Antalet kirurgsjuksköterskor har minskat dramatiskt i Halland

Antalet yrkesverksamma sjuksköterskor har minskat med 68 procent i Sverige på 20 år, vilket med stor sannolikhet påverkar köerna till operation.

delningar

På 20 år har antalet yrkesverksamma specialistsjuksköterskor inom fälten medicin och kirurgi minskat med 68 procent i Sverige, enligt siffror från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren sammanställt. Detta har med största sannolikhet påverkat den senaste tidens långa köer till operationer.

– Det finns ett tydligt samband, ja. Det finns en generell brist på sjuksköterskor och då fungerar inte flödena på sjukhusen som de ska, säger statlige utredaren Kenth Nauclér till Nyhetsbyrån Siren.

I Halland fanns det år 1995 700 yrkesverksamma specialsjuksköterskor inom medicin och kirurgi, men den siffran har minskat dramatiskt, och 20 år senare, 2015, är det knappt 250 specialsjuksköterskor som är verksamma inom de fälten i Halland.

Källa: Socialstyrelsen + Nyhetsbyrån Siren

1995 fanns det runt 25.800 sjuksköterskor i Sverige med utbildning inom fälten medicin eller kirurgi. Tjugo år senare var antalet nere på runt 8.200. Det motsvarar en minskning med över två tredjedelar, trots att Sveriges befolkning ökade med ungefär tio procent under dessa år. Allra störst var minskningen i Norrbottens län, där antalet minskade med 76 procent.

Kenth Nauclér har lett den statliga utredningen om framtidens utbildning av specialistsjuksköterskor, som nyligen publicerades.

– Vi har sett att det bristande intresset är som störst för dessa två specialistutbildningar. Utredningen föreslår en hel radda åtgärder för att komma till rätta med det, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt utredningen behandlas specialistutbildade sjuksköterskor ofta "styvmoderligt" av arbetsgivaren. Deras kompetens tillvaratas inte optimalt vilket lett till att vidareutbildningen blivit mindre populär. Utredningen förslår bland annat att specialistsjuksköterskornas roll blir tydligare och att det ökade ansvaret ska återspeglas i lönen.

Det utbildas fler specialistsjuksköterskor inom kirurgi än inom medicin, ett förhållande på ungefär 60/40. I statistiken över yrkesverksamma redovisas de dock tillsammans, eftersom utbildningen var ihopslagen under många år. Kenth Nauclér framhåller att den svenska treåriga utbildningen till sjuksköterska är gedigen, och han ser inte att den grundläggande omvårdnaden är i fara.

– Det finns dock risker för patientsäkerheten när inte fortbildningen är regelbunden och om det inte finns tillgång till erfarna sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor. Den samlade kompetensen på en vårdenhet är absolut avgörande för patientsäkerheten, säger han till Siren.

Källa: Socialstyrelsen + Nyhetsbyrån Siren

Källa: Socialstyrelsen + Nyhetsbyrån Siren

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar