15 enkla tips som gör dig till grillspecialist | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

15 enkla tips som gör dig till grillspecialist

Våren har firats in i Sverige och grillsäsongen är igång på allvar. Här är tipsen som gör dig till en mästare.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.12:30, 1 maj, 2018

15 enkla tips som gör dig till grillspecialist
Foto: Pixabay

Grillsäsongen har börjat på allvar och på de flesta ställen går det att känna doften av en nygrillad köttbit. Men då och då händer det att köttet blir bränt eller att fisken fastnar på gallret. Här är 15 enkla tips från Mitt kök som gör dig till sommarens grillspecialist.

1. Det viktigaste – grillen
Det är ingen hemlighet att en bättre grill gör det lättare att lyckas med det du grillar. En grill som det går att reglera värmen på är att föredra. En tunnare biff ska grillas på hög värme under kort tid, medan exempelvis kycklinglår behöver grillas på lägre värme under längre tid.

2. Locket på grillen
Många använder aldrig locket på grillen. Men faktum är att ett lock kan hjälpa på många sätt. Med locket får du en grill och en ugn i ett och maten blir då jämnare och snabbare tillagad. Med locket på går det både att grilla en stek och grädda en potatisgratäng samtidigt.

3. Placering av grillen är a och o
En så enkel sak som att ställa grillen på en plats med lä underlättar ditt grillande. Att ha grillen i blåsten gör dels att det kommer rök överallt, men också att det som ligger på gallret blir lite kallt på ovansidan.

4. Var ute i god tid
Att grilla kräver en liten bit planering. Gör i ordning grillen i god tid och stressa inte. Det går inte att tända grillen och direkt ta fram köttet.

5. Var försiktig med elden
Man ska alltid vara försiktig när det gäller eld. För personer som grillar med träkol är det viktigt att tänka på att inte hälla på mer tändvätska när du väl tänt på.

6. Ha tålamod
Hör lite ihop med punkt fyra. Många förhastar sig med grillningen, vilket inte är optimalt. Vänta tills elden slocknat och kolen eller briketterna täcks av lite vit aska. Har man inte gasolgrill får man räkna med en väntetid på 15-20 minuter innan det går att grilla.

7. Hett galler
Ha på gallret från början när du tänder grillen. Det är bra att få ett så varmt galler som möjligt. Har du ett kallt galler finns en risk att framför allt fisk fastnar när det ska vändas.

8. Rumstemperera
Du vill aldrig lägga kött, fisk eller kyckling som legat i kylen direkt på grillen. Utan ta fram råvarorna i god tid innan grillningen så att de hinner få rumstemperatur, annars finns en risk att råvarorna fastnar på grillen. Dessutom släpper nedkylt kött ut mycket vätska och blir torrt.

9. Förkoka grönsaker
För att få en kortare grilltid på grönsaker är ett tips att förkoka grönsakerna lite. Det går både snabbare och blir godare.

10. Marinad är bra – i lagom mängd
Att marinera det du ska lägga på grillen ger såklart lite extra smak. Men det är viktigt att köttbiten det du ska ha på grillen inte dryper av marinad när du lägger det på grillen. Torka gärna av köttet lite innan, annars finns risken att maten bränns.

11. Glaze
Ska du använda en glaze är rekommendationen att vänta med att pensla på den tills maten nästan är färdiggrillad. Anledningen är att glaze ofta innehåller socker, som lätt bränns.

12. Vänd inte för mycket
När du grillar måste du ha lite tålamod. Låt maten få en fin stekyta innan du börjar vända på den. Vänder du för ofta kan köttet eller fisken lätt bli torrt och tråkigt.

13. Rätt värme
Försök anpassa värmen. Om något börjar bli klart kan du antingen flytta upp gallret eller lägga maten på sidan. Men att försöka ”snabbgrilla” genom att lägga maten närmare glöden är ingen bra idé.

14. Tänk på storleken
Det är självklart att större bitar kräver längre tid på grillen, och gärna på en lägre värme. De bör därför placeras högre upp än mindre bitar.

15. Olika råvaror – olika spett
Ska du göra spett så är det bäst att ha grönsaker för sig och kött för sig. Det ger bäst resultat. Blandar du blir det svårt, eftersom råvarorna kräver olika mycket tid på grillen.

Källa: Mitt Kök

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Effektiva och roliga övningar i trappan

Intensiv träningsmetod som höjer pulsen rejält.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:56, 19 maj, 2018

När du tränar i en trappa får vaderna, sätet och höftböjarna arbeta ordentligt och oavsett hur vältränad du är så kan du utmana dig.

Passa på att lägga in lite trappträning under nästa promenad eller joggingrunda. Börja med ett par minuter. Spurta upp och gå ner. Utmana, testa, variera och pressa dig lite mer när du får kläm på det.

LÄS MER: TV: Tre nyttiga glassrecept som du inte får missa i sommar

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Det finns oändligt många varianter att få upp pulsen på med en trappa som redskap. Se filmen för några av många roliga alternativ att ta dig upp på!

Vi hoppas på en varm sommar och många svettiga pass i solen. Träning och sol… det blir inte så mycket mer win-win än så!

Happy running!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Blir Halmstad årets sommarstad?

Kan Halmstad avancera från förra årets fjärdeplats?

Mattias Olsson

Kl.19:20, 14 maj, 2018

Blir Halmstad årets sommarstad?
Foto: Pamela.se

Under åren har de populära sommarstäderna Halmstad och Kalmar slagits om titeln som årets sommarstad. Dock med en fördel för Kalmar det senaste. När Kalmar förra året tog hem segern så var det för tredje året i rad.

2017 slutade Halmstad fyra. Annars hade åren 2015 och 2016 varit mer framgångsrika för Halmstads del. Båda dessa år slutade man tvåa. Frågan är om 2018 kan bli ett succéår för Halmstad?

Nu är det nämligen dags att utse Sveriges sommarstad 2018. Mellan 9 och 23 maj pågår den årliga omröstningen som arrangeras av jämförelsesajten Reseguiden.se.

– Vi hoppas på att få så många som möjligt att engagera sig för sin sommarstad, och vi kör ett liknande upplägg som förra året med två tävlingar i en. Antingen tävlar man med att rösta och ge sitt bästa tips om sin sommarstad på vår hemsida, eller så läggar man upp en bild på Instagram från samma stad, säger Louise Nilsson, projektansvarig för Årets Sommarstad på Reseguiden.


Sveriges 10 sommarstäder 2017 (2016 inom parantes):

1 (1) Kalmar
2 (3) Västervik
3 (6) Härnösand
4 (2) Halmstad
5 (4) Karlskrona
6 (8) Falkenberg
7 (ny) Visby
8 (5) Varberg
9 (7) Hjo
10 (9) Mariestad

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varningen: Virussjukdom sprids i semesterparadisen

Flera länder drabbade av mycket smittsam virussjukdom.

Martin Persson

Kl.15:54, 13 maj, 2018

Varningen: Virussjukdom sprids i semesterparadisen
Foto: Mostphotos

Sugen på en utlandsresa? Kanske till något semesterparadis i Italien, Grekland eller Frankrike? Då bör du tänka efter en extra gång. Sedan en tid tillbaka pågår det ett stort utbrott av mässling, en mycket smittsam virussjukdom, i Europa.

Bland annat har det rapporterats in fall av smittan i Italien, Grekland, Frankrike, England, Rumänien, Serbien och Ukraina, rapporterar Mitt i. Enligt USA:s hälsodepartement pågår även utbrott i Filippinerna, Indonesien och Kongo.

Smittskyddsläkaren Per Follin menar att man bör se över vilka risker som finns och vilket skydd man har om man ska resa utanför Norden. Det gäller även att vara uppmärksam på symptomen, som kan kan vara lite luriga.

– Det är ju inga utslag de första fyra dagarna, utan mest feber och hosta. Men man smittar, säger han till Mitt i.

Och det är inte bara barn som är i farozonen. Många vuxna svenskar saknar fullt skydd mot sjukdomen. Framför allt personer födda mellan 1960 och 1980 kan behöva komplettera sitt skydd om de fått en dos som barn.

Det stora utbrottet har lett till att Danmarks motsvarighet till folkhälsomyndigheten, Statens serum Institut, utfärdat en varning.

– Problemet är att vaccinationsbenägenheten i dessa områden inte är tillräckligt hög, så viruset fortsätter att spridas, säger Peter H. S. Andersen, avdelningsläkare vid Statens Serum Institut, till Ekstrabladet, enligt Nyheter24.

FaktaSymtom

Vid mässling får du vanligtvis följande symtom:

  • Du får hög feber.

  • Du får torrhosta.Du får utslag på kroppen.

  • Dina ögon blir irriterade och ljuskänsliga.

  • Efter några dagar får du utslag. De är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.


Febern brukar försvinna inom fem till sex dagar efter att du har fått utslagen. Sedan tar det oftast ytterligare en vecka innan du är återställd. Det kan ta längre tid om du får en svårare infektion eller om du får någon följdsjukdom.

Källa: 1177.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så fungerar Hallandstrafikens sommarlovskort

Kortet gäller för alla folkbokförda skolungdomar i Hallands län.

Dennis Johansson

Kl.09:30, 13 maj, 2018

Så fungerar Hallandstrafikens sommarlovskort
Foto: Hallandstrafiken/Pressbild

Hallandstrafiken har fått i uppdrag av Region Halland att sjösätta Sommarlovskortet som ska ge skolungdomar möjligheten att färdas gratis med kollektivtrafik. Detta efter att regeringen beslutat om ett statligt nationellt stöd, på 350 miljoner kronor per år i tre år, som ska finansiera resorna.

Kortet gäller för alla folkbokförda skolungdomar i Halland, mellan den 15 juni och 15 augusti, för alla tåg och bussar i hela länet dygnet runt. Och under vecka 23 kommer Sommarlovskorten att skickas ut automatiskt till alla skolungdomar i länet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pengafest i Halmstad – första miljonvinsten för i år

På lördagen fick Halmstad sin första storvinst för i år. "Härligt med en miljonvinst till Halmstad", säger vinnarambassadör Pierre Jonsson.

Mia Martelleur

Kl.20:43, 12 maj, 2018

Pengafest i Halmstad – första miljonvinsten för i år
Foto: Pixabay.

I samband med lördagens Lottodragning fick Halmstad sin första miljonvinst för i år. Vinsten hade lämnats in på PressbyrånStora Torg och gav en vinst på 1 950 663 kronor.

– Härligt med en miljonvinst till Halmstad! Nu hoppas vi, så här i högvärmen, på en islossning i Halland när det gäller miljonvinster, säger Svenska Spels vinnarambassadör Pierre Jonsson.

En lördagskväll som denna, när det är Eurovision, kan av Pierre Jonssons erfarenhet göra det svårare att få tag på vinnaren.

– Men jag gör allt som går för att få kontakt med Lottospelaren, samtidigt som vi håller tummarna för Sverige och Benjamin Ingrosso, säger han.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng