Laddar

Bank-ID stoppas för tusentals svenskar

Både iPhone- och androidanvändare påverkas.

delningar

Cirka 10 000 svenskar med äldre iPhone-telefoner kommer inte längre att kunna använda Bank-ID, vilket Dagens Nyheter först rapporterade.

Anledningen är en uppdatering till bankappen som släpptes den 5 februari 2018. Numera kan appen endast användas av iPhone-telefoner som kan uppdatera till operativsystemet IOS 9, vilket telefoner av modellen iPhone 4s och senare kan.

Förklaringen är att äldre telefoner inte längre får tillräckliga säkerhetsuppdateringar, enligt Bank-ID:s administrativa chef Malin Wemnell.

– När telefonleverantörerna slutar ge säkerhetsuppdateringar måste vi också göra det för att bibehålla vår säkerhet. Det är en naturlig del av teknikutvecklingen, tyvärr, säger Malin Wemnell till Dagens Nyheter.

För att kunna använda Bank-ID om du har en iPhone 4 eller äldre, är enda lösningen att skaffa en nyare mobilmodell och ett nyare operativsystem.

För Androidtelefoner kommer det framåt sommaren inte längre gå att använda Bank-ID-appen på telefoner med operativsystemet Android 5 eller äldre.