Allt fler drabbas av RS-viruset

Det smittsamma viruset har drabbat dubbelt så många personer under årets säsong, jämfört med samma period i fjol.

delningar

Drygt 1800 personer i Sverige har drabbats av RS-viruset under säsongen, vilket är dubbelt så många personer jämfört med samma tidsperiod i fjol. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport som Nyhetsbyrån Siren tagit del av. I Halland har 60 personer drabbats av viruset under säsongen.

RS-viruset smittar lätt och infektionen brukar börja som en vanlig förkylning, enligt Vårdguiden. Det är framförallt yngre barn och äldre människor som kan bli så sjuka av infektionen att de är i behov av att ta sig till sjukhus och ta prover.

– För de flesta andra är det svårt att skilja RS-virus från en vanlig förkylning, säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

I värsta fall kan små barn som drabbats av viruset dö, men det är sällsynt. Vårdguiden uppmanar till att söka vård omedelbart om barn under ett år får ansträngande hosta och svårt att andas.

– Det är främst första infektionen, för barn under ett år som kan bli allvarlig. Man ska uppsöka vård om ett förkylt barn har svårt att andas, eller har mycket segt slem och inte vill äta eller dricka, säger Mia Brytting.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar