Arvsrätten bestämmer vem som ska ärva vad när någon närstående har gått bort. Arvsrätten träder in automatiskt om den avlidne inte har skrivit något testamente. Det är därför bra att vara påläst så du undviker konflikter vid ett senare tillfälle. Här kan du läsa mer om vad konsekvenserna kan bli.
Har du personligen inga önskemål om hur ditt arv ska fördelas behöver du inte göra något särskilt. Men det är ändå bra att läsa på om hur arvsrätt fungerar ifall dina släktingar går bort. Du vill inte hamna i en situation där du måste gå upp i rätten mot din familj.
Några av de viktigaste reglerna kring arvsrätt
Har du verkligen koll på vem som ärver av dig? Det är faktiskt inte alla som har det. Om det finns barn med i bilden så står de som första arvtagare. Men det finns en avgörande skillnad. Om du och din partner är gifta måste båda föräldrarna gå bort innan barnen kan ärva. Är ni däremot bara sambos eller frånskilda så ärver barnen direkt. Här är en punkt där det gärna uppstår förvirring.
Om du inte har barn
Hur fungerar det då om du går bort och du inte har några barn? Då är det i första hand dina egna föräldrar som ärver dina tillgångar. Skulle de inte vara kvar i livet är det dina syskon som står näst på tur.
Visste du även att det inte går att göra ett barn helt arvlöst genom ett testamente? De har alltid rätt att ärva en liten del enligt svensk lag. Här kan det också uppstå förvirring om föräldrarna och barnen inte har haft kontakt med varandra under en längre tid.
Kan tvingas upp i rätten
Kommer du och resten av familjen inte överens när arvet ska fördelas kan det sluta med att ni får mötas i en rättegång. Då måste alla parter lägga ut kostnader för advokater. Det kan också vara mentalt en väldigt påfrestande process. Därför är det väldigt bra att läsa på om arvsrätten och verkligen ha koll på vad som gäller i olika situationer.