VM–special med Ulf ”Tickan” Carlsson | Nyheter i Halmstad Halland – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

VM–special med Ulf ”Tickan” Carlsson

Den svenske förbundskaptenen om vilka som är favoriter, vilka spelare man inte får missa och hur han tror att Sverige lyckas.

Mattias Olsson

Kl.10:57, 27 april, 2018

VM–special med Ulf ”Tickan” Carlsson
Foto: Mattias Olsson.

På söndag börjar bordtennis–VM i Halmstad. Det största idrottsevenemanget i Sverige under 2018 går av stapeln i Halmstad. 24Halmstad har träffat två lokala bordtennisprofiler som får ge sin bild av vilka nationer som är favoriter, vilka som kan utmana, och vilka spelare man absolut inte får missa. Och så frågan vi alla funderar på: Hur går det för Sverige.

Först ut är den svenske förbundskaptenen, och tillika tränaren för Halmstads BTK, Ulf ”Tickan” Carlsson.

Vilka är favoriter till att vinna, och vilka är deras värsta utmanare?
– Om vi börjar med damerna så är Kina naturligtvis favorit. Japan är starka på damsidan och närmast att kanske kunna hota. De asiatiska lagen är starka så jag säger Hong Kong som tredjelag. Japan har spännande och duktiga spelare och kinesiskorna skulle kunna förlora individuellt, men som lag känns Kina starkast.

– På herrsidan så får Kina anses vara favoriter även där. Och även här håller jag Japan som främsta utmanare. Sedan har vi Tyskland som var världsetta när seedningen till mästerskapet gjordes. Sedan får jag säga Sverige som outsider, säger Ulf ”Tickan” Carlsson.

Hur går det för Sverige i världsmästerskapet på hemmaplan?
– Damerna slår ju väldigt mycket ur underläge. De är lägst seedade så varje vinst är en bra prestation.

På herrsidan borde ju du som förbundskapten vara den mest lämpade att kunna bedöma hur det går. Så, hur går det?
– Det vi känner i laget, så är första målet kvartsfinal. Det är ett realistiskt mål och vårt första delmål. Når vi det målet så gäller det att att försöka göra den bästa matchen vi någonsin gjort. Det krävs att vi överträffar oss själva i de tuffa och svåra matcherna om vi ska kunna nå vår dröm om att ta medalj.

Vilka spelare ska publiken hålla lite extra kolla på?
– Då får jag nog hålla mig till herrarna där jag har bäst koll. Den unge (14 år gammal) japanen Tomokazu Harimoto är jättespännande. Sätter man in hans ålder i analysen så blir det än mer spännande att följa honom.

171116 Japans Tomakazu Harimoto under en bordtennismatch i Swedish Open Championships den 16 November 2017 i Stockholm. Foto: Simon HastegŒrd / BildbyrŒn / Cop 118

Tomakazu Harimoto. Foto: Simon HastegŒård / Bildbyrån

– Kineserna ska man ju såklart följa, och många pratar kanske om den lite mer meriterade Ma Long, men jag säger Fan Zhendong. Han är Kinas nutid, men också framtid.

171119 Kinas Zhendong Fan deppar under herrarnas bordtennisfinal i Swedish Open Championships den 19 november 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒn / kod AE / Cop 106

Fan Zhendong. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån.

– Vi har våra egna spelare Kristian och Mattias Karlsson som båda är topp 20 i världen. Min förhoppning är att de ska visa hela sitt kunnande under veckan i Halmstad.

180304 Kristian Karlsson frŒn Halmstad BTK poserar med sin medalj under bordtennismatchen i SM Finaler den 4 mars 2018 i Helsingborg. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN / COP115

Kristian Karlsson. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Mattias Karlsson, bordtennis, Halmstads BTK. Foto: Mattias Olsson.

Mattias Karlsson. Foto: Mattias Olsson.

– Avslutningsvis nämner jag Timo Boll också. Han har plötsligt varit uppe som världsetta och haft två bra år på slutet. Pingisen har ju genomfört lite materialändringar och han er en utav dem som fått en kick av det. Han är tillbaks, och att räkna med i alla sammanhang.

080128 Bordtennis, Champions league, Eslšv - DŸsseldorf: Timo Boll © BildbyrŒn - 29170

Timo Boll. Foto: Bildbyrån.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ivo Pekalski tränar med HBK: ”Öppen för återkomst”

Den tidigare HBK-spelaren tränar med HBK – nu öppnar han för att återvända till Bollklubben.

Wilhelm Nilsson

Kl.20:58, 18 maj, 2018

Ivo Pekalski tränar med HBK: ”Öppen för återkomst”
Foto: Wilhelm Nilsson

I förra sommaren lämnade Ivo Pekalski, 27, Halmstads BK för spel i brittiska League One och Oxford United. Men läget kunde ha varit annorlunda.

– Min tid i Halmstad var helt fantastisk! Jag hade som vision att stanna kvar under hösten, för att vi skulle vara kvar i allsvenskan. Men när Pep (Clotet Ruiz, tränare i Oxford United, tidigare i Halmstad), så lockade det alldeles för mycket. Viljan av att tränas av Pep var väldigt stor, säger Ivo Pekalski.

När Ivo skrev på kontraktet med Oxford, fick han träna med lagets reserver, ett par timmar senare. Han såg fram emot att få träna igen, eftersom han varit borta efter en fotoperation. Men glädjen fick ett abrupt slut ganska fort, då olyckan var framme.

– Jag kom in i en duell, och då vred jag till knät. Känslan kändes snabbt igen efter mina tidigare korsbandsskador. Dagen efter fick jag beskedet om att så var fallet, även om jag redan hade det på känn. Då gick känslorna som en berg-och-dalbana på tivoli – från oerhört glad, med tanke på det nya kontraktet, till helt förkrossad, förklarar mittfältaren.

Den förre HBK-spelaren tillbringade en månad i England, där han genomgick en operation, innan han satte sig på ett flyg till Köpenhamn, för att sedan styra bilen mot Halmstad. Anledningen? HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui.

– Simon är den mest kunnigaste sjukgymnasten jag träffat. Han har berikade kunskaper inom sitt yrke. Dessutom har han ett väldigt varmt hjärta – hans engagemang och stöttning är enormt, säger Ivo.

Sedan en månad tillbaka befinner sig Ivo på Örjans valls träningsplan. När vi slår oss ner för ett snack på avbytarbänken inne på matcharenan, skiner solen, och doften av gräs sticker i näsan. Det märks på Ivo att han trivs av att vara ”hemma” i Halmstad igen. Han nämner snabbt ”familjärt” när vi pratar om Halmstad och Bollklubben.

– Halmstad är ju en fantastisk stad! För att inte tala om all personal som finns i klubben. Alla är jättesnälla, och man känner sig alltid välkommen hit. HBK är verkligen en familjär klubb, berättar han.

Den senaste månadens träning i Halmstad, har gett Ivo en bra grund för sitt fortsatta fotbollsspelande. I slutet av nästa månad ska han åka tillbaka till England och Oxford, för att starta försäsongen med sitt United.

Mittfältaren har ett år kvar på sitt kontrakt med klubben. Om kontraktet inte skulle förlängas, är han fri att gå till vilken klubb han vill. Ivo är öppen för en sejour i Halmstads BK igen.

– Absolut, det skulle vara möjligt. Jag är öppen för de flesta förslag. Bara jag får spela fotboll någonstans, så är det bra, förklarar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Sveriges officiella VM-låt 2018

Nu har årets VM-låt släpps. Låten "Bäst när det gäller" är gjord av Gyllene Tider och Linnea Henriksson.

Gabriel Almlöf

Kl.10:10, 15 maj, 2018

Under tisdagsmorgonen släppte Gyllene Tider och Linnea Henriksson Sveriges officiella låt till fotbolls-VM 2018. Låten heter ”Bäst när det gäller”.

– Det har funnits ett enormt intresse från en rad artister att skriva VM-låten – att det blev Gyllene Tider känns helt rätt. För mig är Gyllene Tider synonymt med sommar, glädje och hits som förenar generationer. Nu krävs bara att vi presterar på planen också för att det ska bli en magisk VM-sommar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Även om bandets frontfigur Per Gessle gjort det mesta i musikväg, säger han att det är speciellt att få göra VM-låten.

– Att skriva den officiella låten är förstås en gigantisk utmaning som man inte kan tacka nej till. Hela Sverige, ja hela världen, är engagerade i fotbolls-VM så vi i Gyllene Tider blev enormt stolta när vi blev tillfrågade, säger Per Gessle.

Hör VM-låten i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tung förlust – EM äventyret är över för HBK–talangerna.

Sverige föll i kvartsfinalen: "Stor besvikelse"

Mattias Olsson

Kl.20:53, 14 maj, 2018

Tung förlust – EM äventyret är över för HBK–talangerna.
Foto: Mattias Olsson.

Det blir inte någon semifinal i P17–EM i England för det svenska landslaget, som innehåller de båda HBK–spelarna Simon Andersson och Isac Larsson.

Söndagskvällens match mot Italien slutade i en tung förlust med 0–1. Det mål som också skulle visa sig bli matchavgörande kom tidigt i matchen. Redan i den fjärde minuten tog Italien ledningen efter ett skott från nära håll, som var helt otagbart för Simon Andersson i målet.

Sverige jagade sedan en kvittering, och den bästa chansen fick man i slutet av den första halvleken då man fick en straff. Men den italienska målvakten Russo räddade Fredrik Hammars straff och närmare än så kom aldrig svenskarna.

– Det är en stor besvikelse över resultatet hos både ledare och spelare. Vi trodde både innan och under matchen att vi hade en stor chans att vinna det här. I samma stund måste jag säga att jag är stolt över prestationen i dag som är vår bästa, säger förbundskaptenen Roger Franzén till fotbollsförbundets hemsida.

Sveriges mästerskap slutade därmed i kvartsfinalen och totalt spelade man fyra matcher. Vann två av dem och förlorade två.

För HBK–spelarna skiljde sig turneringen åt. Isac Larsson fick ett inhopp medan Simon Andersson vaktade målet i samtliga matcher, där han höll nollan i två av dem. Nu väntar en återkomst till vardagen i Halmstad och HBK efter EM äventyret.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HBK – GAIS

HBK levererade första hemmasegern: ”Karaktär och hjärta”

Tränaren hyllade laget efter uddamålssegern

André Eriksson

Kl.21:03, 13 maj, 2018

HBK levererade första hemmasegern: ”Karaktär och hjärta”
Foto: Bildbyrån

Halmstads BK besegrade GaisÖrjans Vall med 1–0 under söndagskvällen.

Det avgörande målet slog Höskuldur Gunnlaugsson in redan efter 22 minuter – och det resultatet stod sig alltså matchen ut.

– Det är fantastiskt jobbat, njöt HBK-tränaren Igor Krulj efteråt i C More-intervjun.

Det var HBK:s andra raka seger i superettan – och den första på Örjans vall.

– Vi vet att vi möter ett spelskicklig Gais som flyttar fram mycket folk, och det utnyttjar vi genom omställningar och kontringar, säger Igor Krulj.

– Och sen visar vi karaktär och hjärta i andra halvlek.

Halmstad har spelat sex matcher i superettan och har tagit tio poäng. I tabellen – där de flesta av lagen högre upp har spelat en match mer – ligger HBK sexa.

FaktaSuperettan
Halmstads BK–Gais 1–0 (1–0)
Målet: 1–0 (22) Höskuldur Gunnlaugsson.
Publik: 3 034 åskådare (Örjans Vall).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så har det gått för HBK–talangerna i U17–EM

Gruppspelet i England är nu genomfört.

Mattias Olsson

Kl.15:45, 11 maj, 2018

Så har det gått för HBK–talangerna i U17–EM
Foto: Mattias Olsson.

Det svenska U17–landslaget har nu avverkat gruppspelet i mästerskapet som går av stapeln i England. Och det har gått bra för svenskarna, där HBK spelarna Simon Andersson och Isac Larsson ingår i truppen. Laget har nämligen kvalificerat sig för kvartsfinal i mästerskapet.

Efter 2–0 mot Slovenien och 1–2 förlust mot Norge, stod laget inför en avgörande match i den sista gruppspelsmatchen mot Portugal. Svenskarna behövde en vinst för att gå vidare. Det lyckades man också med efter att ha vunnit med 1–0.

Nu väntar Italien i kvartsfinal.

För Isac Larssons del har det blivit ett inhopp på ungefär 15 minuter i förlustmatchen mot Norge. Simon Andersson har haft en större roll i laget, och vaktat målet i samtliga matcher. Där har han svarat för minst sagt imponerande insatser. Slår man samman gruppspelsmatcherna med de tre sista kvalmatcherna har den talangfulle målvakten hållit nollan i fem av sex matcher och sammanlagt släppt in två mål. Ett minst sagt starkt facit.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng