12 Halmstadprofiler: "Så firar vi julen i år"

Internationella- och lokala profiler får säga sitt om vad ett julfirande innebär för dem.

delningar

De flesta Halmstadprofilerna har valt att fira julen hemma i Halmstad i år. Men det finns några som sticker ut. Anders Kompass är en av dem som firar i Guatemala, där han nu tjänstgör som Sveriges ambassadör. Julen firar han tillsammans med familjen och ett par guatemalanska vänner.

Julfirandet skiljer sig också något mellan profilerna. Några väljer att fira med det mest traditionella sättet, medan andra firar på sitt eget sätt. Rebecka Wik är kanske den som mest går in för julen. Hon berättar att det blir firande flera dagar i streck, både med sin egen och sambons familj.

Men det är inte alltid som julen blir som man har tänkt sig. Fråga bara kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M). Hans värsta julminne inträffade för ett par år sedan när en mus inkräktade i familjens bostad. Det blev knappast någon julefrid hemma hos familjen Bergman. I stället gick dagen åt att köpa och fästa musfällor.

Vi har ställt följande frågor till profilerna:

1. Hur firar du julen i år?

2. Vilket är ditt värsta julminne?

Sofia Arvidsson, före detta tennisspelare:

1. Jag kommer fira jul hemma på Kärleken.

2. Det var för ett par år sen när min brorsa berättade att tomten inte finns. Har inte återhämtat mig än....

Jonas Altberg (Basshunter), musikartist och DJ:

1. I Dubai med vänner.

2. Har faktiskt inga dåliga minnen kring jul.

Håkan Strömqvist, vd Halmstads Näringsliv:

1. Firar jul i Halmstad med nära och kära med hopp om mycket snö.

2. Inte haft någon dålig jul och det är jag tacksam för.

Magnus Andersson, handbollslegendar:

1. Jag ska vara i Halmstad. Den 23:e (december) kommer jag ner, och stannar en vecka. Vi firar med familj och nära släktingar. Jag har inte varit hemma på ett halvår, så det ska bli skönt att komma att komma hem.

2. Nej, det har jag faktiskt inte. Jag är väl ingen riktig julmänniska egentligen.

Elisabeth Haglund, vd Hotel Tylösand:

1. Jag kommer att fira julen hemma. Det blir en lugn jul. Hos oss är det inte något klassiskt på julbordet, utan vi äter skaldjur och dricker champagne. Karl-Bertil Johnsons jul får dock inte missas!

2. Jag är uppvuxen på ett hotell med mina föräldrar som drev det. Vi jobbade jämt, men hade det väldigt roligt. Julen för mig har därför aldrig firats traditionsenligt, så jag har inget speciellt värsta julminne.

Peter Wahlbeck, komiker:

1. Det blir med familjen i Holm. Vi är en stor släkt på en 20-30 ungar som kommer hit. Som tradition äter vi vegetariskt julbord, vilket vi i alla fall har gjort i en 30 år.

2. Ja, det var för 25 år sedan. Det var så mycket snö att vi blev insnöade. Det var inte speciellt kul.

Daniel Sanjay Ohlsson, kulturprofil och näringslivsutvecklare på Halmstads Näringsliv:

1. Jag firar julen med min fru Catharina hos svärföräldrar i Skummeslövstrand. Det blir också ett besök hos pappa som bor på ett demensboende i Knäred.

2. När jag en julafton för många år sedan jobbade inom hemtjänsten och var den enda i personalen som var villig att åka hem till en man som avlidit under kvällen. Tillsammans med en praktikant som aldrig sett en död person tidigare skulle jag förbereda honom med kläder som var alldeles för små inför att han skulle hämtas. Samtidigt som hans fru och släkt satt bredvid och grät.

Anders Kompass, ambassadör i Guatemala:

1. I år kommer jag att fira julen i Guatemala, (där jag tjänstgör som Sveriges ambassadör sedan drygt ett år tillbaka), tillsammans med min fru, Flaminia och min vuxne son Martin, som kommer på besök. Samt naturligtvis våra två hundar Toffee och Tina. Vi har bjudit några guatemalanska vänner och diplomat-kolleger till jullunch i svenska residenset. Under mellandagarna är jag i tjänst.

2. Mitt värsta julminne är nog från min barndom i Småland, då kyla och snöoväder resulterade i strömavbrott under juldagarna, vilket gjorde att vi fick laga julmaten på vedspis och hålla oss varma inomhus med vantar o mössor… Egentligen var det nog inte så hemskt, utan ganska spännande!

Rebecka Wik, sångerska och projektkoordinator på Halmstad City:

1. I år firar jag julen flera dagar i rad. Vi börjar redan med en uppesittarkväll hemma hos Robins (sambon) familj, då vi tittar på Bingolotto och dricker julöl. På julafton fortsätter vi firandet hos hans föräldrar, vilket innebär att det blir min första julafton som jag inte firar hemma hos mamma och pappa. Det känns för jävligt! Men på juldagen kommer de (föräldrarna) ner till oss (i Laholm). Favoriten på julbordet? Ägghalvor.

2. Jag tror det var 2012. Hela familjen drabbades av magsjuka. Mamma var riktigt illa och hon åt bara en halv köttbulle under hela julafton. Vi alla satt i varsin pyjamas, så vänder man på det hade vi det väldigt mysigt.

Jonas Bergman (M), kommunstyrelseordförande i Halmstad:

1. Jag firar jul hemma i Haverdal, med familjen och ett ganska stort antal släktingar. 

2. När vi på julaftons morgon för några år sedan upptäckte att en mus hade hittat in i huset och börjat knapra i sig kattmat. Så vi fick ägna halva julafton åt att köpa och aptera musfällor.

Natalie Denker Granelund, krögare:

1. Hos min mor med familjen.

2. Jag kan inte komma på något.

Nano Omar, nyinflyttad Halmstadbo och musikartist:

1. På julafton vaknar jag på morgonen och då får barnen kolla efter sin julstrumpa med en julklapp i. Klockan 15 är Kalle anka är standard hos oss. Jag firar julen med nära och kära i Stockholm. Vi kör alkoholfritt. Dessvärre kan det vara mammas sista jul då hon drabbats av en lungsjukdom. Om inte det inträffat, hade jag firat här hemma i Oskarström. Självklart kommer tomten till oss!

2. Det var för tio år sedan när alkoholen var med i bilden. Det uppstod bråk i familjen och ångesten var total dagen efter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar