Laddar

Bevittnade personlig tragedi – nu blir han ambassadör

Förre HBK–spelaren: "Vi satt och pratade och sedan sköt han sig själv bredvid oss"

delningar

Den tidigare HBK–spelaren Richard Magyar har blivit utsedd till ambassadör för Suicide Zero. Han blir nu ambassadör och förebild i kampen mot psykisk ohälsa. Detta skriver Aftonbladet.

Magyar har spelat i både Halmstads BK och Hammarby, men just nu spelar han för Greuther Fürth i den tyska andraligan. Försvararen Magyar berättar om en hemsk upplevelse han själv fick bevittna, då han som 18–åring var i USA med några kompisar. En händelse som förändrade livet för alltid.

– Det var en ung kille, han kanske var i övre 20-årsåldern, som vi först satt och pratade med och som sedan sköt sig själv bredvid oss, säger Richard Magyar och beskriver killen som ”trevlig och helt normal”.

– Det är något som har följt med mig genom livet och alltid kommer göra det.

 

Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån.

Egna problem upplevde Magyar för ungefär ett år sedan.

– Jag hade inga aktiva självmordstankar, men jag var deprimerad och mådde helt enkelt inte bra. Det var en rad saker i mitt liv som hände på väldigt kort tid och det är något som jag tror i princip alla människor går igenom någon gång under sitt liv, säger han till Aftonbladet.

– I mitt fall var det att min pappa blev sjuk, en bortgång i familjen och ett förhållande som tog slut. Detta ihop med att jag befann mig i en tuff situation i mitt fotbollsspelande.

När han hade tagit sig ur den tuffa perioden kom han i kontakt med Suicide Zero, och kände att han ville göra vad han kunde för att hjälpa andra.

– När jag blev bättre så reflekterade jag både över mitt liv som fotbollsspelare och mitt liv som person, men också hur jag kunde göra för att hjälpa andra och sprida vetskap och själva budskapet. Att ingen person förtjänar att må så dåligt. Det är ett mycket större problem än man tror, säger Richard Magyar.

26–årige Magyar vill lyfta fram att män står för 72 procent av alla självmord.

– Min upplevelse är att män generellt har svårt att prata om hur man mår. Jag kan bara prata utefter mina erfarenheter men den jargongen som jag är van vid och är uppvuxen med är att det är tabubelagt. Jag tror att man vid en stor livsförändring kan hamna i en nedåtgående spiral som i förlängningen kan leda till depression och ett självskadebeteende om man befinner sig i en miljö där det är svårt att prata om sådant.

– I dagens samhälle finns det så starka individer och man ska helst klara sig själv, det känner jag extremt mycket i egenskap av kille. Vi människor måste förstå att vi ibland behöver ta hjälp av varandra. Att det är viktigt att prata om hur man mår, säger Richard Magyar.

Richard Magyar spelade i HBK mellan 2008 och 2014.

Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar för att radikalt minska självmorden. Suicide Zero påverkar politiker, journalister och allmänheten och visar på hur självmorden kan minska. Några av Sveriges främsta suicidforskare stödjer Suicide Zeros arbete.

Totalt tog 1478 människor sina liv i Sverige under 2016.

Relaterade artiklar