Så toppar du formen till sommaren | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Så toppar du formen till sommaren

Förre tiokamparen Henrik Dagård tipsar 24Halmstads läsare om hur man når toppformen.

Mattias Olsson

Kl.20:53, 1 maj, 2018

Så toppar du formen till sommaren
Foto: Mattias Olsson

Månaden maj har precis börjat och sommaren gör sig alltmer påmind. Sommaren är en tid då väldigt många vill komma i form. 24Halmstad stämde träff med den tidigare tiokamparen(utmärkelsen Sveriges sexigaste man finns också på meritlistan) Henrik Dagård som berättar hur man kommer i form inför sommaren.

– Om du vill komma i form så är mitt bästa tips att börja ett år i förväg. Det är mitt främsta tips om man ska hinna få något resultat, säger Henrik Dagård med ett skratt.

LÄS MER: Henrik Dagård: ”Där gjorde jag mitt stora misstag”

Men något måste väl gå att göra? Det är ju ändå ett tag åtminstone till slutet av sommaren.
– Det beror ju på vad man har för mål och vad man vill göra. Vill du kunna springa under semestern eller vill du visa dig på stranden?

Om man siktar på stranden?
– Då är det egentligen två saker som är viktiga. Det ena är kosten och det andra är själva träningen. Men sömn och återhämtning är också viktigt, så man får effekt av sin träning.

– Kosten är det som är allra viktigast skulle jag säga. Jag skulle säga att kosten står för 60 procent, och resten delas mellan träning och återhämtning. Om man nu vill gå ner i vikt och bränna fett.

Hur ska man äta då?
– Nyttigt. Mycket grönsaker och frukt. En proteinkälla behöver man också i någon form, som fisk eller kött. Naturliga råvaror ska det vara. Inte färdiglagad mat och sådana saker, utan man ska laga maten själv.

– Sedan ska man avstå självklara saker som allt det söta som godis och socker, vitt bröd och alla snabba kolhydrater som sätter ingång insulinpåslaget som gör att man lagrar fett. Det är mycket snabba kolhydrater man ska plocka bort.

Henrik Dagård. Foto: Mattias Olsson.

Henrik Dagård. Foto: Mattias Olsson.

Sömnen. Hur ska man tänka där?
– Den viktigaste sömnen är den du får innan klockan 02, det är då man återhämtar sig rent fysiskt. Så ju fler timmar man kan sova innan 02, desto bättre är det.

Själva träningen, om vi tar någon som vill förbättra sin form på tio veckor?
– Muskler är alltid viktigt, ju mer muskler du har, du behöver dock inte vara någon belgian blue eller så, desto mer förbränner du då muskler kräver mer energi. Så styrketräning är det viktigaste om man nu siktar på att visa upp sig på stranden. Styrketräningen ger också bra effekt på lång sikt.

– Man ska inte köra för lätta belastningar när man tränar, utan våga belasta lite grann. Det är det som krävs för att man ska få muskler. Att man tar i. Sedan fungerar standardövningar som knäböj, marklyft, hantelpress, och chins bra. Det är klassiska övningar som bygger stora muskelgrupper. Det är bra att fokusera just på de stora muskelgrupperna, det är de som håller upp kroppen. Man ser inte bara snyggare ut på stranden, utan man mår bättre också, säger Henrik Dagård.

– Fria vikter är att föredra framför maskiner om man vill ha en funktionell kropp, men maskiner fungerar de också.

Hur många pass i veckan ska man träna?
– Det beror på hur mycket man tränat innan, men har man tränat förr men tycker att man lagt på sig lite och vill deffa ner sig, så bör man träna minimum tre pass på en vecka för att det ska ge effekt, åtminstone om vi pratar om att toppa sig på tio veckor, man kanske ska köra fyra pass i veckan också, och som jag sade i början så är det viktigt med kosten. Att ta bort det söta så mycket det går.

– Man får en betydligt större effekt om du tränar tre gånger i veckan än om man tränar två gånger i veckan, så tre pass i veckan är ett gyllene antal. Av två pass så utvecklas man också, men inte lika snabbt.

En person som inte tränat mycket alls innan, hur mycket ska en sådan person träna i början?
– Har man inte tränat så mycket så tycker jag att man kan köra två styrkepass i veckan, och ett pass där man har fokus på hjärta och lungor(kondition). Då ska man försöka att få med hela kroppen i träningen. Det är kanske mer rimligt att börja med promenader då istället för att gå ut och börja med att springa. Eller cykla, det kan ofta vara lite skonsammare.

Hur mycket tränar du själv numera?
– Jag försöker hålla igång. Jag brukar träna året runt, men det blir lite mindre tid på gymmet på sommaren. Numera påverkas det också av hur jag jobbar. Ibland blir det två pass i veckan, medan jag kan köra fyra pass andra veckor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Halmstads hetaste solglasögon

Glajjorna som säljer som smör.

Wilhelm Nilsson

Kl.21:06, 22 maj, 2018

Här är Halmstads hetaste solglasögon
Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån

Sommaren är nästan här, och det är hög tid att inskaffa sig ett par schyssta brillor inför sommarens stek.

I Halmstad har försäljningen av solglasögon rullat på ett tag. Halmstadbon väljer oftast ett par klassiska Ray Ban, när valet av ett par nya solglasögon ska ske – åtminstone på Synsam i Halmstad.

– Deras glasögon är fortfarande trendigast. Pilot-varianten är inte lika het som tidigare, utan nu väljer allt fler den rundare formen, säger Zahra Jigsved, kundrådgivare på Synsam i Halmstad.

Hon fortsätter:

– De som är modigast – är de som väljer hippie-bågen. Alltså den båge som är helrundad.

img_1857

Foto: Wilhelm Nilsson

Utöver Ray Bans sortiment, finns det flera – framför allt kvinnor, som fastnat för Guccis modeller. I år har de en ny variant med genomskinliga bågar.

– Genomskinliga bågar är också hett nu, säger Zahra Jigsved.

img_1861

Foto: Wilhelm Nilsson

Sett till val av färg, varierar det från person till person. Däremot ser butiken att många väljer svart eller brun färg på sina bågar. Men vill man variera sina bågar utefter säsong eller smak, finns det möjlighet för det.

– Vi har många kunder som väljer vårt populära abonnemang. Då har man möjlighet att variera stil och färg på sina bågar, allt oftare, berättar Zahra Jigsved.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Färre par gifte sig förra året

Statistik för Halland.

Viktoria Andersson

Kl.09:46, 22 maj, 2018

Färre par gifte sig förra året
Foto: Arkiv

Nyhetsbyrån Siren har med hjälp av SCB tagit fram statistik över hur många  som gift sig under 2017. I Sverige blev det totalt 96 000 gifta under årets gång. Flest utbyte av ringar blev det i Stockholm, med 11 868 gifta personer. Dorotea och Övertorneå hade minst giftermål i Sverige, med endast 15 nyblivna gifta personer var.

Totalt gifte sig 2 866 personer i Halland under året. 2016 låg siffran på 3047 nyblivna gifta. Halmstad hade flest giftermål i länet, med 903 nygifta personer. 44 procent av alla giftemål i landet var mellan åldrarna 25-34 år.

ska%cc%88rmavbild-2018-05-21-kl-09-23-50

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Effektiva och roliga övningar i trappan

Intensiv träningsmetod som höjer pulsen rejält.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:56, 19 maj, 2018

När du tränar i en trappa får vaderna, sätet och höftböjarna arbeta ordentligt och oavsett hur vältränad du är så kan du utmana dig.

Passa på att lägga in lite trappträning under nästa promenad eller joggingrunda. Börja med ett par minuter. Spurta upp och gå ner. Utmana, testa, variera och pressa dig lite mer när du får kläm på det.

LÄS MER: TV: Tre nyttiga glassrecept som du inte får missa i sommar

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Det finns oändligt många varianter att få upp pulsen på med en trappa som redskap. Se filmen för några av många roliga alternativ att ta dig upp på!

Vi hoppas på en varm sommar och många svettiga pass i solen. Träning och sol… det blir inte så mycket mer win-win än så!

Happy running!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Blir Halmstad årets sommarstad?

Kan Halmstad avancera från förra årets fjärdeplats?

Mattias Olsson

Kl.19:20, 14 maj, 2018

Blir Halmstad årets sommarstad?
Foto: Pamela.se

Under åren har de populära sommarstäderna Halmstad och Kalmar slagits om titeln som årets sommarstad. Dock med en fördel för Kalmar det senaste. När Kalmar förra året tog hem segern så var det för tredje året i rad.

2017 slutade Halmstad fyra. Annars hade åren 2015 och 2016 varit mer framgångsrika för Halmstads del. Båda dessa år slutade man tvåa. Frågan är om 2018 kan bli ett succéår för Halmstad?

Nu är det nämligen dags att utse Sveriges sommarstad 2018. Mellan 9 och 23 maj pågår den årliga omröstningen som arrangeras av jämförelsesajten Reseguiden.se.

– Vi hoppas på att få så många som möjligt att engagera sig för sin sommarstad, och vi kör ett liknande upplägg som förra året med två tävlingar i en. Antingen tävlar man med att rösta och ge sitt bästa tips om sin sommarstad på vår hemsida, eller så läggar man upp en bild på Instagram från samma stad, säger Louise Nilsson, projektansvarig för Årets Sommarstad på Reseguiden.


Sveriges 10 sommarstäder 2017 (2016 inom parantes):

1 (1) Kalmar
2 (3) Västervik
3 (6) Härnösand
4 (2) Halmstad
5 (4) Karlskrona
6 (8) Falkenberg
7 (ny) Visby
8 (5) Varberg
9 (7) Hjo
10 (9) Mariestad

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varningen: Virussjukdom sprids i semesterparadisen

Flera länder drabbade av mycket smittsam virussjukdom.

Martin Persson

Kl.15:54, 13 maj, 2018

Varningen: Virussjukdom sprids i semesterparadisen
Foto: Mostphotos

Sugen på en utlandsresa? Kanske till något semesterparadis i Italien, Grekland eller Frankrike? Då bör du tänka efter en extra gång. Sedan en tid tillbaka pågår det ett stort utbrott av mässling, en mycket smittsam virussjukdom, i Europa.

Bland annat har det rapporterats in fall av smittan i Italien, Grekland, Frankrike, England, Rumänien, Serbien och Ukraina, rapporterar Mitt i. Enligt USA:s hälsodepartement pågår även utbrott i Filippinerna, Indonesien och Kongo.

Smittskyddsläkaren Per Follin menar att man bör se över vilka risker som finns och vilket skydd man har om man ska resa utanför Norden. Det gäller även att vara uppmärksam på symptomen, som kan kan vara lite luriga.

– Det är ju inga utslag de första fyra dagarna, utan mest feber och hosta. Men man smittar, säger han till Mitt i.

Och det är inte bara barn som är i farozonen. Många vuxna svenskar saknar fullt skydd mot sjukdomen. Framför allt personer födda mellan 1960 och 1980 kan behöva komplettera sitt skydd om de fått en dos som barn.

Det stora utbrottet har lett till att Danmarks motsvarighet till folkhälsomyndigheten, Statens serum Institut, utfärdat en varning.

– Problemet är att vaccinationsbenägenheten i dessa områden inte är tillräckligt hög, så viruset fortsätter att spridas, säger Peter H. S. Andersen, avdelningsläkare vid Statens Serum Institut, till Ekstrabladet, enligt Nyheter24.

FaktaSymtom

Vid mässling får du vanligtvis följande symtom:

  • Du får hög feber.

  • Du får torrhosta.Du får utslag på kroppen.

  • Dina ögon blir irriterade och ljuskänsliga.

  • Efter några dagar får du utslag. De är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.


Febern brukar försvinna inom fem till sex dagar efter att du har fått utslagen. Sedan tar det oftast ytterligare en vecka innan du är återställd. Det kan ta längre tid om du får en svårare infektion eller om du får någon följdsjukdom.

Källa: 1177.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng