VM-special med Jörgen Persson | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

VM-special med Jörgen Persson

Han var med i det senaste landslaget som lyckades slå Kinas herrar i VM. Nu berättar han för 24Halmstad vilka han tror vinner mästerskapet i Halmstad, hur det går för Sverige och tipsar publiken om spelare att hålla lite extra koll på.

Mattias Olsson

Kl.12:59, 28 april, 2018

VM-special med Jörgen Persson
Foto: Mattias Olsson.

Bordtennis–VM i Halmstad startar på söndagen och 24Halmstad har tagit hjälp av personer med stora kunskaper och lokal koppling för att skaffa oss kunskaper om vilka som vinner, vilka som kan utmana och vilka spelare man som åskådare inte får missa att hålla koll på. Denna gång tar 24Halmstad hjälp av Jörgen Persson.

Vi går väl rakt på sak. Vilka vinner VM i Halmstad?
– Kina är jättefavoriter på damsidan. Jag bedömer det som 90 procents chans att de vinner. Det är väl i så fall Japan som kan utmana. På damsidan är det de två lagen som kan vinna.

LÄS MER: VM–special med Ulf ”Tickan” Carlsson

– Det mesta lutar åt att Kina vinner även på herrsidan. De är favoriter, även om Tyskland är seedade etta. Men killarna är inte lika stora favoriter som tjejerna. Jag säger att Kinas herrar har 70 procents chans att vinna. Jag ger Tyskland 20, och 10 procent på Japan. De tre lagen sticker ut, sedan är ju önskan att Sverige ska vara det fjärde laget. Men att vinna är för tidigt, där får vi vänta några år till.

Vad gäller spelare som kan vara lite extra intressanta att kolla på har Jörgen Persson många förslag.

– Från Kina så väljer jag ut Ma Long och Fan Zhendong. Fan Zhendong är världsetta nu, en ung kille. Medans Ma Long både är regerande världsmästare och olympisk mästare, och har dominerat. Så jag säger dem två där.

–  Från Tyskland säger jag den kände Timo Boll och ”Dima” Dimitrij Ovtcharov som jag själv har tränat.

Jörgen Persson. Foto: Mattias Olsson.

Jörgen Persson är laddad inför VM på hemmaplan. Foto: Mattias Olsson.

– Sverige ska ju såklart nämnas. Mattias Karlsson spelar ju här i Halmstad och har en lite annorlunda spelstil. En ganska attraktiv spelstil för publiken. Fast jag tycker naturligtvis man ska kolla på alla de svenska spelarna. Linda Bergström är en defensivspelare som kan vara kul att se.

– Japanen Harimoto, 14–åringen, riktigt kul att se på. Han är inte rädd för någon. Han gasar igång direkt och skriker och tjoar och har en sådan energi, så det är en fantastisk lirare.

– Från Sydkorea har vi Jeoung Youngsik, han har varit skadad efter en handledsoperation och är tillbaks nu. Spelar också attraktivt. Har en lite speciell stil, och är bra på att få tillbaks bollen och får bra fart på den, så det är en kul spelare att se.

– Grekland spelar inte i högsta ligan, men Panagiotis Gionis är en defensivspelare. Det är ganska kul att se för det är inte ofta man ser bra defensivspelare. Ofta publikvänligt när han spelar.

Vladimir Samsonov är en legendar, så han är också kul.

– Avslutningsvis vill jag säga en spelare man ofta glömmer och som jag vill lyfta fram. Hugo Calderano från Brasilien. Gjort väldigt bra resultat, och är en väldigt allround spelare, och en sådan man inte tänker på. Brasilien tänker man ju ofta fotboll. Så han blir lite som deras svar på Neymar.

Hur går det då för Sverige?
– På damsidan ska man inte ha för stora förhoppningar, då Sverige är seedade som 24, och sexa i sin grupp. Jag tycker att allt som är bättre, kan de komma fyra eller femma i gruppen, så har de gjort en bra prestation. Det blir Matilda Ekholm som får dra ett tungt lass där. Filippa Bergand har ju lokal koppling, så jag hoppas att hon får göra VM–debut.

– På herrsidan är förhoppningarna i alla fall kvartsfinal, och det tycker jag är realistiskt, då de är seedade nia. En kvartsfinal och att alla i laget toppar sig. Då önskar jag att de är med de tre lagen jag nämnde tidigare som möjliga segrare. Att Sverige är fjärdelag. Men en kvartsfinal är det realistiska.

För Jörgen Perssons egen del blir det fullt upp under mästerskapet.

– Jag kommer att vara expertkommentator i SVT, och kommer att kommentera mycket, både på dam och herrsidan tillsammans med Staffan Lindeborg. Det ska bli roligt. Staffan har ju kommenterat en mängd stora mästerskap genom åren. Sedan väntar flera andra grejer också.

– På fredagen kommer jag och J–O Waldner vara med på en näringslivsdag med Kinatema, sedan har jag även frukostklubben med marknadsföreningen på torsdagen,så det ska bli kul. Det rullar på. Jag kommer ha att göra. Jag trodde att det skulle bli mindre att göra, men det ska bli väldigt kul. Allt kommer att bli fantastiskt roligt.

Vad ser du allra mest fram emot under mästerskapet?
– Jag ser fram emot att det ska starta nu på söndag. Med invigning och Sveriges första matcher naturligtvis. Och att vi får en bra start, sedan hoppas jag på en full hall så ofta som möjligt.

– Just detta att uppleva ett VM på hemmaplan, det ser jag fram emot. Jag tror  att ett så stort mästerskap, av den här kalibern, som det här är, kommer vi inte se många av i Halmstad. Bara att få uppleva ett VM är speciellt.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ivo Pekalski tränar med HBK: ”Öppen för återkomst”

Den tidigare HBK-spelaren tränar med HBK – nu öppnar han för att återvända till Bollklubben.

Wilhelm Nilsson

Kl.20:58, 18 maj, 2018

Ivo Pekalski tränar med HBK: ”Öppen för återkomst”
Foto: Wilhelm Nilsson

I förra sommaren lämnade Ivo Pekalski, 27, Halmstads BK för spel i brittiska League One och Oxford United. Men läget kunde ha varit annorlunda.

– Min tid i Halmstad var helt fantastisk! Jag hade som vision att stanna kvar under hösten, för att vi skulle vara kvar i allsvenskan. Men när Pep (Clotet Ruiz, tränare i Oxford United, tidigare i Halmstad), så lockade det alldeles för mycket. Viljan av att tränas av Pep var väldigt stor, säger Ivo Pekalski.

När Ivo skrev på kontraktet med Oxford, fick han träna med lagets reserver, ett par timmar senare. Han såg fram emot att få träna igen, eftersom han varit borta efter en fotoperation. Men glädjen fick ett abrupt slut ganska fort, då olyckan var framme.

– Jag kom in i en duell, och då vred jag till knät. Känslan kändes snabbt igen efter mina tidigare korsbandsskador. Dagen efter fick jag beskedet om att så var fallet, även om jag redan hade det på känn. Då gick känslorna som en berg-och-dalbana på tivoli – från oerhört glad, med tanke på det nya kontraktet, till helt förkrossad, förklarar mittfältaren.

Den förre HBK-spelaren tillbringade en månad i England, där han genomgick en operation, innan han satte sig på ett flyg till Köpenhamn, för att sedan styra bilen mot Halmstad. Anledningen? HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui.

– Simon är den mest kunnigaste sjukgymnasten jag träffat. Han har berikade kunskaper inom sitt yrke. Dessutom har han ett väldigt varmt hjärta – hans engagemang och stöttning är enormt, säger Ivo.

Sedan en månad tillbaka befinner sig Ivo på Örjans valls träningsplan. När vi slår oss ner för ett snack på avbytarbänken inne på matcharenan, skiner solen, och doften av gräs sticker i näsan. Det märks på Ivo att han trivs av att vara ”hemma” i Halmstad igen. Han nämner snabbt ”familjärt” när vi pratar om Halmstad och Bollklubben.

– Halmstad är ju en fantastisk stad! För att inte tala om all personal som finns i klubben. Alla är jättesnälla, och man känner sig alltid välkommen hit. HBK är verkligen en familjär klubb, berättar han.

Den senaste månadens träning i Halmstad, har gett Ivo en bra grund för sitt fortsatta fotbollsspelande. I slutet av nästa månad ska han åka tillbaka till England och Oxford, för att starta försäsongen med sitt United.

Mittfältaren har ett år kvar på sitt kontrakt med klubben. Om kontraktet inte skulle förlängas, är han fri att gå till vilken klubb han vill. Ivo är öppen för en sejour i Halmstads BK igen.

– Absolut, det skulle vara möjligt. Jag är öppen för de flesta förslag. Bara jag får spela fotboll någonstans, så är det bra, förklarar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Sveriges officiella VM-låt 2018

Nu har årets VM-låt släpps. Låten "Bäst när det gäller" är gjord av Gyllene Tider och Linnea Henriksson.

Gabriel Almlöf

Kl.10:10, 15 maj, 2018

Under tisdagsmorgonen släppte Gyllene Tider och Linnea Henriksson Sveriges officiella låt till fotbolls-VM 2018. Låten heter ”Bäst när det gäller”.

– Det har funnits ett enormt intresse från en rad artister att skriva VM-låten – att det blev Gyllene Tider känns helt rätt. För mig är Gyllene Tider synonymt med sommar, glädje och hits som förenar generationer. Nu krävs bara att vi presterar på planen också för att det ska bli en magisk VM-sommar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Även om bandets frontfigur Per Gessle gjort det mesta i musikväg, säger han att det är speciellt att få göra VM-låten.

– Att skriva den officiella låten är förstås en gigantisk utmaning som man inte kan tacka nej till. Hela Sverige, ja hela världen, är engagerade i fotbolls-VM så vi i Gyllene Tider blev enormt stolta när vi blev tillfrågade, säger Per Gessle.

Hör VM-låten i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tung förlust – EM äventyret är över för HBK–talangerna.

Sverige föll i kvartsfinalen: "Stor besvikelse"

Mattias Olsson

Kl.20:53, 14 maj, 2018

Tung förlust – EM äventyret är över för HBK–talangerna.
Foto: Mattias Olsson.

Det blir inte någon semifinal i P17–EM i England för det svenska landslaget, som innehåller de båda HBK–spelarna Simon Andersson och Isac Larsson.

Söndagskvällens match mot Italien slutade i en tung förlust med 0–1. Det mål som också skulle visa sig bli matchavgörande kom tidigt i matchen. Redan i den fjärde minuten tog Italien ledningen efter ett skott från nära håll, som var helt otagbart för Simon Andersson i målet.

Sverige jagade sedan en kvittering, och den bästa chansen fick man i slutet av den första halvleken då man fick en straff. Men den italienska målvakten Russo räddade Fredrik Hammars straff och närmare än så kom aldrig svenskarna.

– Det är en stor besvikelse över resultatet hos både ledare och spelare. Vi trodde både innan och under matchen att vi hade en stor chans att vinna det här. I samma stund måste jag säga att jag är stolt över prestationen i dag som är vår bästa, säger förbundskaptenen Roger Franzén till fotbollsförbundets hemsida.

Sveriges mästerskap slutade därmed i kvartsfinalen och totalt spelade man fyra matcher. Vann två av dem och förlorade två.

För HBK–spelarna skiljde sig turneringen åt. Isac Larsson fick ett inhopp medan Simon Andersson vaktade målet i samtliga matcher, där han höll nollan i två av dem. Nu väntar en återkomst till vardagen i Halmstad och HBK efter EM äventyret.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK – GAIS

HBK levererade första hemmasegern: ”Karaktär och hjärta”

Tränaren hyllade laget efter uddamålssegern

André Eriksson

Kl.21:03, 13 maj, 2018

HBK levererade första hemmasegern: ”Karaktär och hjärta”
Foto: Bildbyrån

Halmstads BK besegrade GaisÖrjans Vall med 1–0 under söndagskvällen.

Det avgörande målet slog Höskuldur Gunnlaugsson in redan efter 22 minuter – och det resultatet stod sig alltså matchen ut.

– Det är fantastiskt jobbat, njöt HBK-tränaren Igor Krulj efteråt i C More-intervjun.

Det var HBK:s andra raka seger i superettan – och den första på Örjans vall.

– Vi vet att vi möter ett spelskicklig Gais som flyttar fram mycket folk, och det utnyttjar vi genom omställningar och kontringar, säger Igor Krulj.

– Och sen visar vi karaktär och hjärta i andra halvlek.

Halmstad har spelat sex matcher i superettan och har tagit tio poäng. I tabellen – där de flesta av lagen högre upp har spelat en match mer – ligger HBK sexa.

FaktaSuperettan
Halmstads BK–Gais 1–0 (1–0)
Målet: 1–0 (22) Höskuldur Gunnlaugsson.
Publik: 3 034 åskådare (Örjans Vall).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så har det gått för HBK–talangerna i U17–EM

Gruppspelet i England är nu genomfört.

Mattias Olsson

Kl.15:45, 11 maj, 2018

Så har det gått för HBK–talangerna i U17–EM
Foto: Mattias Olsson.

Det svenska U17–landslaget har nu avverkat gruppspelet i mästerskapet som går av stapeln i England. Och det har gått bra för svenskarna, där HBK spelarna Simon Andersson och Isac Larsson ingår i truppen. Laget har nämligen kvalificerat sig för kvartsfinal i mästerskapet.

Efter 2–0 mot Slovenien och 1–2 förlust mot Norge, stod laget inför en avgörande match i den sista gruppspelsmatchen mot Portugal. Svenskarna behövde en vinst för att gå vidare. Det lyckades man också med efter att ha vunnit med 1–0.

Nu väntar Italien i kvartsfinal.

För Isac Larssons del har det blivit ett inhopp på ungefär 15 minuter i förlustmatchen mot Norge. Simon Andersson har haft en större roll i laget, och vaktat målet i samtliga matcher. Där har han svarat för minst sagt imponerande insatser. Slår man samman gruppspelsmatcherna med de tre sista kvalmatcherna har den talangfulle målvakten hållit nollan i fem av sex matcher och sammanlagt släppt in två mål. Ett minst sagt starkt facit.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng