Laddar

Är du Halmstads nästa TukTuk-förare?

I somras startade TukTuk Halmstad sin taxiverksamhet. Nu växer företaget – och söker någon som kan ta över verksamheten i Halmstad.

delningar

Från början var tanken att tuktuk-taxin bara skulle synas i Halmstad under sommaren, men också jultomten har fått en chans att åka med.

– Det finns små specialturer även efter sommarhalvåret, säger Anders Svensson, kundansvarig på Tuktukbolaget.se.

Under första sommaren låg fokus på att lära sig konceptet för transportfirman, och nu går företaget vidare till ett franchisekoncept.

– Problemet har varit att vi är etablerade i Blekinge och det har varit svårt att ta hand om ett företag i Halmstad.

Anders Svensson har också varit med och kört den tuktuk som använts som taxi i Halmstad. Han menar att han kommer sakna den kundkontakt som den delen av jobbet har inneburit.

– Det fina med tuktuk-taxin var att man kommer väldigt nära kunden. Man sitter öppet, och även med tak kommer man väldigt nära naturen.

Nu hoppas Tuktukbolaget att de ska kunna etablera sig i fler städer. Därför har de också valt att leta efter någon som ska ta över den lokala verksamheten i Halmstad. Via en annons på Blocket hoppas de hitta rätt person.

– En driftig person med entreprenöranda hade varit ypperligt att hitta, säger Anders Svensson, och berättar att ett antal personer har visat intresse för att fortsätta Halmstads tuktukarv.

– Men det är viktigt att få tag på en person med den rätta personligheten. Det ska vara lite nytänk och engagemang, säger han.

Oavsett vem det blir som tar över taxiverksamheten finns det inget krav på en taxilicens.

– Du frångår den regeln eftersom det klassas som en motorcykel. En motorcykeltaxi behöver inte ha taxilicens. Och man kommer ifrån mc-körkortet eftersom det är en trehjuling, säger Anders Svensson.

Det enda som behövs är alltså ett vanligt b-körkort.

Om fordonet tuktuk

Namnet kommer från ljudet som tidigare fordons tvåtaktsmotor gjorde

Fordonet går under många namn, bland andra Autoriksha, tok-tok, samosa, tempo, trishaw, autorick, rakhsa, bajaj, rick, mototaxi och baby taxi

En tuktuk liknar en motordriven trehjuling, men det finns även varianter med fyra hjul

Fordonet utvecklades i Japan, men har sedan 1934 exporterats till Thailand

I dag är Thailand den stora tillverkaren av fordonet

Förutom i Halmstad finns det även tuktuk som taxi i Karlskrona. Fem nya städer i Sydsverige kommer få tuktuk-taxi innan sommaren. ”Men det är lite halvhemligt ännu,” säger Anders Svensson.

Eldrivna, tuktuk-liknande fordon körs som taxi i Göteborg, och kommer till Stockholm under april.

Källa: Wikipedia

Relaterade artiklar