Laddar

15 enkla tips som gör dig till grillspecialist

Våren har firats in i Sverige och grillsäsongen är igång på allvar. Här är tipsen som gör dig till en mästare.

delningar

Grillsäsongen har börjat på allvar och på de flesta ställen går det att känna doften av en nygrillad köttbit. Men då och då händer det att köttet blir bränt eller att fisken fastnar på gallret. Här är 15 enkla tips från Mitt kök som gör dig till sommarens grillspecialist.

1. Det viktigaste – grillen Det är ingen hemlighet att en bättre grill gör det lättare att lyckas med det du grillar. En grill som det går att reglera värmen på är att föredra. En tunnare biff ska grillas på hög värme under kort tid, medan exempelvis kycklinglår behöver grillas på lägre värme under längre tid.

2. Locket på grillen Många använder aldrig locket på grillen. Men faktum är att ett lock kan hjälpa på många sätt. Med locket får du en grill och en ugn i ett och maten blir då jämnare och snabbare tillagad. Med locket på går det både att grilla en stek och grädda en potatisgratäng samtidigt.

3. Placering av grillen är a och o En så enkel sak som att ställa grillen på en plats med lä underlättar ditt grillande. Att ha grillen i blåsten gör dels att det kommer rök överallt, men också att det som ligger på gallret blir lite kallt på ovansidan.

4. Var ute i god tid Att grilla kräver en liten bit planering. Gör i ordning grillen i god tid och stressa inte. Det går inte att tända grillen och direkt ta fram köttet.

5. Var försiktig med elden Man ska alltid vara försiktig när det gäller eld. För personer som grillar med träkol är det viktigt att tänka på att inte hälla på mer tändvätska när du väl tänt på.

6. Ha tålamod Hör lite ihop med punkt fyra. Många förhastar sig med grillningen, vilket inte är optimalt. Vänta tills elden slocknat och kolen eller briketterna täcks av lite vit aska. Har man inte gasolgrill får man räkna med en väntetid på 15-20 minuter innan det går att grilla.

7. Hett galler Ha på gallret från början när du tänder grillen. Det är bra att få ett så varmt galler som möjligt. Har du ett kallt galler finns en risk att framför allt fisk fastnar när det ska vändas.

8. Rumstemperera Du vill aldrig lägga kött, fisk eller kyckling som legat i kylen direkt på grillen. Utan ta fram råvarorna i god tid innan grillningen så att de hinner få rumstemperatur, annars finns en risk att råvarorna fastnar på grillen. Dessutom släpper nedkylt kött ut mycket vätska och blir torrt.

9. Förkoka grönsaker För att få en kortare grilltid på grönsaker är ett tips att förkoka grönsakerna lite. Det går både snabbare och blir godare.

10. Marinad är bra – i lagom mängd Att marinera det du ska lägga på grillen ger såklart lite extra smak. Men det är viktigt att köttbiten det du ska ha på grillen inte dryper av marinad när du lägger det på grillen. Torka gärna av köttet lite innan, annars finns risken att maten bränns.

11. Glaze Ska du använda en glaze är rekommendationen att vänta med att pensla på den tills maten nästan är färdiggrillad. Anledningen är att glaze ofta innehåller socker, som lätt bränns.

12. Vänd inte för mycket När du grillar måste du ha lite tålamod. Låt maten få en fin stekyta innan du börjar vända på den. Vänder du för ofta kan köttet eller fisken lätt bli torrt och tråkigt.

13. Rätt värme Försök anpassa värmen. Om något börjar bli klart kan du antingen flytta upp gallret eller lägga maten på sidan. Men att försöka ”snabbgrilla” genom att lägga maten närmare glöden är ingen bra idé.

14. Tänk på storleken Det är självklart att större bitar kräver längre tid på grillen, och gärna på en lägre värme. De bör därför placeras högre upp än mindre bitar.

15. Olika råvaror – olika spett Ska du göra spett så är det bäst att ha grönsaker för sig och kött för sig. Det ger bäst resultat. Blandar du blir det svårt, eftersom råvarorna kräver olika mycket tid på grillen.