Anders de la Motte: "Halmstads är Sveriges finaste"

Anders de la Motte ser Halmstad stadsbibliotek som det vackraste i världen. Eller åtminstone Sveriges, som han kan intyga. - Foto: Wilhelm Nilsson

Författaren kom till Halmstad för att prata säkerhetsarbete, böcker och bibliotek.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Vi slår oss ner i lobbyn på Scandic Hallandia. Anders de la Motte, 47, har nyss checkat in på sitt rum och försöker finna sig till rätta i sitt tillfälliga hem som väntar honom en natt. Det har varit en intensiv förmiddag då han precis kommit från Lerum. Kvällen innan har han gästat den västgötska ortens Akademibokhandel tillsammans med författarkollegan Sofia Lundberg, och på onsdagen väntar samma procedur på Halmstads dito. Med en kaffekopp i handen försöker han finna ro efter den knappt två timmars långa bilfärden.

Det går inte att undgå samtalsämnet "bibliotek" när man talar med en författare. Allra minst kanske med just Anders de la Motte som nästintill bokstavligen talat vuxit upp på Kommunbiblioteket i skånska Bjuv, även om han bodde i Billesholm som liten. Författaren konstaterar dock ganska snabbt att biblioteket i Bjuv minsann inte är i närheten av vad Halmstads stadsbibliotek är.

– Biblioteket i Halmstad är världens finaste. Eller ja, åtminstone Sveriges. Väldigt flott. Det kan jag garantera, säger han.

Anders förtjusning i biblioteksvärlden började redan som barn, då hans mamma arbetade som bibliotekarie på biblioteket i Billesholm. Hans intresse för böcker växte sig allt starkare med tiden. Böckerna han läste var skrivna av Agatha Christie, Alistair McLean och Maria Gripe. Några barnböcker var det i alla fall inte tal om, "böcker med bilder är inte riktig läsning", menade mamman.

Trots Anders stora passion för både läsning och skrivning, satsade han inte på författarskapet i första hand. Utan första yrket blev polis för att sedan efter åtta år byta bana och övergå till säkerhetschef. Men saknaden av att skriva blev påtaglig, inte minst under affärsresorna till Dubai eller Kapstaden. Det var då, i runda slängar 2008, som de la Motte på allvar började testa vingarna i bokvärlden. Givetvis var det spänning och kriminologi som satte prägel på hans första bok – Geim. En bok som snabbt hyllades för att vara "nytänkande", och som sedan prisades till Årets debutantpris 2010.

– Det gick väldigt fort till en början. Framförallt handlar det om att man ska ha någon viss av fantasi, har man ingen fantasi kommer man ingenstans inom författaryrket. Men det går att träna upp om man har något litet i alla fall. För mig gick det väldigt fort, förmodligen för att jag försökte vara mig själv och inte efterlikna andra författare, vilket jag gjorde till en början, berättar Anders.

I dag har han givit ut åtta böcker, där samtliga hämtat inspiration från den skånska landsbygden. Förmodligen väntar många halländska läsare spänt på att få se sitt egna Halland i serien. Än så länge vill inte de la Motte svara på frågan ifall Halland någonsin kommer finnas med i någon av böckerna, men det är åtminstone inte omöjligt ifall inspiration hämtats härifrån.

– Människor inspirerar mig. Det kan vara precis var som helst som jag lägger märke till någon, som sedan blir en sorts inspirationskälla i mina verk. Om det är i Halland, i Skåne eller utomlands spelar ingen roll, avslutar Anders de la Motte.

De la Motte planerar att ge ut sin nionde bok, och den fjärde i serien med temat årstider, våren 2020. En bok som fortsättningsvis sätter spänningsfaktorn på högsta nivå, och som ser ut att få den passande titeln Våroffer.

FAKTA

Det här är Anders de la Motte:

Född: 19 juni 1971 i Billesholm.

Familj: Hustru och två söner, 13 och 16 år.

Bor: Villa i Lomma.

Yrke: Kriminalförfattare.

Bibliografi: 2010 – Geim, 2011 – Buzz, 2012 – Bubble, 2014 – MemoRandom, 2015 – UltiMatum, 2016 – Slutet på sommaren, 2017 – Höstdåd, 2018 – Vintereld.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar