärna köper utländsk mjölk. Då gick jag och kikade i lite butiker och såg att ingenting var från Sverige så då fick jag den idén och tänkte att jag måste prova.

– Det gör jag ihop med en kompanjon som heter Bengt Darhult. Han kan mest om mjölken och jag försöker använda mina pingiskontakter i Kina. Sedan blir det några enstaka grejer man gör för företag ibland också, säger Jörgen Persson.

Persson berättar att det brukar bli mellan fem och tio besök om året till Kina.

Kan du röra dig på gatorna i Kina nuförtiden, eller kommer det fram folk hela tiden? – Det händer att folk kommer fram, men det är inte likadant som det var förr. Nu är det väl mer den äldre generationen som känner igen en, så det är faktiskt väldigt lugnt.

 

Året är 1991 och Jörgen Persson har just blivit Världsmästare. Foto: Bildbyrån.

Om vi tittar fram mot Lag–VM i bordtennis här i Halmstad. Hur tror du att det kommer att bli?

– Jag hoppas på succé. Att det går bra både för damerna och herrarna, för det är viktigt för mästerskapet. Sedan hoppas jag på en succé publikmässigt, och att Halmstad visar sig från sin bästa sida.

– Det kommer att bli en häftig grej att uppleva. Jag tror aldrig att vi kommer att få uppleva ett så här stort mästerskap någon gång mer i Halmstad. Alla borde ta chansen att komma dit och kolla åtminstone någon dag. Man får se världens bästa spelare och det är häftigt.

Tidigare mästerskap har gått i städer av betydligt större storlek än Halmstad.

– Jag tror man från det internationella hållet vill ge en lite mindre stad chansen. Halmstads fördel är närheten till allt. Sedan kommer alla lag befinna sig under samma tak, och så har det inte varit de senaste gångerna, utan då har de olika lagen spelat i olika hallar. Det kommer att gå galant för Halmstad som arrangör.

Du är själv ambassadör för mästerskapet. Vad innebär det? – Att jag ska promota det, men även träffa sponsorer. Jag har besökt min gamla skola, Vallåsskolan, Sedan blir det lite mer skolor. Kanske på äldreboenden också, för att skapa intresse. Så jag har lite olika roller. Under mästerskapet blir det nog lugnare. Jag sitter med i ITTF (Internationella Bordtennisförbundet) så jag ska på ett möte åtminstone. Sedan har jag nog en friare roll, där ingenting riktigt är klart vad jag ska göra mer. Men det kommer nog att bli tillräckligt att göra.

Hur surt är det att inte det här mästerskapet kom medan du fortfarande var aktiv? – Det hade varit en enorm upplevelse att få spela ett VM på hemmaplan i Halmstad. Jag har spelat två i Göteborg, men att få ha spelat ett i Halmstad hade varit magiskt. Samtidigt så var det så länge sedan man slutade. Hade jag slutat för något år sedan så, men nu är det sex år sedan jag slutade. Det är ju inte så att jag har varit nära. Men jag är väldigt glad att bara få uppleva det på hemmaplan och vara med och jobba med det.

Även fast han har slutat går det fortfarande att se Jörgen Persson med jämna mellanrum i bordtennishallen på Halmstad Arena.

Hur mycket tränar du nuförtiden? – Det blir mindre och mindre. Jag går gärna dit, sitter och kollar träningen. Ibland hoppar jag in och sparrar lite grann. Jag tycker ändå det är kul att vara i hallen fortfarande och även kunna hoppa in och spela lite. Slagen sitter fortfarande ganska bra. Men det blir ett fåtal timmar numera. Jag kanske är där fem gånger på en vecka men kanske tränar två gånger. Sedan kör jag lite på gym också.

 

Foto: Bildbyrån.

När var du som bäst som spelare?  – Det känns som om jag var allra bäst 2000. Då var jag grymt bra alltså. Då var jag komplett och skulle ha vunnit OS då också. Det var min bästa chans, så det sved lite. Det året var jag nog som mest komplett.

Just år 2000 var senaste gången något annat land än Kina vunnit lag–VM i bordtennis för herrar, då Sverige vann finalen med 3–2. Jörgen Persson var tungan på vågen och vann båda sina matcher, varav den ena var den femte och avgörande matchen.

Ni var senaste lag att slå Kinas herrar för 18 år sedan. Kan någon rubba dem nu? – Ja, denna gången är bästa chansen på länge, för Kina har haft lite strul på hemmaplan och de har bytt tränare, så det har varit lite turbulens där. Jag tror inte de vet vem som kommer att leda laget nu i VM. Främst Japan och Tyskland har chansen nu.

 

 

Relaterade artiklar