Beskedet: "Fastighetsmäklarna mer positiva igen"

Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet. Genrefoton: Wikimedia Commons, FMF.

"Det blir en spännande och intressant höst", säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

delningar

Bostadstrenden verkar ha vänt.

Under den senaste månaden är det fler fastighetsmäklare som bedömer prisuppgång än prisnedgång – från 27 procent till 33 procent.

Samtidigt har andelen som bedömer prisnedgång minskat från 27 procent till 20 procent. Andelen som bedömer stillastående priser är fortsatt i balans med 47 procent.

- Fastighetsmäklarna är mer positiva igen inför hösten vad gäller prisbilden. Vid förra mätningen var det lika många som bedömde uppgång som nedgång men andelen som bedömde prisnedgång hade då ökat vilket är naturligt med tanke på sommarsäsongen. Tittar vi på våren som helhet hade vi ändå en ganska stabil marknad och mäklarna var positiva, sen kom dippen under sommaren, men nu verkar det som att trenden vänder igen och fler bedömer ökade priser, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet. 

Hon är samtidigt positiv inför hösten.

- Då brukar marknaden börja röra på sig igen. Vi har fortsatt stort utbud på bostadsrätter, större än samma period tidigare år. Vi har amorteringskrav som ställer höga krav i kombination med bankernas hårdare krav, men vi får inte att glömma att vi samtidigt har en stark sysselsättning, bostadsbrist på många håll i landet och låga räntor. Det är också valår. Det blir en spännande och intressant höst, avslutar Carolina Stegman.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar