Laddar

Beskedet: Inget bygglov för moské

Därför beviljas inte föreningen bygglov för moskén i Fyllinge.

delningar

24Halmstad.se har tidigare rapporterat om det omtalade moskébygget som planerats i i Fyllinge. Under våren 2017 tecknade kommunen ett reservationsavtal med islamiska barn- och kulturföreningen om en ny moské – men det planerade bygget möttes av kraftiga protester.

Bland annat riktade historikern Dick Harisson och Sverigedemokraterna skarp kritik mot planerna, med anledning av att marken är historiskt viktig eftersom slaget vid Fyllebro utspelade sig här år 1676 – ett slag som vände det skånska kriget.

Nu skriver Hallandsposten att föreningen inte beviljas bygglov.

– Vår ambition är att det ska gå att uppföra en moské i Halmstad, men i dagsläget ser jag ingen möjlighet att säga ja till bygglovsansökan på den här platsen, säger Ingegerd Persson, kommunens bygglovchef, till HP.

Hon menar att en samlingslokal för religiösa ändamål strider mot den befintliga detaljplanen. Enligt planen får det endast finnas ”småindustri, hantverk, kontor och specialvaruhandel som ej omfattar handel med bensin, bilar och liknande” på området, skriver tidningen.

Även om det kan bli tal om en moské i området i framtiden, så tar det cirka två år att ändra en detaljplan. Beslutet om bygglovet kommer nu att prövas av kammarrätten.