Så ska integrationen förändras | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Så ska integrationen förändras

Kommunfullmäktiges ledningsutskott presenterar en ny handlingsplan för integration.

Wilhelm Nilsson

Kl.17:32, 17 maj, 2018

Så ska integrationen förändras
Foto: Mattias Olsson

Halmstads kommunfullmäktiges ledningsutskott beslutade på ett möte under onsdagen, att skicka ett förslag till handlingsplan för integration till ett beslut.

Kommunens samtliga nämnder och bolagsstyrelser, ska tillsammans med andra aktörer utanför kommunorganisationen, fackliga organisationer, statliga myndigheter samt grannkommuner, få ta del av förslaget.

I förslaget framgår det att handlingsplanen ska syfta till att samordna och strukturera upp kommunens arbete i mottagande, etablering, delaktighet och inkludering av nyanlända.

– Att lösa integrationen är en av vår tids viktigaste frågor och jag är mycket nöjd med att vi nu tar ett samlat grepp om det arbetet. Dåligt fungerande integration skapar utanförskap – och utanförskap har en otäck förmåga att gå i arv. Därför är vi fast beslutna om att bryta utanförskapet innan det biter sig fast, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M), i ett pressmeddelande.

Berörda aktörer får möjlighet att lämna synpunkter på förslaget, till och med september i år. Ett beslut om handlingsplanen förväntas tas av kommunstyrelsen innan årsskiftet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Glädjande besked för Halmstadungdomar som använder färdtjänst

Så gynnas ungdomarna i sommar.

Mattias Olsson

Kl.10:46, 20 maj, 2018

Glädjande besked för Halmstadungdomar som använder färdtjänst
Foto: Patrik Leonardsson/ Mattias Olsson.

Under tisdagen tog Samhällsbyggnadsutskottet ett beslut som lär glädja de ungdomar i kommunen som använder sig av färdtjänst. Nu har man nämligen tagit beslutet att nästan fördubbla antalet avgiftsfria färdtjänstresor för ungdomar med färdtjänsttillstånd under perioden 15 juni till 15 augusti.

Tidigare hade ungdomarna 16 gratisresor från Hallandstrafiken under perioden. Men nu ökar alltså kommunen antalet till 30. Kostnaden för kommunen för den här ökningen kommer att gå på mellan 55 000-165 000 kronor beroende på hur många av resorna som används.

– Vi har tagit beslut att fördubbla antalet fria resor för ungdomar som är färdtjänstresenärer, från 16 i Hallandstrafikens förslag till 30, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Jenny Axelsson (C).

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunbeslut ska ge fler lägenheter i city

Så många lägenheter kan beslutet rendera i.

Mattias Olsson

Kl.15:59, 16 maj, 2018

Kommunbeslut ska ge fler lägenheter i city
Foto: Arkiv.

Under tisdagens möte med samhällsbyggnadsutskottet beslutades om ett samråd om en påbyggnad i två plan av fastigheterna Valdemar Atterdag 13 och 17 ska inledas.

Tanken med beslutet är att kunna bygga till två våningar på de befintliga byggnaderna. Skulle det bli så, så skulle det ge cirka 20 nya lägenheter i centrala Halmstad. Men innan det kan börja att byggas så kan nu sakägare och andra berörda lämna synpunkter på förslaget. Detta samråd kommer att pågå från maj och fram till oktober.

Fastighetens nuvarande detaljplan tillåter inte någon påbyggnad, så ska det bli av så måste en ny detaljplan tas fram.

– Förslaget till förtätning i city genom att bygga på höjden är smart, det ger fler lägenheter utan att ta ny mark i anspråk. Det gillar jag, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Jenny Axelsson (C).

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jämställdheten inom aktiebolag går långsamt framåt

Enligt siffror från Bolagsverket sker ökningen av kvinnliga styrelseledamöter långsamt inom svenska aktiebolag.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.06:44, 11 maj, 2018

Jämställdheten inom aktiebolag går långsamt framåt
Foto: Pixabay.

Andelen kvinnliga styrelseledamöter i svenska aktiebolag är fortfarande väldigt låg, enligt siffror från Bolagsverket. På tio år har antalet kvinnor ökat med tre procentenheter. 2008 låg andelen kvinnliga styrelseledamöter på 17 procent och år 2018 har siffran hittills legat på 20 procent.

– Det är ingenting att vara stolt över, säger Charlotte Holgersson, docent i genus, organisation och ledning på KTH, till Nyhetsbyrån Siren.

Andelen kvinnliga styrelseledamöter på kommunnivå varierar stort i landet. Högst är det bland aktiebolagen i Jokkmokk, på 28 procent. I Halmstad ligger andelen kvinnor på 19 procent, en ökning med fyra procentenheter sedan 2008.

Charlotte Holgersson säger till Nyhetsbyrån Siren att jämställdheten inom aktiebolagen är en viktig fråga och att det är viktigt att prata om hur det ser ut internt i organisationer, via politiker, lobbygrupper och media.

– Om man bestämmer sig för att det ska bli en ändring och det känns angeläget, kan det förändras jättesnabbt. Men om man inte tycker att det är en viktig fråga, kommer det att gå långsamt, säger Charlotte Holgersson.

styrelse-halland

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jonas Bergman om första intensiva veckan

24Halmstad träffade kommunstyrelsens nya ordförande.

Mattias Olsson

Kl.19:28, 9 maj, 2018

Jonas Bergman om första intensiva veckan
Foto: Mattias Olsson.

Den första maj tog Jonas Bergman (M) över som kommunstyrelsens ordförande efter att Carl–Fredrik Graf haft posten under tolv års tid. 24Halmstad träffade Bergman efter en intensiv och hektisk vecka på nya jobbet.

– Veckan har varit intensiv och oerhört spännande. Det började direkt med saker kring bordtennis–VM som jag kanske inte var riktigt förberedd på. Som att vi fick vara en liten spelare i världspolitiken, när Nord- och Sydkorea valde att spela som ett lag, säger Jonas Bergman under vår intervju i ett soligt Halmstad.

LÄS MER: Moderaternas nya toppnamn – detta är viktigast för Halmstad

Du kastades ju rakt in i vad som borde varit en av de mest händelserika veckorna i Halmstad på länge?
– Ja, det tror jag. Men jag vet inte. För mig är det bara en vanlig vecka på jobbet, så får vi se hur nästa vecka blir.

Är du nöjd med hur första veckan har varit?
– Jag är jättenöjd. Jag har hunnit med allt som jag borde ha hunnit med och jag har också hunnit ta tag i en del nya saker som jag vill driva.

När jag intervjuade dig senast så sade du att du skulle vara fullt produktiv redan från första dagen, så nu undrar jag hur första dagen var?
– Jag tjuvstartade faktiskt lite, några dagar innan och träffade representanter från kriminalvården för att diskutera häktesfrågan i Halmstad. Det var en intressant start där jag fick positiva besked om att försöka placera ett permanent häkte i Halmstad.

Jonas Bergman. Foto: Mattias Olsson.

Foto: Mattias Olsson.

– Under den första dagen så gick det i ett. Sedan var ju inte alla saker produktiva. Det är vissa saker som måste lösas under första dagen, som att få en nyckel och en fungerande dator, sådana saker fick jag ägna lite tid åt. I övrigt var det bordtennis, ett möte med ett av våra kommunala bolag. På kvällen träffade jag mina vänner i alliansen för att diskutera framtiden, och jag hade också ett intressant möte om Halmstads nya besöksnäringsstrategi.

Som Bergman själv var inne på tidigare så hamnade han ju även mitt i en världshändelse när Nord-och Sydkorea mitt under det pågående bordtennis–VM valde att bilda ett gemensamt lag.

– Det var helt otroligt att se Halmstad Arena full. Jag tror att det var 200 journalister, och det flögs in nya  journalister i sista sekunden på grund av detta. Vi hade lokala företag som med noll varsel hade lyckats trycka upp flaggor med ett enat Korea. Det var otroligt roligt. Inte minst att se Halmstadloggan i tidningar som Washington Post och BBC på nätet.

– Jag fick beskedet om sammanslagningen tidigt den morgonen och så ringde de och sade att jag skulle skynda mig ut till arenan för att det var presskonferens på gång.

Hur var det att åtminstone för några timmar hamna i världens blickfång?
– Jag kände en oerhörd stolthet och att hela organisationen kring VM som har jobbat så hårt för att få hit mästerskapet och skapat mycket arrangemang kring VM, det var på något sätt en sorts belöning för allt jobb de lagt ner. Så roligt för deras skull.

Det har hänt mycket i Halmstad på slutet. Vi gick nyligen över 100 000 invånare, staden är nominerad till att bli Årets Superkommun och vi arrangerade just det största idrottsevenemanget i Sverige under 2018. Är det ett underbart läge att som ny komma in i, eller blir det en stor press?
– Man kan ju tyvärr inte ta åt sig äran för de här sakerna. Så lite press blir det ju att leverera liknande prestationer i framtiden. Men det tror jag att vi har alla förutsättningar att göra.

Under tisdagen gästades Halmstad av statsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson.

– Jag passade på att prata med Morgan Johansson om just häktesfrågan. Sedan är det glädjande att Stefan Löfven kommer till en borgerligt styrd kommun och vill se hur saker och ting fungerar.

Kan du minnas när du hade en sådan här intensiv vecka senast?
– Det var många år sedan. Det kan nog ha varit när någonting gick illa hos en av våra kunder i mitt förra liv.

Med den första veckan avklarad så väntar nu nya utmaningar för Jonas Bergman att ta tag i.

– Vi gör ju om vår näringslivsorganisation och det arbetet ska vara klart i höst, så det pågår nu. Till skillnad från andra år så tar vi budgeten i december i år, men det arbetet påbörjar vi redan nu, och det är ganska intensivt ett tag framåt.

Hinner du uträtta något innan, eller blir det rakt in i en valrörelse nu?
– Det är rakt in i valrörelsen men absolut så ska vi hinna uträtta saker också.

Det är ju ändå ett prestigefyllt uppdrag du har fått. Har du haft någon tid till att njuta av jobbet?
– Varje dag. Alla som engagerar sig politiskt har en dröm om att kunna se problem och hitta lösningar och föra staden framåt. Den möjligheten är det inte många som får, och det njuter jag av varje dag att jag faktiskt kan vara med och påverka utvecklingen av Halmstad.

Carl–Fredrik Graf har varit kommunstyrelsens ordförande i tolv år. Hur kommer man att märka skillnad att det nu är Jonas Bergman som har det uppdraget?
– Jag hoppas att vi på riktigt kan få till en känsla av mod och nytänkande i hela kommunens organisation. Att ha en lust och vilja att skapa nytt och testa nya idéer. Jag är väldigt intresserad av hur man kan få innovation på alla områden egentligen. Hur man utformar verksamheterna. Jag försöker verkligen jobba med att på olika sätt inspirera, som att ta in föreläsare som hela tiden gör det intressant att titta ett steg framåt. Jag tror att den skillnaden kanske kommer att märkas i organisationen, säger Jonas Bergman.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstad kan fortfarande hoppas på polishögskola

Konkurrerar med Borås om polishögskolan.

Mattias Olsson

Kl.17:57, 9 maj, 2018

Halmstad kan fortfarande hoppas på polishögskola
Foto: Linda Berntsson.

Det står nu klart att Sverige kommer att ha en femte polishögskola i landet. Det är också klart att kampen om den högskolan står mellan Halmstad och Borås. Det skriver Hallandsposten.

Det var statsminister Stefan Löfven som i söndagens partiledardebatt klargjorde att det skulle bli en femte polishögskola och att valet av plats ska komma att stå mellan Halmstad och Borås.

– Jag hörde inte själv just den delen av debatten, men det var ett glädjande besked, säger Stephen Hwang, rektor för Högskolan i Halmstad till HP.

En stor fråga för Hwang att fundera på är när man eventuellt kan starta upp utbildningen.

– Det är just det svaret vi nu finslipar. Vi är väldigt positivt inställda, men vi vill också vara realistiska. Frågan är om vi ska svara höstterminen 2019 eller om vi mäktar med att dra igång redan efter årsskiftet.

Hwang vet i vilket fall vilka fördelar Halmstad har mot sin konkurrent.

– Jag har inte exakt koll på deras ansökan, men de har exempelvis inte det samarbete vi har med Försvarsmakten i Halmstad. Våra möjligheter att få tillgång till sådant som skjutbana eller avspärrade vägar där man kan träna att köra bil fort är på så sätt unika, säger Stephen Hwang.

Under sitt besök i Halmstad under tisdagen klargjorde justitieminister Morgan Johansson att ett besked i frågan ska komma i god tid före höstens val.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng