KRÖNIKA: Fred och framgång präglade VM i Halmstad | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

KRÖNIKA: Fred och framgång präglade VM i Halmstad

Arrangörerna fick vad de hoppades på och mer därtill.

Mattias Olsson

Kl.19:56, 6 maj, 2018

KRÖNIKA: Fred och framgång präglade VM i Halmstad
Foto: Carl Sandin/ Bildbyrån och Amanda Gustafsson. OBS! Bilden är ett montage.

Åtta dagar med bordtennis–VM i Halmstad Arena är över. Åtta dagar med Halmstad i blickfånget i kanske högre grad än någonsin tidigare. Vad tar vi då med oss från detta världsmästerskap på hemmaplan?

Starten på VM kom mest att handla om de svenska damerna. De som på förhand var tippade att sluta sist i sin grupp. Nu skrällde de istället gång på gång och var inte många kantbollar ifrån att faktiskt ta sig till åttondelsfinal. Matilda Ekholm vann åtta matcher av åtta möjliga så länge laget var kvar i kampen om en slutspelsplats, och Linda Bergströms skrällsegrar bidrog till två lagsegrar istället för förväntade noll.

Men det var på VM:s femte dag som Halmstad och bordtennisen plötsligt hamnade i blickfånget från hela världen. Plötsligt, mitt under pågående turnering, hade de Syd- och Nordkoreanska damerna (beslutet lär vara taget på betydligt högre politisk nivå) kommit fram till att man inte ville möta varandra i kvartsfinal utan istället bilda ett gemensamt Korea och gå direkt till semifinal. Internationella bordtennisförbundet och arrangörerna var så lyckliga att kunna bidra till världsfreden att de kastade undan alla regler som fanns för att kunna slå samman lagen. Dagen efter spelade, och förlorade, det enade Korea sin semifinal mot Japan inför ett klart större mediauppbåd än tidigare under turneringen. Halmstad hade plötsligt för några dagar fått en större plats på världskartan.

Samma dag som den historiska sammanslagningen genomfördes startade också turneringen på riktigt allvar för de svenska herrarna. Då väntade en åttondelsfinal mot de högre seedade Taiwan. Både innan och under mästerskapet hade man haft ett mantra

– Vårt mål är att nå kvartsfinal, det är realistiskt. Sedan drömmer vi om medaljer. Men vi måste vara som bäst i de viktiga matcherna för att lyckas med det, sa förbundskaptenen, tillika Halmstadtränaren Ulf ”Tickan” Carlsson när jag frågade honom om målsättning innan VM.

Det var inte någon tvekan om att ”Tickans” budskap nått fram till spelarna. Mattias Karlsson svarade i princip likadant som sin förbundskapten före mästerskapet. Och under detsamma svarade spelarna likadant. Nå kvartsfinal, dröm om medalj och var bäst när det gäller. Nu stod allt detta på spel mot Taiwan.

Det var också Halmstad BTK:s egen Mattias Karlsson som inför den ljudliga hemmapubliken allra bäst visade att mantrat bäst när det gäller satt sig. Först slog han den högre rankade Chuang i den första matchen och gav Sverige ledningen, för att efter det ställas mot Chen i en femte och direkt avgörande match. En spelare han haft svårt för tidigare. Nu låg en medaljmatch mot England i potten, men precis som i sin tidigare match nådde han sin högsta nivå. Jublet visste inga gränser hos spelare och publik när Karlsson säkrade segern. Allra mest jublade kanske ”Tickan”. Målet var nått.

Är det så här det ser ut när man överför ”bäst när det gäller” från teori till verklighet? Det frågade jag Mattias efter Taiwan matchen.

– Jag har svårt att hitta ord just nu, men jo, ja, det är det nog, svarade han.

Dagen därpå tog svenskarna chansen, förverkligade drömmen och spelade sig fram till sin första medalj på 14 år. Kristian Karlsson, Mattias Karlsson och Jon Persson vann sina matcher och 3–0 segern var ett faktum. Mattias Karlsson svarade för den starkaste prestationen genom att slå Englands Pitchford som så långt vunnit samtliga sina åtta matcher i turneringen. Återigen bäst när det gäller.

Nu väntade ett klassiskt möte mot giganten Kina. Det tidigare stora publikstödet var nu massivt, och Halmstad Arena var fullsatt. Redan när ”Tickan” kom ut till bordet med sin bag uppstod ett stort vrål, och redan timmen innan första matchen hördes de första ramsorna. Med hjälp av både svenska och kinesiska fans nådde VM sin publikmässiga höjdpunkt. Att svenskarna sedan efter två fantastiska matcher inte rådde på Kina är inte så mycket att säga om, det gjorde ju ingen annan heller.

De flesta verkar också ha varit väldigt nöjda med hur arrangemanget har skötts.

Nu är åtta dagars bordtennis–VM i Halmstad över. Arrangörer och publik fick vad de hoppades på. Och mer därtill.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ivo Pekalski tränar med HBK: ”Öppen för återkomst”

Den tidigare HBK-spelaren tränar med HBK – nu öppnar han för att återvända till Bollklubben.

Wilhelm Nilsson

Kl.20:58, 18 maj, 2018

Ivo Pekalski tränar med HBK: ”Öppen för återkomst”
Foto: Wilhelm Nilsson

I förra sommaren lämnade Ivo Pekalski, 27, Halmstads BK för spel i brittiska League One och Oxford United. Men läget kunde ha varit annorlunda.

– Min tid i Halmstad var helt fantastisk! Jag hade som vision att stanna kvar under hösten, för att vi skulle vara kvar i allsvenskan. Men när Pep (Clotet Ruiz, tränare i Oxford United, tidigare i Halmstad), så lockade det alldeles för mycket. Viljan av att tränas av Pep var väldigt stor, säger Ivo Pekalski.

När Ivo skrev på kontraktet med Oxford, fick han träna med lagets reserver, ett par timmar senare. Han såg fram emot att få träna igen, eftersom han varit borta efter en fotoperation. Men glädjen fick ett abrupt slut ganska fort, då olyckan var framme.

– Jag kom in i en duell, och då vred jag till knät. Känslan kändes snabbt igen efter mina tidigare korsbandsskador. Dagen efter fick jag beskedet om att så var fallet, även om jag redan hade det på känn. Då gick känslorna som en berg-och-dalbana på tivoli – från oerhört glad, med tanke på det nya kontraktet, till helt förkrossad, förklarar mittfältaren.

Den förre HBK-spelaren tillbringade en månad i England, där han genomgick en operation, innan han satte sig på ett flyg till Köpenhamn, för att sedan styra bilen mot Halmstad. Anledningen? HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui.

– Simon är den mest kunnigaste sjukgymnasten jag träffat. Han har berikade kunskaper inom sitt yrke. Dessutom har han ett väldigt varmt hjärta – hans engagemang och stöttning är enormt, säger Ivo.

Sedan en månad tillbaka befinner sig Ivo på Örjans valls träningsplan. När vi slår oss ner för ett snack på avbytarbänken inne på matcharenan, skiner solen, och doften av gräs sticker i näsan. Det märks på Ivo att han trivs av att vara ”hemma” i Halmstad igen. Han nämner snabbt ”familjärt” när vi pratar om Halmstad och Bollklubben.

– Halmstad är ju en fantastisk stad! För att inte tala om all personal som finns i klubben. Alla är jättesnälla, och man känner sig alltid välkommen hit. HBK är verkligen en familjär klubb, berättar han.

Den senaste månadens träning i Halmstad, har gett Ivo en bra grund för sitt fortsatta fotbollsspelande. I slutet av nästa månad ska han åka tillbaka till England och Oxford, för att starta försäsongen med sitt United.

Mittfältaren har ett år kvar på sitt kontrakt med klubben. Om kontraktet inte skulle förlängas, är han fri att gå till vilken klubb han vill. Ivo är öppen för en sejour i Halmstads BK igen.

– Absolut, det skulle vara möjligt. Jag är öppen för de flesta förslag. Bara jag får spela fotboll någonstans, så är det bra, förklarar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Sveriges officiella VM-låt 2018

Nu har årets VM-låt släpps. Låten "Bäst när det gäller" är gjord av Gyllene Tider och Linnea Henriksson.

Gabriel Almlöf

Kl.10:10, 15 maj, 2018

Under tisdagsmorgonen släppte Gyllene Tider och Linnea Henriksson Sveriges officiella låt till fotbolls-VM 2018. Låten heter ”Bäst när det gäller”.

– Det har funnits ett enormt intresse från en rad artister att skriva VM-låten – att det blev Gyllene Tider känns helt rätt. För mig är Gyllene Tider synonymt med sommar, glädje och hits som förenar generationer. Nu krävs bara att vi presterar på planen också för att det ska bli en magisk VM-sommar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Även om bandets frontfigur Per Gessle gjort det mesta i musikväg, säger han att det är speciellt att få göra VM-låten.

– Att skriva den officiella låten är förstås en gigantisk utmaning som man inte kan tacka nej till. Hela Sverige, ja hela världen, är engagerade i fotbolls-VM så vi i Gyllene Tider blev enormt stolta när vi blev tillfrågade, säger Per Gessle.

Hör VM-låten i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tung förlust – EM äventyret är över för HBK–talangerna.

Sverige föll i kvartsfinalen: "Stor besvikelse"

Mattias Olsson

Kl.20:53, 14 maj, 2018

Tung förlust – EM äventyret är över för HBK–talangerna.
Foto: Mattias Olsson.

Det blir inte någon semifinal i P17–EM i England för det svenska landslaget, som innehåller de båda HBK–spelarna Simon Andersson och Isac Larsson.

Söndagskvällens match mot Italien slutade i en tung förlust med 0–1. Det mål som också skulle visa sig bli matchavgörande kom tidigt i matchen. Redan i den fjärde minuten tog Italien ledningen efter ett skott från nära håll, som var helt otagbart för Simon Andersson i målet.

Sverige jagade sedan en kvittering, och den bästa chansen fick man i slutet av den första halvleken då man fick en straff. Men den italienska målvakten Russo räddade Fredrik Hammars straff och närmare än så kom aldrig svenskarna.

– Det är en stor besvikelse över resultatet hos både ledare och spelare. Vi trodde både innan och under matchen att vi hade en stor chans att vinna det här. I samma stund måste jag säga att jag är stolt över prestationen i dag som är vår bästa, säger förbundskaptenen Roger Franzén till fotbollsförbundets hemsida.

Sveriges mästerskap slutade därmed i kvartsfinalen och totalt spelade man fyra matcher. Vann två av dem och förlorade två.

För HBK–spelarna skiljde sig turneringen åt. Isac Larsson fick ett inhopp medan Simon Andersson vaktade målet i samtliga matcher, där han höll nollan i två av dem. Nu väntar en återkomst till vardagen i Halmstad och HBK efter EM äventyret.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK – GAIS

HBK levererade första hemmasegern: ”Karaktär och hjärta”

Tränaren hyllade laget efter uddamålssegern

André Eriksson

Kl.21:03, 13 maj, 2018

HBK levererade första hemmasegern: ”Karaktär och hjärta”
Foto: Bildbyrån

Halmstads BK besegrade GaisÖrjans Vall med 1–0 under söndagskvällen.

Det avgörande målet slog Höskuldur Gunnlaugsson in redan efter 22 minuter – och det resultatet stod sig alltså matchen ut.

– Det är fantastiskt jobbat, njöt HBK-tränaren Igor Krulj efteråt i C More-intervjun.

Det var HBK:s andra raka seger i superettan – och den första på Örjans vall.

– Vi vet att vi möter ett spelskicklig Gais som flyttar fram mycket folk, och det utnyttjar vi genom omställningar och kontringar, säger Igor Krulj.

– Och sen visar vi karaktär och hjärta i andra halvlek.

Halmstad har spelat sex matcher i superettan och har tagit tio poäng. I tabellen – där de flesta av lagen högre upp har spelat en match mer – ligger HBK sexa.

FaktaSuperettan
Halmstads BK–Gais 1–0 (1–0)
Målet: 1–0 (22) Höskuldur Gunnlaugsson.
Publik: 3 034 åskådare (Örjans Vall).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så har det gått för HBK–talangerna i U17–EM

Gruppspelet i England är nu genomfört.

Mattias Olsson

Kl.15:45, 11 maj, 2018

Så har det gått för HBK–talangerna i U17–EM
Foto: Mattias Olsson.

Det svenska U17–landslaget har nu avverkat gruppspelet i mästerskapet som går av stapeln i England. Och det har gått bra för svenskarna, där HBK spelarna Simon Andersson och Isac Larsson ingår i truppen. Laget har nämligen kvalificerat sig för kvartsfinal i mästerskapet.

Efter 2–0 mot Slovenien och 1–2 förlust mot Norge, stod laget inför en avgörande match i den sista gruppspelsmatchen mot Portugal. Svenskarna behövde en vinst för att gå vidare. Det lyckades man också med efter att ha vunnit med 1–0.

Nu väntar Italien i kvartsfinal.

För Isac Larssons del har det blivit ett inhopp på ungefär 15 minuter i förlustmatchen mot Norge. Simon Andersson har haft en större roll i laget, och vaktat målet i samtliga matcher. Där har han svarat för minst sagt imponerande insatser. Slår man samman gruppspelsmatcherna med de tre sista kvalmatcherna har den talangfulle målvakten hållit nollan i fem av sex matcher och sammanlagt släppt in två mål. Ett minst sagt starkt facit.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng