Sveriges succé i VM i Halmstad: ”Svårt att hitta ord” | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Sveriges succé i VM i Halmstad: ”Svårt att hitta ord”

HBTK–spelaren blev stor matchhjälte.

Mattias Olsson

Kl.19:28, 3 maj, 2018

Sveriges succé i VM i Halmstad: ”Svårt att hitta ord”
Foto: Mattias Olsson.

Efter en dramatisk match är Sverige klara för kvartsfinal i bordtennis–VM i Halmstad. Med två segrar på två matcher var det HBTK–spelaren Mattias Karlsson som klev fram som stor hjälte.

Det var just Mattias Karlsson som fick inleda åttondelsfinalen mot Taiwan. Matchen som skulle avgöra om Sverige nådde sitt mål, nämligen att nå en kvartsfinal. Han ställdes i den första matchen mot Taiwans bästa spelare Chuang Chih–Yuan. 

Första set blev precis så rafflande som man kunde ana att hela lagmatchen skulle bli. På sin tredje setboll, efter att dessutom ha räddat två själv, så kunde Karlsson ta hem första set med 14–12. I andra set kunde Karlsson rycka åt sig en tidig ledning. Även den här gången tog han tillvara på sin tredje setboll och kunde vinna setet med 11–7.

Karlssons fina spel från de inledande seten höll i sig, eller kanske till och med blev ännu bättre. På sin tredje matchboll kunde Karlsson slå in 11–9 och därmed ge Sverige en drömstart i lagmatchen. Det var ingen tvekan om att matchens betydelse vilket hördes på publiken jubel, och syntes på segergesterna från både Karlsson och förbundskapten Ulf ”Tickan” Carlsson”

Kristian Karlsson i action under sin segermatch. Foto: Mattias Olsson.

Kristian Karlsson i action under sin segermatch. Foto: Mattias Olsson.

Nu var det upp till Kristian Karlsson att ta tillvara det fina läget han nu hade inför matchen mot Chen Chien–An. Något Kristian Karlsson också verkade fast besluten om att göra. Det första setet kontrollerade han från början till slut. Det andra blev betydligt jämnare, men Karlsson tog hem det med 14–12. Även i tredje set var Kristian som bäst när det behövdes som mest och 11–9 gav Sverige ett utmärkt utgångsläge. Återigen bjöds det på segergest från både spelare och förbundskapten.

Nu hade Jon Persson chansen att bli hjälte. Endast 16–årige Lin Jun–Ju stod nu mellan Sverige och en kvartsfinal. Men det var lättare sagt än gjort. Trots att Jon Persson ledde med 2–1 i set lyckades den unge Lin vända och vinna, vilket tvingade fram en fjärde match.

Där var det dags för Kristian Karlsson att åter kliva in i hagen. Karlsson började också starkt och svarade för flera lysande slag och tog hem första set. Men en oro spred sig sedan när Karlsson tvingades tillkalla läkare efter första set.

Han kom dock tillbaka och kunde fortsätta spela, men det var Chuang som tog hem ett jämnt andra set, och sedan kunde inte Karlsson komma tillbaka. Trots setbollar i fjärde set tog Chuang hem matchen vilket innebar en femte och direkt avgörande match i kampen.

Där ställdes Mattias Karlsson mot Chen Chien–An. En match som startade jämnt men Mattias Karlsson visade precis som i första matchen att han kunde plocka fram sitt bästa spel när det som bäst krävdes, och klarade också att ta hem första set. Även i andra set plockade Mattias Karlsson fram sitt bästa spel när det som bäst behövdes och säkrade andra set med 13–11.

Scenariot i det tredje set skiljde sig till en början inte mycket åt från de föregående, och vid ledning 9–6, såg Sverige ut att gå mot seger. Men det blev snabbt 9–10 och till sist förlust 10–12, vilket gjorde att det skulle krävas ytterligare set. En tidig Karlsson ledning togs igen och dramatiken hängde i luften under de oftast högklassiga duellerna.och spelarna följdes åt till åtta lika innan Karlsson återigen ryckte. Den här gången till 11–8 och därmed seger.

Nu väntar kvartsfinal mot England under fredagen. Ett motstånd som svenskar ser som en 50/50 chans att slå.

– Det är en chans och en möjlighet, och bättre än att möta Kina, säger förbundskapten Ulf ”Tickan” Carlsson efter matchen.

Känslan efter matchen var bra.

– Det är en otrolig glädje och lättnad, säger Carlsson efter den gastkramande segern.

Även den store matchhjälten Mattias Karlsson var nöjd.

– Det känns fantastiskt, det är svårt att hitta ord för en sådan här match. Men jag är väldigt glad. Jag tycker gjort det bra hela turneringen, vi är ett bra gäng och har en otrolig lagsammanhållning och det tror jag är otroligt viktigt, sa Mattias Karlsson efter matchen

Ni pratade innan slutspelet om att vara bäst när det gäller. Det var väl det du lyckades med idag va?
– Ja, det får jag hålla med om. Vi har sagt att när det drar ihop sig, det är då vi ska vara som bäst, så jag är väldigt glad, det var en fantastisk match.

 

FaktaSverige – Taiwan: 3–2

Mattias Karlsson – Chuang Chih–Yuan 3–0

Kristian Karlsson – Chen Chien–An 3–0

Jon Persson – Lin Jun–Ju 2–3

Kristian Karlsson – Chuang Chih–Yuan 1–3

Mattias Karlsson – Chen Chien–An 3–1

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ivo Pekalski tränar med HBK: ”Öppen för återkomst”

Den tidigare HBK-spelaren tränar med HBK – nu öppnar han för att återvända till Bollklubben.

Wilhelm Nilsson

Kl.20:58, 18 maj, 2018

Ivo Pekalski tränar med HBK: ”Öppen för återkomst”
Foto: Wilhelm Nilsson

I förra sommaren lämnade Ivo Pekalski, 27, Halmstads BK för spel i brittiska League One och Oxford United. Men läget kunde ha varit annorlunda.

– Min tid i Halmstad var helt fantastisk! Jag hade som vision att stanna kvar under hösten, för att vi skulle vara kvar i allsvenskan. Men när Pep (Clotet Ruiz, tränare i Oxford United, tidigare i Halmstad), så lockade det alldeles för mycket. Viljan av att tränas av Pep var väldigt stor, säger Ivo Pekalski.

När Ivo skrev på kontraktet med Oxford, fick han träna med lagets reserver, ett par timmar senare. Han såg fram emot att få träna igen, eftersom han varit borta efter en fotoperation. Men glädjen fick ett abrupt slut ganska fort, då olyckan var framme.

– Jag kom in i en duell, och då vred jag till knät. Känslan kändes snabbt igen efter mina tidigare korsbandsskador. Dagen efter fick jag beskedet om att så var fallet, även om jag redan hade det på känn. Då gick känslorna som en berg-och-dalbana på tivoli – från oerhört glad, med tanke på det nya kontraktet, till helt förkrossad, förklarar mittfältaren.

Den förre HBK-spelaren tillbringade en månad i England, där han genomgick en operation, innan han satte sig på ett flyg till Köpenhamn, för att sedan styra bilen mot Halmstad. Anledningen? HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui.

– Simon är den mest kunnigaste sjukgymnasten jag träffat. Han har berikade kunskaper inom sitt yrke. Dessutom har han ett väldigt varmt hjärta – hans engagemang och stöttning är enormt, säger Ivo.

Sedan en månad tillbaka befinner sig Ivo på Örjans valls träningsplan. När vi slår oss ner för ett snack på avbytarbänken inne på matcharenan, skiner solen, och doften av gräs sticker i näsan. Det märks på Ivo att han trivs av att vara ”hemma” i Halmstad igen. Han nämner snabbt ”familjärt” när vi pratar om Halmstad och Bollklubben.

– Halmstad är ju en fantastisk stad! För att inte tala om all personal som finns i klubben. Alla är jättesnälla, och man känner sig alltid välkommen hit. HBK är verkligen en familjär klubb, berättar han.

Den senaste månadens träning i Halmstad, har gett Ivo en bra grund för sitt fortsatta fotbollsspelande. I slutet av nästa månad ska han åka tillbaka till England och Oxford, för att starta försäsongen med sitt United.

Mittfältaren har ett år kvar på sitt kontrakt med klubben. Om kontraktet inte skulle förlängas, är han fri att gå till vilken klubb han vill. Ivo är öppen för en sejour i Halmstads BK igen.

– Absolut, det skulle vara möjligt. Jag är öppen för de flesta förslag. Bara jag får spela fotboll någonstans, så är det bra, förklarar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Sveriges officiella VM-låt 2018

Nu har årets VM-låt släpps. Låten "Bäst när det gäller" är gjord av Gyllene Tider och Linnea Henriksson.

Gabriel Almlöf

Kl.10:10, 15 maj, 2018

Under tisdagsmorgonen släppte Gyllene Tider och Linnea Henriksson Sveriges officiella låt till fotbolls-VM 2018. Låten heter ”Bäst när det gäller”.

– Det har funnits ett enormt intresse från en rad artister att skriva VM-låten – att det blev Gyllene Tider känns helt rätt. För mig är Gyllene Tider synonymt med sommar, glädje och hits som förenar generationer. Nu krävs bara att vi presterar på planen också för att det ska bli en magisk VM-sommar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Även om bandets frontfigur Per Gessle gjort det mesta i musikväg, säger han att det är speciellt att få göra VM-låten.

– Att skriva den officiella låten är förstås en gigantisk utmaning som man inte kan tacka nej till. Hela Sverige, ja hela världen, är engagerade i fotbolls-VM så vi i Gyllene Tider blev enormt stolta när vi blev tillfrågade, säger Per Gessle.

Hör VM-låten i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tung förlust – EM äventyret är över för HBK–talangerna.

Sverige föll i kvartsfinalen: "Stor besvikelse"

Mattias Olsson

Kl.20:53, 14 maj, 2018

Tung förlust – EM äventyret är över för HBK–talangerna.
Foto: Mattias Olsson.

Det blir inte någon semifinal i P17–EM i England för det svenska landslaget, som innehåller de båda HBK–spelarna Simon Andersson och Isac Larsson.

Söndagskvällens match mot Italien slutade i en tung förlust med 0–1. Det mål som också skulle visa sig bli matchavgörande kom tidigt i matchen. Redan i den fjärde minuten tog Italien ledningen efter ett skott från nära håll, som var helt otagbart för Simon Andersson i målet.

Sverige jagade sedan en kvittering, och den bästa chansen fick man i slutet av den första halvleken då man fick en straff. Men den italienska målvakten Russo räddade Fredrik Hammars straff och närmare än så kom aldrig svenskarna.

– Det är en stor besvikelse över resultatet hos både ledare och spelare. Vi trodde både innan och under matchen att vi hade en stor chans att vinna det här. I samma stund måste jag säga att jag är stolt över prestationen i dag som är vår bästa, säger förbundskaptenen Roger Franzén till fotbollsförbundets hemsida.

Sveriges mästerskap slutade därmed i kvartsfinalen och totalt spelade man fyra matcher. Vann två av dem och förlorade två.

För HBK–spelarna skiljde sig turneringen åt. Isac Larsson fick ett inhopp medan Simon Andersson vaktade målet i samtliga matcher, där han höll nollan i två av dem. Nu väntar en återkomst till vardagen i Halmstad och HBK efter EM äventyret.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK – GAIS

HBK levererade första hemmasegern: ”Karaktär och hjärta”

Tränaren hyllade laget efter uddamålssegern

André Eriksson

Kl.21:03, 13 maj, 2018

HBK levererade första hemmasegern: ”Karaktär och hjärta”
Foto: Bildbyrån

Halmstads BK besegrade GaisÖrjans Vall med 1–0 under söndagskvällen.

Det avgörande målet slog Höskuldur Gunnlaugsson in redan efter 22 minuter – och det resultatet stod sig alltså matchen ut.

– Det är fantastiskt jobbat, njöt HBK-tränaren Igor Krulj efteråt i C More-intervjun.

Det var HBK:s andra raka seger i superettan – och den första på Örjans vall.

– Vi vet att vi möter ett spelskicklig Gais som flyttar fram mycket folk, och det utnyttjar vi genom omställningar och kontringar, säger Igor Krulj.

– Och sen visar vi karaktär och hjärta i andra halvlek.

Halmstad har spelat sex matcher i superettan och har tagit tio poäng. I tabellen – där de flesta av lagen högre upp har spelat en match mer – ligger HBK sexa.

FaktaSuperettan
Halmstads BK–Gais 1–0 (1–0)
Målet: 1–0 (22) Höskuldur Gunnlaugsson.
Publik: 3 034 åskådare (Örjans Vall).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så har det gått för HBK–talangerna i U17–EM

Gruppspelet i England är nu genomfört.

Mattias Olsson

Kl.15:45, 11 maj, 2018

Så har det gått för HBK–talangerna i U17–EM
Foto: Mattias Olsson.

Det svenska U17–landslaget har nu avverkat gruppspelet i mästerskapet som går av stapeln i England. Och det har gått bra för svenskarna, där HBK spelarna Simon Andersson och Isac Larsson ingår i truppen. Laget har nämligen kvalificerat sig för kvartsfinal i mästerskapet.

Efter 2–0 mot Slovenien och 1–2 förlust mot Norge, stod laget inför en avgörande match i den sista gruppspelsmatchen mot Portugal. Svenskarna behövde en vinst för att gå vidare. Det lyckades man också med efter att ha vunnit med 1–0.

Nu väntar Italien i kvartsfinal.

För Isac Larssons del har det blivit ett inhopp på ungefär 15 minuter i förlustmatchen mot Norge. Simon Andersson har haft en större roll i laget, och vaktat målet i samtliga matcher. Där har han svarat för minst sagt imponerande insatser. Slår man samman gruppspelsmatcherna med de tre sista kvalmatcherna har den talangfulle målvakten hållit nollan i fem av sex matcher och sammanlagt släppt in två mål. Ett minst sagt starkt facit.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng