Laddar

Bilstölderna i Halmstad ökar

Antalet bilstölder i Halland ökar visar ny statistik.

delningar

Antalet bilstölder ökar i Sverige visar ny statistik från branschorganisationen Larmtjänst. De första nio månaderna i år har det genomförts 2874 bilstölder av rattar, navigationsenheter, eller strålkastare i landet. Det kan jämföras med 2421 stölder samma period förra året. Skadekostnaderna uppgick till 166 miljoner kronor. Stölderna har ökat igen efter en minskning våren 2016 då polisen ökade sina insatser mot internationella stöldligor.

– Den dramatiska ökningen av bildelsstölder under de senaste månaderna är mycket bekymmersamt. Att stöldligorna snabbt har byggt upp sin verksamhet igen visar att det krävs långsiktiga och uthålliga åtgärder för att komma till rätta med problemet, säger utredare Torbjörn Serrander, Larmtjänst.

Länet som drabbats hårdast är Stockholms län med 1522 stöldtillfällen, vilket är en ökning med 12 procent jämfört med förra året.Även Skåne län har en negativ trend. 587 stölder har skett i år, det kan jämföras med 270 stöldtillfällen samma period förra året, det är mer en fördubbling.

Också Hallands län har en negativ utveckling, 78 stöldtillfällen hittills i år, det är en ökning med 13 procent.

Däremot i Västra Götalands län har stölderna minskat med 40 procent jämfört med förra året, i år har det skett 288 stöldtillfällen.

Av bilfabrikanterna är BMW hårdast drabbad med 60 procent av de totala antalet stölderna. Det är främst rattar och navigationssystem som stjäls. Även stölder ur Volkswagenbilar ökar markant jämfört med förra året där framförallt navigationssystem stjäls. En positiv trend är dock för alla Volvoägare, hos Volvobilar minskade stölderna med 30 procent, till 140 stycken, där främst huvudstrålkastare stjäls.