Laddar

Allt längre väntetider på ambulans: ”Väldigt bekymrande”

Organisationen oroar sig över de höga väntetiderna – som kan vara skillnaden mellan liv och död.

delningar

Hur länge nödställda får vänta på ambulans i Sverige har ökat, enligt uppgifter från SOS alarm som Hjärt-Lungfonden tagit del av.

I 15 av 21 landsting har väntetiden ökat sedan 2012 och var du bor kan vara helt avgörande i en nödsituation. Enligt rapporten kan väntetiden variera med över fem minuter beroende på var i landet du bor.

Storstadstäta landsting som Östergötland, Skåne och Stockholms län har så kallade responstider på 11 till 13 minuter, medan de som bor i glesbygdslän kan behöva vänta i över 16 minuter på hjälp.

I Kristianstad däremot har det inte skett någon större ökning utan responstiden ligger kring 13 minuter, motsvarande 12,9 år 2012.

Men årligen drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp och Hjärt-Lungfonden är bekymrade över hur lång tid det kan ta för ambulansen att ta sig fram till den nödställda personen.

– Vid ett plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande, några minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död. Det är väldigt bekymrande att det finns så här stora regionala skillnader i ambulansernas responstid, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar