Laddar

Bedragarnas knep mot Halmstadsbon: “Extremt ovanligt”

Här är den otäcka bluffen.

delningar

I dagarna genomför Folkhälsomyndigheten en stor undersökning om svenskarnas sexvanor, och flera personer har blivit uppringda för att svara på frågor. Det enda problemet med det är att Folkhälsomyndighetens undersökning görs online.

Flera kvinnor, bland annat en vid namn Hanna, har blivit uppringda av bedragare som påstår sig representera Statistiska Centralbyrån, det rapporterar P4 Halland.

– Han började lite med vad Statistiska Centralbyrån gör och varför de gör det. Han lät väldigt seriös, så då tänkte jag att då stämmer väl det, varför skulle han ringa annars, säger Hanna.

Utan att berätta vad intervjun skulle handla om började personen som ringde sedan ställa frågor om Hannas sexliv.

– Jag kände mig kanske inte jättebekväm, men han sa att det inte skulle vara så lång intervju. Han började att fråga hur jag levde, i vilken typ av förhållande jag var i, när jag började bli sexuellt aktiv. Lite basfrågor som ändå kändes ganska seriösa.

Allt eftersom samtalet pågick blev dock frågorna mer och mer intima.

– Nu känner jag mig ganska kränkt och ganska förbannad. Det var väldigt personliga saker jag berättade ändå. Plus att jag undrar vad han ska ha det till? Det får ju absolut inte komma ut på något sätt.

SCB själva bekräftar att Hanna är långt ifrån ensam. Mannen som ringde Hanna har även ringt till flera andra kvinnor.

– Hennes berättelse stämmer väl överens med många andra kvinnor som jag har pratat med som också blivit uppringda av den här mannen. Men det är extremt ovanligt att man ska bli uppringd av någon som falskt uppger att han jobbar på SCB, säger Nizar Chakkour pressansvarig på SCB till P4 Halland.

 

Relaterade artiklar