Beskedet: Så är Vårdcentralen Hallands ekonomi

Foto: Mostphotos/Michael Erhardsson - Foto: Mostphotos

Under ett möte på torsdagen gick man igenom ekonomin och antalet besök för årets tio första månader:

delningar

Från januari till oktober i år har Vårdcentralen Halland tagit emot närmare 645 000 direkta besök. Det här är en ökning med cirka 6000 besök jämfört med motsvarande period förra året. Besöken ökar både till sjuksköterska och till läkare. Det är inte bara en enskild faktor som bidrar till en ökning av antal besök, utan flera olika delar samverkar.

- Ofta kan det vara de små förändringar som bidrar. Förändrade arbetssätt, eller nya arbetssätt som börjar komma på plats, förenklingar i vardagen eller aktiviteter för bättre arbetsmiljö. Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och vi ser nu en minskande trend vad gäller sjukskrivningar, vilket är mycket glädjande. Mår vi bra, jobbar i en god arbetsmiljö och har färre sjukskrivningstillfällen, så har vi också möjlighet att öka tillgängligheten och kunna erbjuda fler besök med de resurser vår ekonomi tillåter, säger Kaarina Sundelin, förvaltningschef Närsjukvården Halland i ett pressutskick.

Prognosen för ekonomi visar fortsatt på ett positivt ekonomiskt utfall. Vårdcentralen Halland har vänt ett underskott 2017 på 16,6 miljoner kronor till ett prognostiserat överskott på 2 miljoner. Kostnaden för inhyrd personal har minskat med 24 procent (4,4 miljoner kronor) jämfört med samma period 2017.

- Vårdcentralerna har lyckats att vända underskott i ekonomin till ett prognostiserat överskott på 2 miljoner samtidigt som tillgängligheten har ökat och användandet av hyrläkare fortsätter att minska för sjätte året, säger Tommy Rydfeldt (L), ordförande Driftnämnden Närsjukvård i pressutskicket.

Det var under ett möte på torsdagen som Driftnämnden Närsjukvård följde upp verksamheten efter årets första tio månader. Då presenterades alltså en positiv ekonomisk prognos för helår och verksamheten summerade ökat antal besök. Även telefontillgängligheten visar positiv utveckling och stadig trend uppåt och når under oktober över målet om 95 procent tillgänglighet via telefon samma dag.

- Även det andra verksamhetsområdet inom Närsjukvården, Folktandvården Halland, har en ekonomi i balans, påpekar Tommy Rydfeldt (L).

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar