BILDEXTRA+TV: Halländskt, samiskt och afrikanskt på julmässan

Premiär av Halmstads årliga julmässa på Wapnö gård.

delningar

På torsdagen startade enligt obekräftade uppgifter Sveriges största julmässa, då Wapnö slog upp sin årliga fest på gården. Besökare och utställare från Sveriges, och i vissa undantagsfall, världens alla hörn samlades över hantverk, delikatesser och annat som julen hör till. I vimlet återfanns alltifrån det traditionella till det mest exotiska. Vi mötte samerna Sven-Åke och Doris Risfjell som åkt hela 120 mil från lappländska Vilhelmina för att ställa ut sina allehanda hantverk.

– Vi säljer väskor med tenntrådsbroderier som är typiskt sydsamiskt. Det är vårt kännetecken. Sedan har vi också armband broderade med renskinn och hornprodukter i form av smörknivar, kapsylöppnare och nyckelringar, säger Doris.

Sven-Åke flikar snabbt in:

– Hemma så driver vi en butik och ett museum, så vi brukar säga att vi sover 6 timmar och jobbar 18. Då går en hel del av tiden till att brodera mattor som vi också tagit hit.

Det exotiska inslaget följer med även på gården där Thomas Wilhelmsson står och säljer fisk och skaldjur. Han fiskar alltifrån röding till hummer ute på Saltön i Bohuslän som han nu tagit med till Wapnö. Det är sjätte året som han gästar mässan och han har verkligen goda minnen härifrån.

– Sist jag var här var det ett par som blev väldigt förtjusta i mina krabbor. Dagen efter ringde dem och bad att jag skulle ta med alla jag hade kvar, så stod fick jag mötta upp dem utanför och leverera kalaset. Det var väldigt trevligt, berättar fiskaren som driver Havsgodis.

Men det finns faktiskt mer än enbart broderier och fisk på Wapnö julmässa. Det kan familjen Wetterlund från Haverdal intyga. De har varit med förr och gör nu sin sjunde julmässa på raken.

– Framförallt ljus brukar vi handla här. Men delikatesserna så som ost, bröd, knäckebröd och olika must. Om man är tillräckligt rustad för julen med inköpen? Det kan man nog säga, ja. Vi är nog hemma nu (skratt), Sofia Wetterlund.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar